Арташес II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арташес II
Արտաշես Բ
Прапор
Прапор
6-й Цар Великої Вірменії
30 — 20 до н. е.
Попередник: Артавазд II
Спадкоємець: Тигран III
 
Народження: 1 століття до н. е. або невідомо[1]
Смерть: 20 до н. е.[1]
Релігія: Вірменське поганство
Рід: Арташесіди
Батько: Артавазд II

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Арташе́с II (вірм. Արտաշես Բ) — цар Великої Вірменії. Син Артавазда II. Представник династії Арташесідів.

Правління[ред. | ред. код]

Після смерті свого батька Арташес II вирішив помститись і наказав стратити всіх римських солдат, які у той час перебували у Вірменії. Цим кроком Вірменія фактично оголосила про свою незалежність від Риму.

За часів правління Арташеса Вірменія не брала участі у жодних війнах. Влада Арташеса зростала і в Атрпатакан-Марастані, царя якого він узяв у полон. На драмі Арташеса викарбувано титул «цар царів».

Звичайно, римляни довго не могли довго миритись із таким становищем. Вони не могли одразу увійти до Вірменії, проте оточили її своїми союзниками. Після певної підготовки імператор Август спробував звести на вірменський трон проримського правителя. За його наказом полководець Нерон зі значною армією пішов на Вірменію. Його супроводжував брат Арташеса Тигран, вихований в Римі, який і мав здійнятись на трон. Римлянам удалось організувати змову проти Арташеса та його убивство. Таким чином Вірменія втратила сильного правителя, який захищав свободу своєї країни.

Джерела[ред. | ред. код]


  1. а б Вірменська радянська енциклопедія / за ред. Վ. Համբարձումյան, Կ. ԽուդավերդյանՀայկական հանրագիտարան հրատարակչություն, 1974.