Антон Ґрафф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Антон Граф)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антон Графф
Anton Graff
Автопортрет
Народження 18 листопада 1736(1736-11-18)
Вінтертур
Смерть 22 червня 1813(1813-06-22) (76 років)
  Дрезден
Національність швейцарець
Країна Німеччина
Жанр портрет
Діяльність художник, викладач університету
Напрямок неокласицизм
Працівник Дрезденська академія мистецтвd
Твори Автопортрет[d]
У шлюбі з Elisabetha Sophie Augusta Graffd
Родичі Carl Ludwig Kaazd
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Естонський художній музей, Художній інститут Чикаго, Фінська національна галерея, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Музей мистецтв Філадельфії, Королівський замок у Варшаві, Museumslandschaft Hessen Kasseld, Дрезденська картинна галерея, Національний музей у Варшаві, Ермітаж, Баварські державні колекції картинd, Музей мистецтв Цинциннаті, Державні художні зібрання Дрездена, Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну, Страсбурзький музей образотворчого мистецтва, Штедель, Національна галерея, Художня галерея Південної Австралії, Державна картинна галерея (Карлсруе), Нью-Йоркське історичне товариствоd, Музей фюрера, Стара національна галерея, Берлінська картинна галерея, Нова пінакотека, Музей образотворчих мистецтв, Captain Cook Memorial Museumd, Dresden City Art Galleryd, St. Gallen museum of artd, Музей палацу короля Яна III у Вілянуві, Німецький національний музей, Гравюрний кабінет (Берлін), Building of the Winterthur Museum of Artd, Art Collections Chemnitzd, Гамбурзька картинна галерея і Print Collectiond[1]

CMNS: Антон Ґрафф у Вікісховищі

Анто́н Ґрафф (нім. Anton Graff; 18 листопада 1736(17361118), Вінтертур — 22 червня 1813, Дрезден) — німецький художник швейцарського походження, видатний портретист свого часу. Збереглося близько 2 000 робіт Ґраффа.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї ремісника з Вінтертура, навчавався живопису на батьківщині і в Аугсбурзі і спеціалізувався на портретному живописі. У 1766 р. він отримав посаду придворного художника і викладача в дрезденській Академії мистецтв, яку зберіг до своєї смерті. Він відхиляв навіть вигідніші пропозиції з Берліна. На його портретах зображені великі особи того часу, зокрема, Готгольд Ефраїм Лессінг, Мозес Мендельсон, Йоганн-Готфрід Гердер, Фрідріх Шиллер, Християн Фелікс Вейсе, Крістоф Віллібальд Глюк, Генріх фон Кляйст і Даніель Ніколаус Ходовецький, Фрідріх Гедіке. Головним твором Ґраффа вважається портрет прусського короля Фрідріха Великого.

У пізньому періоді творчості Ґрафф звернувся до жанру пейзажу. Роботи Антона Ґраффа вплинули на творчість художників Філіппа Отто Рунге і Каспара Давида Фрідріха.

Ім'я Антона Ґраффа носить будівля технічної професійної школи в його рідному Вінтертурі. На його честь також названо астероїд 27864 Антонґрафф[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/http://wallachprintsandphotos.nypl.org/catalog/46628
  2. База даних малих космічних тіл JPL: Антон Ґрафф (англ.) .

Посилання[ред. | ред. код]