Антабка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анта́бка, анта́ба (від нім. Handhabe — Hand («рука») + habe («маю»)[1]; англ. sling swivel) — скоба, кільце з шарніром (болтом) у гвинтівки, автомата, ручного кулемета, у яку просувається ремінь, призначений для їхнього носіння. На револьверах та деяких пістолетах (напр. на пістолеті «Маузер») антабка — кільце з шарніром на руків'ї, яка слугує для прив'язування шнура.

Способи закріплення антабки[ред. | ред. код]

На гвинтівках, кулеметах, автоматах дві антабки — верхня та нижня. На гвинтівці Мосіна верхня зазвичай прикріплювалася до верхнього ложевого кільця (іноді була зроблена з ним одним цілим), нижня — до особливого шурупа прикладу, спускової скоби або натягалася на шарнірний прогонич, що проходить крізь косинець магазинної коробки. Іноді на рушницях із дерев'яними ложами замість антабок для протягання ременя просвердлюють отвори у ложі та зміцнюють їх металевими «вічками» (напр. так було на козацькому та драгунському варіантах «трьохлінійки», карабіні Мосіна)[2][3].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982. — Т. 1 : А — Г / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Р. В. Болдирєв та ін. — 632 с.
  2. Антабки // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  3. Антабка // Военная энциклопедия : [в 18 т.] : [рос.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. — СПб. ; [М.] : Тип. т-ва И. В. Сытина[ru], 1911—1915. (рос.)