Артемісія I Карійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Артемісія I)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артемісія I Карійська
дав.-гр. Ἀρτεμῑσίᾱ
Народився 5 століття до н. е.[1]
Галікарнас
Помер 5 століття до н. е.
Ефес, Сельчук, Ізмір (іл), Туреччина
Країна  Імперія Ахеменідів
Діяльність політична діячка, воєначальник
Учасник Друга греко-перська війнаd і Битва при Саламіні[2]
Титул правляча королева
Посада регент
Рід Lygdamid dynastyd
Батько Лігдам I
Діти (2) Pisindelisd

Артемісія I Карійська (дав.-гр. Ἀρτεμῑσίᾱ, перс. آناهیتا‎, ст. перс.Anāhitā) (д/н-480 рік до н. е.) — володарка малоазійського міста Галікарнас та сусідніх островів Кос, Нісірос та Калімнос в межах перської сатрапії Карія, морська войовниця. Відзначена на Поверху спадщини Джуді Чикаго.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася у м. Галікарнас у родині Лігдама I, тирана Галікарнаса та сатрапа Карії, який водночас походив з карійської аристократії, династії Адусідів. Мати походила з Криту. Стосовно молодих років Артемісії немає відомостей. Після смерті чоловіка вона успадкувала владу над містом.

Участь у Греко-перських війнах[ред. | ред. код]

Під час греко-перських воєн Артемісія активно підтримувала дії перської армії і флоту. Так вона допомогла придушити повстання на островах біля Карії. За це отримала владу над островами Кос і Нісірос.

Із флотом Галікарнасу, Коса, Нісіроса і Калімни (також залежної від неї) Артемісія I виступила в похід на допомогу перському цареві Ксерксу I. У цій війні вона зуміла відзначитися й завоювати славу талановитого наварха і політика.

Флот Артемісії I стійко бився з грецьким флотом при мисі Артемісій біля острова Евбея 480 року до н. е. Особливо добре показала себе володарка Галікарнасу у битві при Саламіні. Вона не радила атакувати грецький флот за тих обставин. Проте Ксеркс не прислухався до її думки. Утім, у самій битві Артемісія вправно керувала флотом й зуміла зберегти свої морські сили від знищення.

Після цього вага Артемісії I при перському дворі виросла. Ксеркс навіть доручив опікуватися їй своїми дітьми у м. Ефесі, а пізніше прийняв її пораду залишити Грецію.

Імовірно, останні роки життя Артемісія I провела у спокої і спочила у м. Галікарнас.

Родина[ред. | ред. код]

  • батько — Лігдамис I (Λύγδαμις Α '). сатрап Галікарнаса
  • син — Пісінделіс (Πισίνδηλις)
  • онук — Лігдамід II (Λύγδαμις Β '), сатрап Галікарнаса в часи, коли Геродот був висланий з цього міста, а поет Паняос (Πανύασις) був засуджений до смерті після невдалого повстання.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Nancy Demand, A History of Ancient Greece. Boston: McGraw-Hill, 1996. ISBN 0070162077