Амфіон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амфіон
Посада король Фівd
Батько Зевс[1]
Мати Антіопа[1]
Брати/сестри Зеф[d]
Діти Sipylusd, Amyclasd, Хлорида[d], Alphenord, Damasichthond, Ismenusd, Tantalusd, Phaedimusd, Ilioneusd, Amphiond, Neaerad, Amaleusd, Archenord, Archemorusd, Astycrateiad, Astynomed, Astyoched, Chiasd, Cleodoxad, Klytiad, Etodaead і Eupinytusd
Частина від Амфіон і Зет
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Амфіон син Зевса

Амфі́он (грец. Αμφίονας) — син Зевса й фіванської царівни Антіопи, брат Зета, один із давньогрецьких музик. Одразу після народження брати-близнята за наказом їхнього дядька, фіванського царя Ліка, були покинуті напризволяще, їх виховали пастухи. Змужнівши, брати захопили Фіви і вбили злого володаря, а його дружину Дірке прив'язали до рогів лютого бика. У Неаполі є відома мармурова скульптура «Фарнезький бик» Амфіон і Зет оточили Фіви мурами (каміння, зачароване грою А. на лірі, саме складалося в мури). Обидва брати відзначалися надзвичайною силою. Дружина Амфіона Ніоба народила йому семеро синів і сім дочок. Після втрати всіх дітей А. покінчив життя самогубством. (Варіант: А. вбили Аполлон і Артеміда, коли він намагався захопити їхній храм.) В історичний час А. і Зета шанували у Фівах як місцевих героїв, «фіванських Діоскурів».

Від часів Евріпіда в літературній традиції брати є втіленням двох життєвих начал — діяльного (Зет) і споглядального (Амфіон). Міф про Амфіона й Зета відбито в живописі (Дж. Б. Тьєполо) та в музиці (Б. Галуппі, Л. Керубіні, А. Онеггер).

Амфіон — владар беотійського міста Орхомена, дід Нестора.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]