Артист (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артист
англ. The Artist
Жанр комедія
Режисер Мішель Азанавічус
Продюсер Тома Лангманн
Сценарист Мішель Азанавічус
У головних
ролях
Жан Дюжарден
Береніс Бежо
Оператор Ґійом Шифман
Композитор Людовік Бурсе
Кінокомпанія Ciné Cinémas
France 3 Cinéma
uFilm
Дистриб'ютор Warner Brothers, Fórum Hungaryd і Warner Bros. Franced[1]
Тривалість 100 хв.
Мова німе кіно
Країна Франція Франція
Бельгія Бельгія
Рік 2011
Кошторис 15 млн $[2]
Касові збори 61,3 млн $[2]
IMDb ID 1655442
weinsteinco.com/sites/the-artist/
CMNS: Артист у Вікісховищі

«Артист» (англ. «The Artist») — чорно-білий німий художній фільм, романтична комедія французького режисера Мішеля Азанавічуса, що вийшла 2011 року. У головних ролях зіграли Жан Дюжарден і Береніс Бежо.

Сюжет[ред. | ред. код]

Голлівуд, 1927 рік. Зірка німого кіно Джордж Валентин знаходиться в зеніті кар'єри. Однак поява звукових фільмів змусить глядачів швидко забути про нього. Для молодої статистки Пеппі Міллер, навпаки, дорога до слави тільки починається.

У ролях[ред. | ред. код]

Відзнаки та нагороди[ред. | ред. код]

«Артист» був названий найкращим фільмом 2011 року за версією кількох спільнот кінокритиків з різних міст США, отримав премію «Оскар» за найкращий фільм і заслужив безліч похвальних відгуків від світових кінокритиків.[4] Крім цього, Жан Дюжарден отримав приз за найкращу чоловічу роль на 64-му Каннському кінофестивалі[5] і премію «Золотий глобус» у категорії «Найкраща чоловіча роль — комедія або мюзикл». Крім цього, на тій же церемонії вручення фільм став володарем ще двох статуеток: за найкращий фільм (комедія або мюзикл) і найкращу музику.[6]

Фільм також отримав 10 номінацій на премії «Оскар»: за найкращий фільм, найкращу режисерську роботу (Мішель Азанавічус), найкращу чоловічу роль (Жан Дюжарден), найкращу жіночу роль другого плану (Береніс Бежо), найкращий оригінальний сценарій (Мішель Азанавічус), найкращу музику (Людовик Бурсі), найкращу операторську роботу (Ґійом Шифман), найкращу роботу художника-постановника, найкращий дизайн костюмів і найкращий монтаж. Переміг у п'яти номінаціях, включаючи найкращий фільм, найкраща режисура і найкраща чоловіча роль.[7]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На Каннському кінофестивалі призу був удостоєний не тільки Жан Дюжарден, але і пес мисливської породи — джек рассел тер'єр, з кличкою Уґі. Він отримав спеціальний приз Palm Dog, який на фестивалі щорічно вручають за найкращу роль у виконанні собаки.
  • На Каннському кінофестивалі після показу фільму зал 10 хвилин аплодував стоячи.
  • Джону Гудмену знадобилося всього чотири хвилини, щоб погодитися на роль у картині, настільки йому сподобався задум режисера.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.cnc.fr/web/fr/rechercher-une-oeuvre/-/visa/127108
  2. а б Артист на сайті Box Office Mojo (англ.)
  3. а б Interview Jean Dujardin Berenice Bejo The Artist [Архівовано 13 травня 2014 у Wayback Machine.] (англ.)
  4. Бред Бревет (29 листопада 2011). New York Film Critics Name 'The Artist' Best Film of 2011 Despite Not Having Seen Everything. Rope of Silicon. Архів оригіналу за 28 січня 2012. Процитовано 29 листопада 2011.  (англ.)
  5. Джастін Чанг, Пітер Дебрюж (22 травня 2011). 'Tree of Life' wins Palme d'Or. Variety. Архів оригіналу за 28 травня 2011. Процитовано 29 листопада 2011.  (англ.)
  6. Nominations and Winners. Hollywood Foreign Press Association. Архів оригіналу за 22 жовтня 2012.  (англ.)
  7. Нагороди Артиста на сайті imdb.com. Архів оригіналу за 26 лютого 2012. Процитовано 17 березня 2012. 

Посилання[ред. | ред. код]