Арамазд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Арама́зд (вірм. Արամազդ) — верховний бог у давньовірменському пантеоні, творець неба і землі, бог родючості, батько богів (диців)[1][2][3].

За однією з гіпотез, його ім'я є варіантом первісного власного вірменського імені Ара, за іншою, походить від імені перського бога-творця Ахура-Мазда (Ормазда). Культ Арамазда прийшов, можливо, в VI—V століттях до н. е., злившись з культом місцевих божеств.[1] Мовсес Хоренаці повідомляє, що у вірменському пантеоні існувало чотири Арамазди. В елліністичний період Арамазд у Вірменії зіставлявся з Зевсом[1].

Головне святилище Арамазда знаходилося в Ані (сучасний Камах на території Туреччини), культурному центрі давньої Вірменії. Святилище було зруйновано в кінці III століття н. е. при поширенні християнства.[1][3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Энциклопедия «Мифы народов мира» в двух томах Москва, издательство «Советская энциклопедия» 1991 год. 1 том, стр. 97.
  2. The heritage of Armenian literature, Volume 1, стр. 67, Agop Jack Hacikyan, Gabriel Basmajian, Edward S. Franchuk, Nourhan Ouzounian. Архів оригіналу за 16 липня 2014. Процитовано 16 лютого 2012. 
  3. а б М. А Исалабдулаев /Мифология народов Кавказа[недоступне посилання з лютого 2019]