Каленик Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Андрієвич Каленик)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Каленик Андрійович
Каленик Андрійович
Каленик Андрійович
Сучасний ілюстративний портрет, художник Сергій Якутович
Гетьман Війська Запорозького
1619
жовтень 1624 — 1625
 
Народження: невідомо
Смерть: невідомо
Країна: Річ Посполита
Релігія: православний
Рід: Калющенки
 
Військова служба
Приналежність: Річ Посполита
Звання: гетьман

Кале́ник Андрійович (нар. кін. XVII століття — пом. 1-а пол. XVII століття) — гетьман Війська Запорозького (1609—1610, 1624—1625).

Біографія[ред. | ред. код]

Походив, ймовірно, з козацького або міщанського роду. Відзначився під час походів українських козаків на Московське царство в роки «Смутних часів», особливо під час Смоленської кампанії (1609—1610 роки). Разом із загоном реєстрового козацтва у 1610 році брав участь в успішній облозі Смоленська. У серпні 1619 року уперше згадується як гетьман. Очевидно, брав участь у морських походах запорожців проти Османської імперії, у Хотинській битві 1621 року.

Знову був проголошений гетьманом Війська Запорізького у жовтні 1624 року. 3 січня 1625 року уклав союз з Кримським ханством. Добивався відновлення повноправного статусу православної церкви в Речі Посполитій, був у постійному контакті з київським митрополитом Йовом (Борецьким). У січні 1625 відправив до Варшави на Сейм козацьке посольство на чолі з Яковом Острянином, із власним листом, у якому домагався припинити утиски православної церкви. Посольство не мало успіху, через що Каленика було скинуто, а на його місце обрали Марка Жмайла, який підняв повстання проти Речі Посполитої. Подальша доля Каленика невідома.

Каленик Андрійович належав до тієї частини козацької верхівки, яка не хотіла поривати з Річчю Посполитою, і у 1624—1625 роках домагалася зрівняння її в правах з коронною шляхтою, збереження автономії Війська Запорозького і припинення утисків православної церкви.

Література та джерела[ред. | ред. код]