Алтин Асир (платіжна система)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Система «Алтин Асир» (туркм. «Altyn Asyr» plastik kart sistemasy) — внутрішня платіжна система Туркменістану на основі банківських платіжних карток[1]. Система «Алтин Асир» є складовою частиною платіжної системи Туркменістану.

За допомогою картки можуть здійснюватися безготівкові розрахунки за послуги зв'язку, платежі за електроенергію та комунальні послуги, кредитні та депозитні операції, перекази грошових коштів між держателями пластикових карток інших платіжних систем[2]. Процесинговий центр платіжної системи «Алтин Асир», що об'єднує всі кредитно-фінансові установи Туркменістану, розташований у «Халкбанку»[3].

Історія[ред. | ред. код]

Впровадження платіжної системи «Алтин Асир» почалося 2001 року Центральним банком Туркменістану, згідно з Постановою Президента Туркменистану Сапармурата Ніязова. Було поставлено за мету об'єднати вже існуючі в туркменських банках локальні карткові системи «Туркменкарт» та «Міллікарт», а також посприяти іншим банкам щодо входження в єдину платіжну систему[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Система пластикових карток «Алтин Асир». Архів оригіналу за 3 грудня 2013. Процитовано 30 квітня 2014.
  2. Процессинговый центр ЦБ Туркменистана расширяет услуги электронных платежей. Архів оригіналу за 3 грудня 2013. Процитовано 30 квітня 2014.
  3. ВЭБ уступил «Халкбанку» звание «Банк года в Туркменистане». Архів оригіналу за 9 листопада 2013. Процитовано 30 квітня 2014.
  4. ЦБ Туркмении вводит единую карточную систему. Архів оригіналу за 3 грудня 2013. Процитовано 30 квітня 2014.