Антитіла (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антитіла
Антитіла. Мега фінал туру «Сонце» у Києві. 25 травня 2017
Антитіла. Мега фінал туру «Сонце» у Києві. 25 травня 2017
Основна інформація
Жанр поп-рок, альтернативний рок, інді-рок
Роки 2008 — дотепер
Країна Україна Україна
Місто Київ
Мова

українська[комент. 1]

Англійська Польська
Лейбл УМІГ Мьюзік
Moon Records
Склад Тарас Тополя (вокал)
Сергій Вусик (клавішні)
Михайло Чирко (бас-гітара)
Дмитро Жолудь (гітара)
Дмитро Водовозов (ударні)
Колишні
учасники
Олексій Скурідін
Ерланд Сиволапов
Віктор Раєвський
Микита Чухрієнко
Денис Швець
Микита Астраханцев
antytila.com

Антитіла (гурт) у Вікісховищі

Антитіла́ — український поп-рок-гурт із Києва, що виник у 2007 році. Фронтменом гурту є Тарас Тополя.[1] Репертуар «Антитіл» переважно складається з пісень українською мовою.

Історія[ред. | ред. код]

Участь у телеконкурсах[ред. | ред. код]

Навесні 2007 гурт з піснею «Я не забуду першу ніч» взяв участь у телепрограмі «Шанс».[2][неавторитетне джерело][3] Він був єдиним учасником проєкту, що виступав без записаного супроводу і виконував власну пісню, а не переспіваний хіт. Гурт не став переможцем шоу, але за тиждень після виходу програми в ефір пісня «Я не забуду першу ніч» була завантажена більше ніж 30 тис. разів з офіційного сайту гурту.[3] Пісня транслювалася кількома радіостанціями.

Датою створення гурту можна вважати 21 червня 2004 року[джерело?] (перший виступ лідера гурту Тараса Тополі з піснею «Антитіла» в одному з клубів Києва). Але у звичному складі — січень 2008 року. Після телепроєкту «Шанс» відбулися зміни у його складі, почалася активна робота над новим звучанням і свіжим матеріалом. У грудні 2008 гурт видає перший повноцінний альбом — «Будувуду» (16 пісень). Разом з альбомом вийшло дебютне відео «Будувуду», яке часто транслювалося в телеефірах українських музичних каналів, і за два тижні ротації очолило[джерело?] хіт-парад каналу М1.

Визнання[ред. | ред. код]

У 2008 році гурт «Антитіла» отримав гран-прі музичного фестивалю «Перлини сезону», за результатами опитування радіостанції «Джем-Фм» його визнали «Найкращим дебютом року» і нагородили премією «Непопса». Музичний колектив внесли до презентаційного збірника «Мистецький Олімп України 2008—2009» за збереження українського мелосу в сучасному молодіжному та естрадному мистецтві. Канал MTV запропонував гурту вирушити у всеукраїнський тур.

У 2008—2010 роках «Антитіла» співпрацювали з продюсерським центром «Catapult Music». Брали участь у фестивалях, теле- і радіо програмах, музичних проєктах.

2009 року гурт став одним із п'яти номінантів від України на «MTV EMA-2009» (Europe Music Awards). Вийшли нові кліпи — «Бери своє», «Рожеві діви», «Вибирай».

Влітку 2010 року «Антитіла» припинили співпрацю з «Catapult Music»: увесь менеджмент та концертну діяльність взяв на себе клавішник та аранжувальник гурту Сергій Вусик. В той же час музиканти отримують право представляти Україну на європейському фестивалі Сіґет у Будапешті. «Антитіла» стали гедлайнерами сцени «MTV Headbangers».

Наприкінці 2010 року гурт вирушив у перший самостійний клубний тур містами України.

Співпраця з кіноіндустрією[ред. | ред. код]

Пісня гурту «А я відкривав тебе» 2010 стала саундтреком до короткометражного фільму «Собачий вальс» з Адою Роговцевою в головній ролі. Фільм входить до кіноальманаху «Закохані в Київ». На основі цієї кінострічки з'явився відеокліп.

2011 року декілька пісень з'явилися у російському фільмі «Прятки», а самі музиканти взяли участь у стрічці, знімаючись у ролі самих себе. Влітку цього ж року гурт записав офіційний гімн українського етапу перегонів «Формули-1» на воді. Так з'явилася пісня «F1H2O», а пізніше і відеокліп.

Вибирай[ред. | ред. код]

Восени 2011 року гурт закінчив роботу над другим альбомом «Вибирай»[4]. Презентація альбому відбулася в Києві, потім гурт вирушив у промо-тур Україною. На платівці «Вибирай» 11 пісень і 3 бонуси, серед яких російськомовна композиція «Смотри в меня», що у 2012 році потрапила до рокового російського хіт-параду «Чартова дюжина 13» радіостанції «Наше радио» і три місяці поспіль трималася на його вершині. Концепція диску має яскраво виражене соціальне спрямування текстів та більш важке звучання колективу. У піснях, окрім любовної лірики, гурт зачіпає гострі суспільно-соціальні теми.

Критики відзначали, що вперше за довгий час молодий український гурт, дебютуючи, відразу підкорив російського слухача. «Антитіла» видали відеокліп пісні «Смотри в меня», режисером якого став культовий український творець Віктор Придувалов.

Влітку 2012 року світ побачив кліп «І всю ніч», а пісня стала головним літнім хітом в Україні. За ним виникла «Невидимка». Піснею привертали увагу до проблеми абортів.

Майже цілу осінь 2012 року музиканти провели у всеукраїнському open air турі, проїхавши з концертами всі великі міста країни. На деяких виступах гурту були присутні до 20 тис. глядачів.

У листопаді гурт посилено працював над спільною піснею «Полінезійська зима» з рок-гуртом «Табула Раса». Зйомки відеокліпу до російсько-українського зимового хіту відбувалися на головній футбольній арені України — НСК «Олімпійський».

Не перериваючи творчий і концертний процес, Сергій Вусик, клавішник і аранжувальник гурту, став автором саундтреку до спільного україно-нігерійського фільму «Легка, як пір'їнка»[джерело?]. Прем'єра фільму відбулась влітку на Каннському фестивалі.

В кінці 2012—на початку 2013 року «Антитіл» було відзначено в 5 номінаціях премії «Чартова дюжина» від московської станції «Наше радио» за творчі досягнення в області рок-н-ролу. Також гурт дав свій перший концерт у Росії, у московському клубі «16 тонн». В лютому 2013 року гурт представив новий кліп на російськомовну пісню «Тебе моя невеста».

Лютий 2013 — гурт вирушає у концертний тур Україною, під назвою «Мова». Гастролі розпочалися в залі «Химера» в центрі Львова.[5] Спеціально для туру була створена пісня «Їдем Їдем (МОВА)»[6], відео на яку було презентовано 18 травня під час фінального концерту[7] у Києві.

15 травня 2013 року, триває Національна Музична Церемонія «Українська пісня року». В номінації «Майбутнє української пісні», гурт отримує музичну нагороду «Хітовий гурт 2012 року». «Антитіла» зібрали найбільшу кількість голосів від телеглядачів за пісню «Невидимка». Кліп на цю пісню також отримав премію «Найкращий кліп 2012 року»[8] у рок-номінації, за версією музичного інтернет-порталу «Navsi100»[9].

Над полюсами[ред. | ред. код]

Концерт у Полтаві, 2013 рік

2013 — гурт презентує кліп «Як ангели», і третій альбом «Над полюсами».

2014 — «Антитіла» вирушають у однойменний міжнародний тур на підтримку нового альбому і паралельно займаються волонтерською діяльністю, допомагаючи воїнам АТО. Того ж року гурт покидає Віктор Раєвський, а місце нового бас-гітариста займає Микита Астраханцев.

У січні 2015 виходить кліп на пісню «Завжди моя», який присвячений Україні та її захисникам.

Все красиво[ред. | ред. код]

23 травня 2015 р. гурт випускає четвертий альбом «Все красиво».

Тарас Тополя в концертному залі «Опера Гауз» у Торонто

Вересень 2015 р. — режисер Кадім Тарасов створює для «Антитіл» незвичний відеокліп на пісню «Мені тебе мало». Сергій Вусик виконує в ньому головну роль.[10]

Музиканти продовжують здійснювати волонтерську діяльність. Під впливом цих подій Тарас Тополя пише пісню «У книжках». Майбутній хіт стає одним із драматичних треків гурту. У листопаді 2015 року виходить кліп на цю пісню.[11] 

Січень 2016. За декілька днів до річниці трагедії, що забрала лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка, «Антитіла» презентують кліп на переспів пісні «Люди, як кораблі». Тарас Тополя вже виконував цю пісню разом з музикантами гурту «Скрябін» під час концертів пам'яті Кузьми у Києві та Львові.

На Українському фестивалі в Торонто

Наприкінці 2015 року «Антитіла» готують нову концертну програму до всеукраїнського туру «Все красиво» на підтримку альбому[12]. Тур стартував 13 лютого 2016 року у Львові та був завершений 1 квітня у Миколаєві. Гурт дав 20 концертів, зібравши 20 повних залів, з яких шість були заповнені ущерть. У перервах між гастролями виходить кліп «Молоком». Після української частини туру з гурту йде гітарист Микита Чухрієнко, на його місце приходить Дмитро Жолудь. В оновленому складі музиканти розпочинають фестивальний сезон, а у липні вирушають до Нью-Йорка з великим концертом в рамках фестивалю «Nadiya Ye».

10 вересня 2016 року презентовано кліп «Танцюй».

Кінець вересня 2016 р. «Антитіла» — гедлайнери фестивалю «Bloor West Village» у Торонто.

Сонце[ред. | ред. код]

По поверненню до Києва, гурт активно працює над створенням нового альбому «Сонце», паралельно готуючись до зйомок кліпу на пісню «Одинак». Сюжет тримається в таємниці до моменту його онлайн-презентації 22 листопада. Головну роль в цій роботі зіграв відомий актор Олексій Горбунов, а режисером є Віктор Придувалов[13]. Пісня «Одинак» стає однією з провідних у майбутній платівці, і також саундтреком до однойменного серіалу, музику до якого написав клавішник гурту Сергій Вусик.

9 грудня «Антитіла» презентують новий макси-сингл «Сонце», який складається з 9 композицій[14]. Альбом представлений в електронному вигляді на всіх відомих online-ресурсах, а також на матеріальних носіях — CD і Flash-карті в упаковці DigiPak.

Наприкінці 2016 року «Антитіла» анонсують наймасштабніший за їхню історію тур «Сонце» 2017, в якому налічується близько 50 концертів протягом трьох місяців. Окрім обласних центрів його географія охопила і прифронтові міста України: Сєверодонецьк, Покровськ, Краматорськ, Маріуполь. Тур розпочався у Львові, переповненим шанувальниками залом «Південного ЕХРО», 14 лютого. За березень місяць гурт встигнув відіграти 29 концертів. Під час туру фронтмен Тарас Тополя, спільно з проєктом «U-Report» від фонду ЮНІСЕФ, відвідує ВНЗ України, де зустрічається зі студентами і спілкується з ними про важливі теми сучасності.

Українська частина туру завершується 22 квітня у місті Самбір[15]. За декілька днів «Антитіла» вирушають за Атлантичний океан, відкриваючи гастрольну історію містами Америки і Канади, а саме: Чикаго, Міннеаполіс, Нью-Йорк, Даллас, Х'юстон, Сіетл та Ванкувер, зібравши всюди повні зали[джерело?].

Крапкою у масштабному турі «Сонце» став фінальний open-air концерт на вертолітному майданчику КВЦ «Парковий» 25 травня, який зібрав понад 3 тис. слухачів[джерело?].

По закінченню туру «Сонце» Антитіла спільно з режисерами Дмитром Маніфестом та Дмитром Шмураком розпочинають зйомки відео на пісню «Фари». Кліп був презентований 11 липня в онлайн-трансляції на youtube-каналі «Нового каналу». Відео-робота «Фари»[16] стала вже четвертим зафільмованим треком з альбому «Сонце».

Hello[ред. | ред. код]

В кінці літа 2017 року у гурті відбуваються зміни, на місце Дениса Швеця і Микити Астраханцева, приходять барабанщик Дмитро Водовозов і бас-гітарист Михайло Чирко.

В оновленому складі, після осінньої концертної паузи, «Антитіла» презентують першу студійну роботу. Прем'єра пісні «TDME» (абревіатура від «Там, де ми є») і лірик-відео відбулася 30 листопада 2017 року. Прем'єра офіційної відео роботи «TDME», яка є скоріше не кліпом, а короткометражним фільмом, відбулася на YouTube каналі групи в форматі онлайн-презентації 21 грудня 2017 року. Цей хіт став саундтреком телесеріалу «Школа».

14 березня 2018 року гурт «Антитіла» виступив на міжнародному фестивалі «SXSW» (South by Southwest), що пройшов в США в місті Остін, штат Техас.[17] Гурт виступив на сцені готель-бару "Sheraton Backyard ", де представили 40 хвилинною версію своєї концертної програми «TDME».[18] Наприкінці квітня гурт вирушив у тур «TDME» містами Північної Америки, у якому відвідав 6 міст у США, та 3 у Канаді.[19]

1 серпня гурт представив музичне відео на другу роботу зі свого шостого студійного альбому «Hello» — «Лови момент». У відео знялись члени гурту зі своїми близькими, зокрема Тарас Тополя з дружиною Оленою.[20]

1 листопада 2018 року вийшов кліп на пісню «Lego», яка є саундтреком до української романтичної комедії «Я, ти, він, вона» від «Студії Квартал-95». У зйомках кліпу взяв участь Зеленський, який грає головну роль. Крім того в кліпі були показані уривки з майбутнього фільму.[21] Відео швидко набирало популярність та за 2 тижні зібрало більше мільйона переглядів на YouTube.[22]

Платівку Hello[23], разом із кліпом до титульного треку, було опубліковано у мережі 12 квітня 2019 року.

Гурт піснею «Птаха» долучився до акції «Так працює пам'ять», присвяченої пам'яті Данила Дідіка[24].

Скандали[ред. | ред. код]

У вересні 2023 Євген Галич, лідер рок-гурту O.Torvald назвав пісню «байрактарщиною», а авторів пісні — хайпожорами[25].

22 листопада 2023 року військовослужбовець Віталій Верес, який втратив зір у битві за Бахмут у складі 3 БрОП Нацгвардії, заявив, що співзасновник гурту «Антитіла» Сергій Вусик відмовив йому у використанні пісні «Фортеця Бахмут» для створення автобіографічного відео про його бойовий шлях та поранення. Військового шокувала відмова та вихваляння, що музиканти гурту ніби теж десь воювали[26].

Діяльність під час російського вторгнення в Україну 2022 року[ред. | ред. код]

25 лютого 2022 року, після повномасштабного нападу Росії та територію України, учасники гурту записали відеозвернення, в якому повідомили своїх фанатів про вступ до територіальної оборони. Саме цього дня, в «Антитіл» мав вийти новий альбом «MLNL», який через війну не вдалося презентувати. Говорячи словами учасників, вони змінили музичні інструменти на зброю[27].

29 березня планується «Концерт для України», благодійний захід зі збором коштів для підтримки українського населення під час війни. Відповідаючи Еду Ширану, який став учасником події, гурт запропонував доєднатися до концерту дистанційно, з міста Києва, де ведуться активні бойові дії. Таким чином, планувалося показати всьому світові, наскільки Україна сильна і нескорена. Попри позитивний відгук Еда Ширана, організатори благодійного концерту відмовили «Антитілам». Рішення пояснюється гуманітарним, а не воєнним характером заходу, а отже вони вважають недоречним виступ музикантів в шоломах та зброєю в руках[28][29].

Після відмови в участі, Ед Ширан запропонував долучитися до його пісні 2step. Команда «Антитіла» записали українською мовою другий куплет та приспів до треку. Соліст гурту Тарас Тополя наголосив на вияві підтримки народу Великої Британії України у повномасштабній війні з Росією. «Люди не тільки на словах, але й конкретних вчинках підтверджують свої принципи», — додає він.

Пісню 2step «Антитіла» присвятили пам'яті українського режисера Дмитра Маніфеста. Усі зібрані з монетизації кошти передаються благодійній організації Music Saves UA, що займається наданням гуманітарної допомоги українцям[30].

10 лютого 2023 «Антитіла» представив кліп під назвою «Фортеця Бахмут». Відео зняте прямо на передовій у Бахмуті, показані реальні влучання по реальних ворожих цілях бійцями ЗСУ[31].

25 травня 2023 року гурт презентував трек «Мій сокіл». Артисти заспівали двома мовами (українська та англійська), пісня стала саундтреками до комп'ютерної гри німецько-фінського продакшену «Death from Above»[32].

14 березня 2024 року гурт передав п’ять тисяч тактичних аптечок для спецпідрозділів ГУР МОУ.[неавторитетне джерело][33]

Склад гурту[ред. | ред. код]

  • Тарас Тополя — вокал, тексти
  • Сергій Вусик — клавішні, аранжування (з 2008)
  • Михайло Чирко — бас (з 2017)
  • Дмитро Жолудь — гітара (з 2016)
  • Дмитро Водовозов — ударні (з 2017)

Колишні учасники[ред. | ред. код]

  • Владислав Годинський --- клавішні, бек-вокал, співзасновник ( 2004-2008)
  • Олексій Скурідін — ударні (до 2011)
  • Ерланд Сиволапов — ударні (2011—2012)
  • Віктор Раєвський — бас (2008—2015)
  • Микита Чухрієнко — гітара (2008—2016)
  • Денис Швець — ударні (2012—2017)
  • Микита Астраханцев — бас (2015—2017)

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

Рік Назва Найвища позиція в чарті Альбом
UKR
TOP 40

[34]
2019 «Вірила 2 Hello
2020 «Буде син» (Bakun Remix) 4 Сингл без альбому
2020 «Кіно» Сингл без альбому
«—» означає, що сингл не увійшов до чарту.

Відеографія[ред. | ред. код]

Рік Кліп Режисер Альбом
2008 «Маямі» Андрій Рожен «Будувуду»
«Будувуду» (дві версії)
2009 «Вибирай» «Вибирай»
«Рожеві діви» Олександр Ковтун
2010 «Бери своє» «Будувуду»
2011 «Біла ворона» Андрій Рожен «Вибирай»
«Смотри в меня» Віктор Придувалов
2012 «А я відкривав тебе»
(за участю Ади Роговцевої)
Сергій Зейналов
«Anthem F1H2O» Сергій Вусик без альбому
«І всю ніч» Дмитро Шевчук «Над полюсами»
«Невидимка» (дві версії) Олександр Ковтун «Вибирай»
«Полинезийская зима»
(спільно з Табула Раса)
Олексій Веренчик «Над полюсами»
2013 «Тебе, моя невеста»
«Їдем, їдем»
«Як ангели»
2014 «Над полюсами» Руслан Горовий
2015 «Завжди моя» Кадім Тарасов «Все красиво»
«Мені тебе мало»
«У книжках» Володимир Шурубура
2016 «Люди, як кораблі» Андрій Кириллов «Сонце»
«Молоком» Олександр Швець «Все красиво»
«Танцюй» Дмитро Маніфест
Дмитро Шмурак
«Сонце»
«Одинак» Віктор Придувалов
2017 «Фари» Дмитро Маніфест
Дмитро Шмурак
«TDME» Радислав Лукін «Hello»
2018 «Лови момент» Дмитро Маніфест
Сергій Вусик
«Lego» Сергій Вусик
Ростислав Васильєв
Антон Шатохін
2019 «Вірила» Сергій Вусик
Юрій Алексеенко
Тарас Тополя
«Hello» Олексій Веренчик
Юджин
2020 «Кіно» Сергій Вусик
Ростислав Васильєв
Олексій Веренчик
«MLNL»
2021 «Маскарад»
«Стань»

Саундтреки[ред. | ред. код]

  • 2017 — «Одинак» (пісня «Одинак» грає на початку кожної серії)
  • 2018 — «Школа» (пісня «TDME» грає на початку кожної серії)
  • 2018 — «Я, ти, він, вона» (пісня «Lego»)[21]
  • 2023 — Death From Above (пісні «Мій сокіл» і «Death From Above»)[35][36]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Рік Премія Номінація Результат Примітка Дж.
2018 M1 Music Awards Хіт року Номінація «TDME» [37]
2023 YUNA Пісня незламної України Перемога «2step» (feat Ед Ширан) [38]

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. репертуар «Антитіла» переважно складається з пісень українською, але в них також є 4 пісні російською: Смотри в меня (2011), Тебе моя невеста (2013), Племя (2013), Полинезийская зима (2013)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Ця війна відкрила очі, що росіяни не стали нелюдами, вони завжди ними були", — лідер "Антитіл" Тарас Тополя. suspilne.media. 16 серпня 2022. Процитовано 18 червня 2023.
  2. Тарас Тополя. Знайомий незнайомець. rozmova.wordpress.com. 2015-12-2. Архів оригіналу за 8 січня 2019. Процитовано 7 січня 2019.
  3. а б Про гурт. antytila.com. Архів оригіналу за 8 січня 2019. Процитовано 7 січня 2019.
  4. Антитіла — Вибирай — Офіційне відео [Архівовано 22 березня 2022 у Wayback Machine.] youtube.com
  5. АнтитілА розпочали свій тур «Мова» зі Львова // rok.kiev.ua. Архів оригіналу за 14 червня 2015. Процитовано 13 червня 2015.
  6. Антитіла — Їдем Їдем (МОВА) Official video [Архівовано 25 серпня 2017 у Wayback Machine.] youtube.com
  7. АнтитілА презентують новий сингл «Їдем-їдем (Мова)» // navsi100, 26.03.2013. Архів оригіналу за 15 червня 2015. Процитовано 13 червня 2015.
  8. «Найкращі Кліпи Року». Вітаємо переможців! // Navsi100, 1.02.2013. Архів оригіналу за 20 серпня 2013. Процитовано 31 серпня 2013.
  9. «Navsi100». Архів оригіналу за 5 вересня 2013. Процитовано 31 серпня 2013.
  10. "АнтитілА" представили кліп про маніакальне кохання. espresso.tv. 7 вересня 2015. Процитовано 18 червня 2023.
  11. "АНТИТІЛА" ПРЕДСТАВИЛИ КЛІП НА ПІСНЮ "У КНИЖКАХ". zn.ua. 17 листопада 2015. Процитовано 18 червня 2023.
  12. Антитіла: «Все красиво» тур 2016. Архів оригіналу за 19 березня 2017.
  13. Тарас Тополя та Олексій Горбунов / Сніданок з 1+1. Архів оригіналу за 13 серпня 2017.
  14. «Антитіла» готують «сонячний» макси-сингл. Karabas Live. Архів оригіналу за 29 травня 2017.
  15. "Антитіла": Як провести супер-тур по Україні і залишитись живим. Архів оригіналу за 10 грудня 2017.
  16. «МІСТУ ПОТРІБЕН НОВИЙ ГЕРОЙ»: АНТИТІЛА ПРЕЗЕНТУЮТЬ ІРОНІЧНИЙ КЛІП. Архів оригіналу за 16 серпня 2017.
  17. Гурт «Антитіла» став учасником масштабного міжнародного фестивалю. 20.03.2018: Телеканал M2. Архів оригіналу за 03.08.2018. Процитовано 02.08.2018.
  18. Antytila (англійською) . SXSW. Архів оригіналу за 03.08.2018. Процитовано 02.08.2018.
  19. North American Tour 2018. 29.12.2017: Антитіла. Архів оригіналу за 03.08.2018. Процитовано 02.08.2018.
  20. "Антитіла" зачарували Карпатами та показали знищення Землі у новому кліпі. 01.08.2018: ТСН. Архів оригіналу за 10.08.2018. Процитовано 10.08.2018.
  21. а б maximum.fm. Антитіла – LEGO: яскравий кліп на саундтрек комедії Я, Ти, Він, Вона - Радіо Максимум. Радіо Максимум (англ.). Архів оригіналу за 24 листопада 2018. Процитовано 23 листопада 2018.
  22. АНТИТІЛА (31 жовтня 2018), Антитіла - Lego / Official Video, архів оригіналу за 1 листопада 2018, процитовано 23 листопада 2018
  23. notatky.com.ua (12 квітня 2019). Антитіла – Hello (Альбом + Кліп). Нотатки про українську музику (укр.). Архів оригіналу за 12 квітня 2019. Процитовано 12 квітня 2019.
  24. 55 треків пам'яті Данила Дідіка, який загинув у 2015 році. Громадське радіо (укр.). Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 13 червня 2021.
  25. «Дратує». Женя Галич, який служить у ЗСУ, пояснив, чому проти хіта Фортеця Бахмут, і відповів, за що йому дали орден за мужність. НВ. 28 вересня 2023.
  26. Софія Норенко (22 листопада 2023). ГУРТ "АНТИТІЛА" ПОТРАПИВ У СКАНДАЛ ІЗ ВІЙСЬКОВИМ, ЯКИЙ ВОЮВАВ ПІД БАХМУТОМ – ПОДРОБИЦІ. 5 канал (укр.). Процитовано 23 листопада 2023.
  27. «Змінили музичні інструменти на зброю». Тарас Тополя та Антитіла воюють за Україну — сьогодні у них вийшов новий альбом. nv.ua (укр.). Архів оригіналу за 27 березня 2022. Процитовано 27 березня 2022.
  28. Федченко, Валерія (25 березня 2022). Ед Ширан хоче почути "Антитіла" на "Концерті для України". Суспільне | Новини (uk-UA) . Архів оригіналу за 27 березня 2022. Процитовано 27 березня 2022.
  29. Організатори благодійного концерту у Британії відмовили "Антитілам" у виступі. ТСН.ua (укр.). 26 березня 2022. Архів оригіналу за 27 березня 2022. Процитовано 27 березня 2022.
  30. Федченко, Валерія (2 травня 2022). "Антитіла" та Ед Ширан презентували спільну пісню. Суспільне | Новини. Архів оригіналу за 10 травня 2022. Процитовано 10 травня 2022.
  31. «Антитіла» випустили кліп, знятий прямо на передовій у Бахмуті: відео зі справжніми військовими розчулило мережу
  32. Гурт «Антитіла» випустив саундтрек до комп'ютерної гри, де можна керувати українськими операторами дронів (відео)
  33. Гурт «Антитіла» передав п’ять тисяч тактичних аптечок для спецпідрозділів ГУР МОУ (uk-UA) , процитовано 15 березня 2024
  34. Найвища сходинка українського чарту:
  35. Антитіла - Мій сокіл / Death From Above / Official music video. «Антитіла». YouTube. 25 травня 2023. Процитовано 12 лютого 2024.
  36. ANTYTILA - Death From Above / Original Game Soundtrack / Official video. «Антитіла» (англ.). YouTube. 25 травня 2023. Процитовано 12 лютого 2024.
  37. Моряки, повертайтеся живими! Як в Києві пройшла церемонія M1 Music Awards. OBOZREVATEL (укр.). Архів оригіналу за 1 грудня 2018. Процитовано 15 серпня 2020.
  38. Оголошені переможці музичної премії YUNA 2023 // Укрінформ. — 2023. — 19 квітня.

Посилання[ред. | ред. код]