Альхесіраська конференція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альхесіраська конференція
Зображення
Країна  Іспанія
Місце розташування Альхесірас
Дата й час 7 квітня 1906
Час/дата початку 16 січня 1906
Час/дата закінчення 7 квітня 1906
CMNS: Альхесіраська конференція у Вікісховищі

Альхесіраська конференція відбулася в Альхесірас, Іспанія, і тривала з 16 січня по 7 квітня 1906. Метою конференції було знайти вирішення Першої Марокканської кризи між Францією і Німеччиною, яка виникла коли Німеччина спробували перешкодити Франції встановити протекторат над Марокко.

У Заключному акті Альхесіраської конференції, підписаному 7 квітня 1906, зазначено організацію поліції Марокко, правила задля припинення контрабанди озброєння, поступки європейським банкірам від новоствореного Державний банк Марокко[fr], друк банкнот із золотим забезпеченням, у 40-річній перспективі. Новий державний банк мав виступати центральним банком Марокко, але зі суворим контролем витрат, із адміністраторами призначеними національними банками, які гарантували кредити: Німецька імперія, Велика Британія, Франція і Іспанія. Іспанські монети продовжують циркулювати. Право для європейців на володіння землею було узаконено. Податки мали стягуватися на виконання громадських робіт.

Султан Марокко зберігав контроль над поліцією в шести портових містах, поліція комплектувалась повністю з марокканських мусульман (передбачена в бюджеті середня зарплата 1000 песет на рік), але була підконтрольна французьким та іспанським офіцерам, які мали стежити за митницею (Amin), дисципліною та могли бути відкликані й замінені своїм урядом. Генеральний інспектор мав бути швейцарцем і мешкати в Танжері.

В останній момент марокканські делегати виявили, що вони не змозі підписати Заключний акт, але указ султана, Мауля Абд аль-Хафіз ібн аль-Хасана 18 червня, зрештою, ратифікував його.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]