Ангріварії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ангрія — батьківщина Ангріваріїв

Ангріварії (лат. Angrivarii) — давньогерманське плем'я, що жило на території сучасної Саксонії північніше херусків. Вони жили по обидва боки річки Везер[1]. Птолемей згадує їх як Ἀνγριουάρροι. Пізніше ангріварії були відомі як ангри або енгри[2].

З часом ангріварії почали розповсюджуватися на південний захід. Згідно давньоримському історику Публію Корнелію Тациту вони зайняли територію бруктерів.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва «Ангріварії» може бути сегментована як Ангрі-варії, що може означати «люди Ангрії», як Ампсі-варії «люди Емсу». Юліус Покорні виводить назву з індоєвропейського кореня *ang-, «згинати». З цього кореня також походить німецьке Anger, данське eng, нідерландське eng/enk, шведське äng, англійське діалектне ing, що все означає «лук»[3].

Другий елемент «-varii» дуже часто трапляється в назвах німецьких племен та зазвичай означає «мешканці …». Етимологія цієї частини залишається неясною.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ангриварии // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. Реальный словарь классических древностей [Архівовано 16 січня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. Bjorvand and Lindeman (2007:227).