Алонзо Черч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алонзо Черч
Alonzo Church
Народився 14 червня 1903(1903-06-14)[1][2][…]
Вашингтон, США
Помер 11 серпня 1995(1995-08-11)[1][2][…] (92 роки)
Гадсон, Самміт, Огайо, США[4]
Поховання цвинтар Принстонаd[5][6]
Країна  США
Діяльність математик, філософ, викладач університету, інформатик
Alma mater Принстонський університет
Галузь математика, логіка
Заклад Принстонський університет,
Каліфорнійський університет у Лос-Анджелесі
Науковий ступінь доктор філософії (1927)
Науковий керівник Освальд Веблен[7]
Відомі учні Стівен Коул Кліні
Алан Тюрінг
Аспіранти, докторанти C. Anthony Andersond[8]
Peter B. Andrewsd[8]
Джордж Альфред Барнардd[8]
Мартін Девіс[9]
Leon Henkind[8]
Джон Кемені[8]
Стівен Коул Кліні[8]
Міхаель Рабін[8]
Hartley Rogers, Jr.d[8]
J. Barkley Rosserd[8]
Nathan Salmond
Дана Скотт[8]
Смалліан Реймонд[8]
Алан Тюрінг[8]
Alfred Fosterd[10]
Nicholas Rescherd[11]
Norman Shapirod[12]
William Booned[13]
Gerald J. Masseyd[8]
Simon B. Kochend[8]
Maurice L'Abbéd[8]
Robert Wells Ritchied[8]
Isaac Malitzd[8]
Wayne Harvey Richterd[8]
Joel Robbind[8]
William Bigelow Eastond[8]
Enrique Bustamente-Llacad[8]
Aubert Daigneaultd[8]
James Russell Guardd[8]
James Hallam Bennettd[8]
Robert Owen Winderd[8]
Gustav Bernard Henseld[8]
Donald James Collinsd[8]
Edward William, Jr. Chapind[8]
Bijan Arbabd[8]
Gary R. Mard[8]
Членство Американська академія мистецтв і наук
AAAS[14]
Національна академія наук США
Відомий завдяки: Лямбда-числення
Теза Черча

Роботи у Вікіджерелах

Алонзо Черч (Алонзо Чорч) (англ. Alonzo Church; *14 червня 1903, Вашингтон, США — †11 серпня 1995, Гадсон (Огайо), США) — видатний американський математик і логік. Здійснив ряд фундаментальних відкриттів у символічній логіці та теорії обчислюваності, які вплинули на розвиток логіки, внесли суттєві зміни в архітектуру математики в цілому і мали принципове значення для досліджень з основ математики. Автор тези Черча, теореми Черча, лямбда-оператора та похідних понять. Один із творців теорії обчислюваності.

Біографія[ред. | ред. код]

Алонзо Черч народився 14 червня 1903 році у Вашингтоні (Округ Колумбія), де його батько, Черч Семюель Роббінс, був суддею міського суду округу Колумбія. Пізніше сім'я переїхала до Вірджинії після того, як його батько втратив цю посаду через проблемии з очима. За допомогою свого дядька, якого також називають Черчом Алонзосом, він відвідував приватну школу Риджфілд для хлопчиків у Риджфілді, штат Коннектикут. Після закінчення Риджфілд в 1920 році, Черч навчався у Принстонському університеті, де був винятковим учнем та 1924 році здобув ступінь бакалавра. Він опублікував свою першу статтю про перетворення Лоренца і закінчив своє навчання у 1924 році. Після цього Алонзо Черч вступив до аспірантури Прінстонського університету для написання дисертації. Там само в 1927 під керівництвом Освальда Веблена захистив докторську дисертацію. У 1929 році став професором математики в Принстоні, де пропрацював до 1967 року. У 1967—1990 роках викладав у Каліфорнійському університеті в Лос-Анжелесі. Помер у 1995 році; похований у Принстоні.

Досягнення[ред. | ред. код]

  • У 1932 році з метою мінімізації кількості логічних операторів ввів спеціальний лямбда-оператор або ж оператор абстракції, який дозволяв по будь-якому функціональному виразу побудувати назву відповідної функції. На основі двох логічних операторів: аплікації (застосування функції до аргументу) та абстракції — збудував т. зв. лямбда-числення, яке мало прислужитися для серйозного дослідження основ математики. Від цих планів довелося відмовитися, оскільки Стівен Коул Кліні довів, що лямбда-числення суперечливе. Подальші розробки теорії оператора лямбда належать Хаскеллу Каррі. Попри суперечливість, лямбда-числення знайшло практичне застосування, полягши в основу функціональних мов програмування, зокрема родини Лісп (наприклад, Scheme).
  • У 1935 році (опубліковано в наступному 1936 році) Черч збудував перший приклад нерозв'язної масової проблеми. Цей приклад доводив існування проблем, які в принципі неможливо розв'язати. На основі цього відкриття у 1935-36 роках зусиллями Еміля Поста, Стівен Коул Кліні, Алана Тюрінга і самого Черча була збудована теорія обчислюваності (або розв'язності), яка нині посідає помітне місце в корпусі всієї математики. Черчу належить уточнення поняття обчислюваної функції у вигляді лямбда-означуваної функції.
  • Видатним науковим результатом Черча було опубліковане в 1936 році доведення теореми про нерозв'язність першопорядкового числення предикатів. Ця теорема, яка говорить про неможливість механічного обчислення істини, носить назву теореми Черча.
  • Найвідомішим досягненням Алонзо Черча є т. зв. теза Черча. В сучасному вигляді вона стверджує, що нечітке інтуїтивне поняття обчислюваної функції збігається з точним логічним поняттям частково-рекурсивної функції.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Заснував «Журнал із символічної логіки» (Journal of Symbolic Logic), редагуванням в якому займався до 1979 року.

Праці[ред. | ред. код]

  • Чёрч А. Введение в математическую логику = Introduction to Mathematical Logic. — М. : ИЛ, 1960. — 486 с.

Примітки[ред. | ред. код]