Антресоль (меблі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Антресоль
Настил з дощок на грядах у хаті зі села Велика Павлівка. Музей у Пирогові.

Антресо́ль (від фр. entresol — «міжповерх», «міжпідлога», «півповерх») — настил, полиця під стелею для зберігання речей, відокремлена від приміщення дверцятами. Також антресоллю називають верхні відділення шафи або верхні секції шафи[1].

Зазвичай антресоль знаходиться вище людського зросту, в порівняно важкодоступній зоні. Поміщають на ній переважно рідко використовувані речі. Як правило, антресолі влаштовують в передпокої і в коридорі квартири, часто забезпечуючи доступ до їхнього простору з двох сторін.

Аналогом антресолі в українській хаті (коморі) були грядки, гря́ди — парні жердини, розташовані під стелею від однієї стіни до іншої; на грядах розвішували одяг, сушили білизну, дрова, коноплі[2][3]. Настил під покрівлею для зберігання речей у діалектах також називався подря[4], пі́дрі[5], підря, підра[6] (крім того, ці слова вживалися в значенні «горище», «сінник», «сідало для курей»).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ГОСТ 20400—2013 Продукция мебельного производства. Термины и определения
  2. Гряда // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  3. Грядка // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  4. Подря // Словарь української мови : в 4 т. / за ред. Бориса Грінченка. — К. : Кіевская старина, 1907—1909.
  5. Підрі // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  6. Підря // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.

Література[ред. | ред. код]

  • Антресоль — Краткая энциклопедия домашнего хозяйства/ред. И. М. Скворцов и др. — М.: Государственное Научное издательство «Большая Советская энциклопедия» — 1959. (рос.)