Альберт Шпеер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Альберт Шпеєр)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альберт Шпеер
Albert Speer
Альберт Шпеер
Альберт Шпеер
Міністр озброєнь і військової промисловості
8 лютого 1942 — 30 квітня 1945
Прем'єр-міністр: Адольф Гітлер
Попередник: Фріц Тодт
Наступник: Карл-Отто Заур
1 травня 1945 — 23 травня 1945
Попередник: Карл-Отто Заур
Наступник: посада скасована
 
Ім'я при народженні: нім. Berthold Konrad Hermann Albert Speer
Народження: 19 березня 1905(1905-03-19)
Мангайм, Німеччина[1]
Смерть: 1 вересня 1981(1981-09-01) (76 років)
Лондон, Велика Британія
Причина смерті: інсульт
Поховання: Берґфрідгофd
Країна: Німеччина
Освіта: Берлінський технічний університет, Мюнхенський технічний університет, Університет Карлсруе і Helmholtz-Gymnasium Heidelbergd
Партія: Націонал-соціалістична робітнича партія Німеччини
Батько: Albert Friedrich Speerd
Шлюб: Margarete Weberd
Діти: Albert Speerd, Hilde Schrammd і Margret Nissend
Автограф:
Нагороди:
Золотий партійний знак НСДАП
Золотий партійний знак НСДАП

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Альберт Шпеер (нім. Albert Speer, 19 березня 1905, Мангайм — 1 вересня 1981, Лондон) — особистий архітектор Адольфа Гітлера (1934–1941), рейхсміністр озброєнь і боєприпасів (1942–1945).

Навчання та початок професійної кар'єри[ред. | ред. код]

Альберт Шпеер народився в сім'ї заможних містян (бюргерів) у місті Мангаймі. Його батько й дід були архітектори.

Спочатку Шпеер навчався в гімназії Лесінг у Мангаймі, потім вступив на студії до Університету Карлсруе, з весни 1924 р. до літа 1925 р. навчався в Мюнхенському технічному університеті. Восени 1925 р. він переїхав у Берлін навчатися у Берлінському технічному університеті. З 1926 р. Шпеер стає студентом в архітектора Генріха Тесенова, пише дипломну працю у 1927 році, після чого стає асистентом Тесенова.

Початок співпраці з націонал-соціалістами[ред. | ред. код]

У 1930 р. за дорученням очільника нацистського керівництва по Західному Берліну, молодому архітекторові Шпееру доручено реконструкцію вілли в Берлін-Ґрюневальді — штаб-квартири районної організації НСРПН. У 1932 р. Альберт Шпеер полишив Берлін і вирушив назад у Мангайм. Він оселився там як архітектор, але не отримував замовлень.

Після відвідин політичного мітингу в Берліні, де Адольф Гітлер виступав як оратор, Шпеерові прокинулася симпатія до ідеології націонал-соціалістів. 1 березня 1931 року він приєднався до націонал-соціалістичної партії. У 1932 році Шпеер працював над незначними перебудовами партійних будівель НСРПН. Після того, як нацисти прийшли до влади у Німеччині у 1933 р., Гітлер особисто познайомився зі Шпеером, був дуже задоволений його архітектурним хистом й невдовзі Шпеер увійшов до кола найнаближеніших до Гітлера осіб. У 1934 році помер Пауль Людвіг Троост — колишній приватний архітектор Гітлера, Шпеер замінює його на цій посаді.

Архітектор Рейху[ред. | ред. код]

Expo-1937. Павільйон Німеччини. арх. А.Шпеер.
Золотий зал на трибуні Цепеліна в Нюрнберзі

З 1937 року він був Генеральним інспектором з будівництва нової столиці Німецької імперії — міста «Германія» і планував численні монументальні споруди, що мали пізніше стверджувати міць і велич Третього Рейху. У 1942 р. Адольф Гітлер призначив Шпеера на посаду рейхсміністра озброєнь і боєприпасів, на цій посаді він був відповідальний за організацію всієї військової економіки Німецького рейху.

Нюрнберзький процес[ред. | ред. код]

Шпеер був один із 24-х підсудних перед Міжнародним військовим трибуналом на Нюрнберзькому процесі. Його засуджено 1 жовтня 1946 до 20 років неволі; визнав себе винним за двома з чотирьох звинувачень.

Нагороди[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]