Ариана (броварня)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ариана
Місцезнаходження Софія, Болгарія Болгарія
Рік заснування 1884
Рік закриття

2004

2004
Власник Heineken International
Адреса Gorubliane, Sofia, Bulgaria BG-1138
Мапа

Пивоварна «Ариана» — колишнє болгарське пивоварне підприємство, що функціонувало протягом 1884—2004 років та розміщувалося у столиці країни Софії. Протягом останніх років існування належало до виробничих активів одного з найбільших світових виробників пива корпорації Heineken International.

Історія[ред. | ред. код]

Броварню було засновано 1884 року у центральній частині Софії вихідцями з Чехії братами Прошеками, які розпочали випуск «іменного» пива Прошеково пиво.

У 1947 році підприємство було націоналізоване, входило до складу державних холдингових компаній з виробництва алкогольних напоїв. Броварня випускала пиво під назвою Софійське. Згодом виробничі потужності було переведено до району Горубляне на околиці міста, а у 1978 виробництво у центральній частині Софії було закрите. З початком процесів роздержавлення власності підприємство було приватизоване та 1996 року отримало назву Ариана.

1997 року броварню придбав нідерландський пивоварний гігант Heineken, а 2004 року нові власники прийняли рішення про закриття броварні та переведення виробництва пива відповідної торговельної марки до свого іншого виробничого активу у Болгарії — броварні Загорка.

Асортимент пива[ред. | ред. код]

Торговельна марка Ариана продовжує використовуватися корпорацією Heineken на болгарському ринку, на неї припадає понад 50% загальних обсягів виробництва пива броварнею Загорка. Випускається два сорти ТМ «Ариана»:

  • Ариана — світле пиво з вмістом алкоголю 4,5%;
  • Ариана Тъмно — темне пиво з вмістом алкоголю 5,5%;

Посилання[ред. | ред. код]