Алі Абу Мухаммед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аліасхаб Кебєков
ав. Къебекъов ГІалиасхІаб
Аліасхаб Кебєков
Аліасхаб Кебєков
Алі Абу-Мухаммед
2-й Емір Імарату Кавказ
18 березня 2014 р. — 19 квітня 2015
Попередник Доку Умаров
Наступник Абу Усман Гімринський
кадій шаріатського суду Імарату Кавказ
18 жовтня 2010 — 18 березня 2014
Попередник Магомедалі Вагабов
Народився 1 січня 1972(1972-01-01)
с. Телетель Совєтського району ДАРСР
Помер 19 квітня 2015(2015-04-19) (43 роки)
Буйнакськ, Дагестан, Росія
Відомий як мілітант
Громадянство Імарат Кавказ
Національність Аварець
Релігія Іслам (сунізм)

Аліасхаб Алібулатович Кебєков, він же Алі Абу-Мухаммад (1 січня 1972, с. Телетель Совєтського району ДАРСР, РРФСР, СРСР — 19 квітня 2015, с. Герей-Авлак, Буйнакського району Республіки Дагестан) — ісламіст, 2-й амір самопроголошеної держави Імарат Кавказ, наступник Доку Умарова. Загинув у бою з російськими військовими.

У квітні 2012 року за участь в незаконних збройних формуваннях був оголошений у федеральний розшук. Був включений в список терористів держдепартаменту США і потрапив в міжнародний розшук за серію злочинів терористичного характеру. 23 березня 2015 року проти нього було запроваджено санкції з боку США і ООН, всі країни-члени якої були зобов'язані заморозити всі його активи, що знаходяться в їх юрисдикції, також була введена заборона на його переміщення по їх території і на поставки йому зброї з їхнього боку.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1 січня 1972 року у селі Телетель Совєтського району Дагестанської АРСР (тепер Шамільського району республіки Дагестан). За національністю аварець.[1] Обіймав посаду кадія (верховного шаріатського судді) в Вілаєта Дагестан, згодом — аналогічну посаду в цілому Імараті Кавказ. Входить до російського переліку чинних терористів та екстремістів.[2]

Неодноразово закликав мешканців республіки Дагестан до джихаду, до непокори федеральній та місцевій владі, до збройного спротиву. За рішенням Совєтського міськрайонного суду Махачкали був оголошений у розшук за звинуваченням в організації та участі у незаконному збройному формуванні.

16 березня 2014 р. через поширений в інтернеті аудіозапис повідомив про смерть верховного аміра Імарату Кавказ Доку Умарова. Аліасхаб Кебєков висунув кандидатуру «брата Асламбека» на вакантну посаду верховного аміра. Однак 18 березня 2014 р. на сайтах, пов'язаних з підпіллям, була оприлюднена інформація, що рішенням амірів вілаєтів Імарату Кавказ верховним аміром обраний Алі Абу-Мухаммед (Аліасхаб Кебєков).[3] У відеозверненні Алі Абу-Мухаммед заявив, що бере на себе відповідальність верховного аміра. За словами Алі Абу-Мухаммеда, його кандидатура була схвалена радою (шурою) з шести людей, що складається з амірів чотирьох вілаєтів, кадія (яким був сам Алі Абу-Мухаммед) та аміра фронту.

19 квітня, співробітники МВД та НАК РФ запровадили режим контртерористичної операції у селищі Герей-Авлак, що у передмісті Буйнакська. Російські силовики блокували дім, де знаходились бійці Імарату Кавказ. Під час перемовин з дому були виведені діти, після чого почався штурм. Під час штурму стався обвал будинку. У МВД РФ заявили, що в бою було знищено 3 повстанців, серед яких може бути й лідер Імарату Кавказ (верховний амір Абу Мухаммад). З настанням темряви активну фазу спецоперації було вирішено відкласти до ранку. 20 квітня почався розбір завалів, під час якого повстанці відкрили вогонь з підземного бункеру. Бій поновився і тривав ще деякий час.

20 квітня 2015 року, опівдні, підтвердилась раніше поширена у ЗМІ інформація про ліквідацію співробітниками МВД та НАК лідера кавказького підпілля Абу Мухаммада (Аліасхаба Кебєкова).[4]

Погляди[ред. | ред. код]

28 червня 2014 року на відеосервісі YouTube з'явився відеоролик, у якому Алі Абу-Мухаммед заявив, що нанесення шкоди життю та майну цивільних є неприпустимим. За його словами ціллю повстанців Імарату Кавказ є виключно представники силових міністерств та відомств. Він також закликав бійців підпілля, за можливості, відмовитись від самопідривів, окремо наголосивши на забороні участі жінок у подібного роду акціях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Гимрах окружили дагестанских амиров. — Коммерсантъ, 12.04.2013.
  2. Перечень террористов и экстремистов (действующие). Сайт федеральной службы по финансовому мониторингу. Архів оригіналу за 29 квітня 2016. Процитовано 13 грудня 2014.
  3. Амиром Имарата Кавказ избран кадий ИК Али Абу-Мухаммад.
  4. Боевики заявили об убийстве лидера «Имарата Кавказ». Архів оригіналу за 27 квітня 2015. Процитовано 20 квітня 2015.

Див. також[ред. | ред. код]