Андреас Зассен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Андреас Зассен
Андреас Зассен
Андреас Зассен
Особисті дані
Народження 14 січня 1968(1968-01-14)
  Ессен, ФРН
Смерть 17 жовтня 2004(2004-10-17) (36 років)
  Ессен, Німеччина
Зріст 178 см[1]
Вага 75 кг[1]
Громадянство Німеччина Німеччина
Позиція Півзахисник
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1988—1990 Німеччина «Шварц-Вайс» Ес  ? (?)
1991—1993 Німеччина «Баєр 05 Юрдінген» 66 (12)
1993—1994 Німеччина «Гамбург» 38 (1)
1994—1995 Німеччина «Динамо» Др 6 (0)
1995 Україна «Дніпро» Д 11 (0)
1995 Німеччина «Ваттеншайд 09» 10 (1)
1996—1997 Німеччина «Шварц-Вайс» Ес  ? (?)

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

Андре́ас За́ссен (нім. Andreas Sassen, нар. 14 січня 1968, Ессен, ФРН — пом. 17 жовтня 2004, Ессен, Німеччина) — німецький футболіст, що виступав на позиції півзахисника. Відомий насамперед виступами у складі дніпропетровського «Дніпра», німецького «Гамбурга» та низки інших німецьких футбольних клубів. Перший легіонер з Німеччини на території пострадянського простору.

Життєпис[ред. | ред. код]

Андреас Зассен, що народився у містечку Ессен, наприкінці 80-их років XX сторіччя вважався одним з найталановитіших гравців Західної Німеччини, постійно залучався до юнацьких збірних країни різних віків. У віці 20 років підписав перший професійний контракт з командою «Шварц-Вайс» зі свого рідного міста, а вже два роки потому захищав кольори ФК «Баєр 05 Юрдінген», де відзначався не лише впевненою грою, а й непоганою, як для півзахисника результативністю. Влітку 1993 року Андреас перейшов до клубу першої Бундесліги «Гамбург», однак заграти на повну силу йому там не вдалося через проблеми з режимом, що виникли через деякий час. Футболіст неодноразово з'являвся на тренуваннях з запахом «перегару», а інформація про його п'яні загули регулярно потрапляла на шпальта місцевих газет. Взимку того ж року Зассена було затримано поліцією за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння. Детектор зафіксував показник у 1,6 проміле, через що півзахисник «Гамбурга» змушений був сплатити штраф у розмірі 12,5 тисяч марок. Керівництво клубу не мало намірів це терпіти і влітку 1994 року контракт з футболістом було розірвано.

Наступною командою Андреаса стало дрезденське «Динамо», однак через ті самі причини Зассен здебільшого задовольнявся місцем на лаві запасних, провівши у складі дрезденців лише 6 поєдинів. Відчуваючи, що потрібно щось змінювати, футболіст пішов на безпрецедентний на той час крок — підписав контракт із клубом зі Східної Європи. Посприяв цьому німецький спеціаліст Бернд Штанге, що саме очолив дніпропетровський «Дніпро» і вирішив залучити талановитого німецького футболіста до ігор своєї команди. Нова атмосфера припала Зассену до душі — його захоплення алкогольними напоями вийшло чи не на новий рівень. Як зазначав один з гравців «Дніпра» того часу, Андреас часто казав, що мав би народитися не в Німеччині, а саме в цій країні. Однак терпіти його витівки ніхто не збирався і футболісту довелося шукати нову команду.

Зассен повернувся до Німеччини, де уклав угоду з клубом «Ваттеншайд 09». Проте вже на перших зборах нової команди у Португалії він опинився в епіцентрі скандалу, закрутивши роман з працівницею бару в готелі. Дізнавшись про це, дружина покинула Андреаса навіть не зважаючи на те, що близько двох місяців тому в них народилася дитина. До основи «Ваттеншайду» Зассен не потрапляв, клуб не бачив сенсу продовжувати з ним співпрацю і кар'єра футболіста зійшла нанівець. У серпні 1997 року його заарештувала поліція за бешкет у одному з барів Ессена — п'яний футболіст погрожував відвідувачам газовим пістолетом.

Спроби повернутися у футбол в складі рідного йому «Шварц-Вайсу» завершилися невдало і з активними виступами Зассен скінчив навіть не досягши 30-річного віку. Андреас отримав посаду дрібного службовця у Ессені та вів життя скромного німецького обивателя. Пити він так і не кинув, що й стало певним чином причиною його смерті. 17 жовтня 2004 року син співмешканки Зассена повернувся до дому, де знайшов колишнього футболіста, що лежав на підлозі. Андреаса доправили до лікарні з діагнозом інсульт, де він і помер того ж дня.

Досягнення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б У різних джерелах зазначені різні показники зросту та ваги. На сайті ФФУ: 178/75, а на сайті allplayers.in.ua: 184/80

Посилання[ред. | ред. код]

  • Скончался первый немецкий легионер в истории постсоветского футбола (рос.) . «Подробности». Архів оригіналу за 3 квітня 2007. Процитовано 29 жовтня 2013.
  • Статистика виступів в Україні на офіційному сайті УАФ
  • Профіль гравця (рос.) . «Allplayers». Архів оригіналу за 18 лютого 2022. Процитовано 29 жовтня 2013.
  • Профіль гравця (нім.) . «Transfermarkt». Процитовано 29 жовтня 2013.