Амур чорний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амур чорний

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Рід: Чорний амур (Mylopharyngodon)
W. K. H. Peters, 1881
Вид: Амур чорний
Mylopharyngodon piceus
(Richardson, 1846)
Посилання
Вікісховище: Mylopharyngodon piceus
Віківиди: Mylopharyngodon piceus
EOL: 204589
ITIS: 639618
МСОП: 166112
NCBI: 75356

Аму́р чо́рний (Mylopharyngodon piceus) — риба родини коропових. Належить до монотипового роду чорний амур (Mylopharyngodon).

Будова[ред. | ред. код]

Велика риба, довжина може досягати понад 1 м, вага до 35 кг. Тіло видовжене, спинний та анальний плавці короткі. Рот кінцевий. Луска крупна, глоткові зуби масивні, з добре розвинутою жувальною поверхнею. На першій зябровій дузі 18-21 тичинок. У бічній лінії 39-43 лусок. Забарвлення тіла та плавців темне, може бути майже чорне. Росте швидко (до 10 см на рік). Тривалість життя — до 13 років.

Розповсюдження та спосіб життя[ред. | ред. код]

Природна популяція поширена в середній та нижній течії Амуру, в його притоках — Уссурі й Сунгарі, в озері Ханка та в річках Китаю. У кінці ХХ сторіччя успішно акліматизований в Україні, на Північному Кавказі та у Середній Азії. Є прісноводною рибою, але може жити у солонуватій воді. Влітку тримається на ділянках річок з повільною течією та теплою водою, зимує на глибині. Є стенофагом — живиться майже виключно молюсками, черепашки яких легко розчавлює масивними глотковими зубами, доросла особина може з’їсти до 1,5 кг молюсків за день. Також може живитись рачками та личинками комах.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статевої зрілості досягає у віці 6 — 7 років, при довжині тіла 65-70 см. Нерест у травні — червні, коли температура води підіймається вище 20°С. Ікра пелагічна, відкладається на течії, у воді вона набухає та розвиваючись, пливе вниз по течії. Якщо ікра потрапляє у стоячу воду, вона гине.

Значення[ред. | ред. код]

Цінна промислова риба, але смакові якості м’яса поступаються якостям білого амура. Є популярним об’єктом штучного розведення у деяких країнах (зокрема у Китаї), внаслідок здатності до швидкого росту. Також є природним санітаром, оскільки живиться молюсками, які можуть бути проміжними носіями паразитів, зокрема збудника шистосомного церкаріозу.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]