Амінта (цар Галатії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амінта
Народився 1 століття до н. е.
Помер 25 до н. е.
Діяльність правитель
Знання мов давньогрецька
Посада цар
Термін 36-25 роки до н.е.
Попередник Кастор
Батько Брогітар
Мати Адобогіонаd

Амінта (* Ἀμύντας, д/н —25 до н. е.) — цар Галатії, Лікаонії, Ісаврії, Пісідії, Памфілії з 36 до 25 року до н. е., тетрарх галатського племені трокміїв.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного роду галатів-трокміїв. Син Брогітара, царя та тетрарха трокміїв, та Адобогіони, доньки Дейотара, царя Галатії. Після смерті його батька у 50 році до н. е. перейшов на службу до свого діда, який захопив землі Брогітара. В подальшому перебував на службі Дейотара. За наказом останнього очолював війська галатів, що билися на боці Кассія та Брута у битві при Філіпах проти Октавіана та Марка Антонія.

Зумів врятуватися й встановив гарні стосунки з Марком Антонієм. У 36 році до н. е. за допомогою останнього отримав владу над Галатією (після смерті свого двоюрідного брата Кастора). Також отримав владу над Лікаонією, Памфілією, Пісідією, Ісаврією, західною Кілікією.

Залишався вірним Антонію до битви при Актіумі. За імператора Августа зберіг свої володіння. Водночас багато зробив для приборкання піратів у Малій Азії. Також переміг Антипатра, володаря Дерби й Ларанди з південної Лікаонії, найвпливовішого правителя прибережної частини Малій Азії. Амінті також було доручено слідкувати за безпекою гірської частини Кілікії. Після смерті Амінти у 25 році до н. е. володіння останнього приєднані до Римської імперії. Син Амінти — Артемідор — отримав лише особисте майно та кошти батька.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sherwin-White A. N. 1977: Roman Involvement m Anatolia167—88 B. C. // JRS. 67, 62—75.