Арфема

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артема
Апостол Арфема (зліва) та мученик Калінік
дав.-гр. Ἀρτεμᾶς
Народився бл. I століття
Помер 1 століття
У лику Апостола з числа сімдесяти
День пам'яті 4 січня (30 жовтня)

Арфема (Артема, Артем; дав.-гр. Ἀρτεμᾶς), єпископ Лістрійський — апостол з числа сімдесяти (I століття). У Діонісія Фурноаграфіота про Артема сказано: «молодий, з загостреною бородою»[1].

День пам'яті відзначається 4 січня (30 жовтня) — з апостолами від 70 Тертієм, Марком та Юстом. Пам'ять, закріплена зараз за 30 жовтнем, зустрічається в місяцесловах також і під іншими числами року[2].

Життя[ред. | ред. код]

Артем згадується апостолом Павлом в Посланні до Тита (3:12) як один з його учнів. Він посилає його на Крит замість св. Тита, поки останній знаходився коло апостола Павла в Нікополі, можливо, для того, щоб тимчасово очолити громаду під час відсутності Тита.

Про життя та смерть Артема майже нічого не відомо, але з послання ап. Павла видно, що Артем користувався у нього довірою. Ім'я Артем зустрічається у всіх апостольських списках. Константинопольський Синаксар та слов'янські Мінеї четьї повідомляють, що Артем був єпископом Лістри в Ісаврії, на кордоні з Лікаонією.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ерминия или наставление в живописном искусстве, составленное иеромонахом и живописцем Дионисием Фурноаграфиотом. Часть 3, § VII, № 51. С. 158. Архів оригіналу за 19 квітня 2012. Процитовано 13 липня 2012. 
  2. Сергій (Спаський). Месяцеслов. Т. 2. С. 337.

Джерела[ред. | ред. код]