Архангел

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чотири архангели, Англія

Арха́нгел (грец. ἀρχι — «старший», грец. ἄγγελο — «вісник») — у християнських та гебрейських ученнях це, головний янгол.

У юдейській традиції налічуються семеро архангелів, і це є: Габріель, Єреміель, Михаель, Рагуель, Рафаель, Саріель та Уріель.[1].

Єговісти вважають, що Архістратиг Михаїл є єдиним архангелом і що це Ісус Христос у періоди до й після його сходження на Землю[1].

В юдаїзмі[ред. | ред. код]

За давньою класифікацією — в юдейському апокрифі «Книга Еноха» (II ст. до н. е.) — існує 7 архангелів:

  1. Михаїл, покровитель ізраїльського народу, він же головний архангел; (Міхаель, керує Сонцем)
  2. Гавриїл, вартовий раю і начальник над духами, що надають допомогу людям; (Габрієль, керує Місяцем)
  3. Рафаїл, володар думки людини і його зцілитель; (Рафаель, керує Меркурієм)
  4. Уриїл, що володарює над небесними світилами; (Урієль або Анаель, керує Венерою)
  5. Саракаель або Сурієль[en], начальник над душами людськими, якого іноді ідентифікують як Метатрон. (Селафиїл, Селафієль або Самуель, керує Марсом)
  6. Ієремиїл, Рамієль, «грім божий». (ймовірно Сашієль або Задкієль, керує Юпітером)
  7. Рагуїл, «Божий Приятель», ангел помсти (Камаель або Кассієль, керує Сатурном)

Сім Архангелів «Книги Еноха» відповідають семи Амеша Спента зороастризму і семи планетним духам вавилонян. Згідно з переказами юдаїзму, кожен архангел сполучений з однією з планет.

У християнстві[ред. | ред. код]

У системі ангельської ієрархії Псевдо-Діонісія Ареопагіта це восьмий з дев'яти чинів ангельських — Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Камаель, Йофіїл, Рагуель.

За класифікацією ангелів, викладеною в творі Псевдо-Діонісія Ареопагіта (V — поч. VI ст.) «Про небесну ієрархію», Архангел є назва другого чину в третьому, нижчому лиці ангельської ієрархії (1-й чин — ангели, 2-й — архангели, 3-й — начала). Сім Архангелів як начальники над міріадами ангелів (небесного воїнства) називаються також архістратигами. У папи Григорія I — Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл (Анаель), Сімієль, Оріфієль, Рагуель. У сучасному східному християнстві шануються 8 архангелів: Михаїл, Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Селатиїл, Ієгудиїл, Варахиїл, Ієремиїл. Відомі також багато інших архангелів.

Святкування Собору Архистратига Михаїла та інших Небесних сил безплотних відбувається у Християнській церкві 8 (21) листопада. Його встановлення пов'язують з рішенням Лаодикійського собору (бл. 343 року). Лаодикійський собор відбувся за кілька років до Першого Вселенського Собору. Під час Лаодикійського Собору було засуджено поклоніння ангелам як творцям і правителям світу, а вчення було назване єретичним.

Архангел Михаїл[ред. | ред. код]

Докладніше: Архангел Михаїл‎

Архистратиг Божий Михаїл — головний Архангел всього Небесного воїнства, той Ангел, який очолив битву проти павшого сатани і приєднавшихся до нього палих ангелів, і скинув з Неба згорділих Денницю з іншими полеглими духами. Архангел є одним з найбільш шанованих біблійних персонажів. В Одкровенні святого апостола Іоанна Богослова написано: І сталася на небі війна: «Михаїл і Ангели його воювали проти дракона, і дракон і ангели його воювали проти них, але не встояли, і не знайшлося їм місця на небі. І скинений був великий дракон, древній змій, званий дияволом і сатаною, що зводить усесвіт, скинутий на землю, і ангели його скинуті з ним.»

За це, він поставлений Господом над всіма дев'ятьма чинами Ангельськими. І ім'я Архангела він носить не як вказівку на власний чин в девятичастичній ієрархії, а як позначення його влади і верховенства над усіма Ангелами. Архистратиг Михаїл брав участь як у багатьох Старозавітних подіях, так і в більш пізній час. Через нього з'явилася Сила Господня, що знищила єгиптян і фараона, які переслідували ізраїльтян. Архістратиг Михаїл захищав Ізраїль у часи незгод. Він з'явився Ісусу Навіну і відкрив волю Господа щодо взяття Єрихона (Нав 5, 13-16). Архангел Михаїл заборонив дияволу явити юдеям тіло святого пророка Мойсея для обожнення (Юд 1, 9). Також відомо про багато інших найважливіших подій, в яких брав участь Архенгел Михаїл. З цього приводу Григорій Великий пише, що в той час, як інші Ангели являються для того, щоб принести людям якусь звістку, Михаїл Архангел надсилається всякий раз, коли повинна з'явитися чудесна сила Божа. І саме його ім'я в перекладі з єврейського значить "хто як Бог? ", тобто говорить, що ніхто не може зробити того, що робить Всевишній Господь Своєю волею.

З давніх часів шанується святий Архистратиг Божий Михаїл на Русі. Захист руських міст Пресвятою Царицею Небесною завжди відбувався через Її появи з Воїнством Небесним під проводом Архистратига. Наприклад, коли хан Батий прямував до Новгороду, Архангел явився йому й заборонив входити в це місто.

Архангел Гавриїл[ред. | ред. код]

Докладніше: Архангел Гавриїл

Гавриї́л (дослівно з древньоєврейської Пан від Бога) — один із семи святих архангелів, керівник чину херувимів, що оточують Божий Престол. У Новому Заповіті, Гавриїл є ангелом, який звіщає Захарії, що Єлисавета народить Івана Предтечу (Луки 1:5-20), і який відвідує Марію, щоб оголосити їй що, вона народить Ісуса, який наречеться Сином Божим. Візит Гавриїла до Марії описаний в Євангелії від Луки називають Благовіщенням: «Шостого місяця ангел Гавриїл був посланий Богом у місто в Галилеї, якому ім'я Назарет, до діви, зарученої чоловікові, на ім'я Йосиф, з Давидового дому; ім'я ж діви було Марія. Ввійшовши до неї ангел, сказав їй: „Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками“. Вона ж стривожилась цим словом і почала роздумувати в собі, що могло значити те привітання. Ангел їй сказав: „Не бійсь, Маріє! Ти бо знайшла ласку в Бога. Ось ти зачнеш у лоні й вродиш сина й даси йому ім'я Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься. І Господь Бог дасть йому престол Давида, його батька, і він царюватиме над домом Якова повіки й царюванню його не буде кінця“»[2]. У біблійній традиції Гавриїл теж вважається Божим посланцем.

Архангел Рафаїл[ред. | ред. код]

Докладніше: Архангел Рафаїл

Рафаї́л (дослівно з древньоєврейської: вилікуй Боже) — один із семи святих архангелів (архистратигів). Рафаїл — ангел духів людей, Божий цілитель, лікар, чудотворець, цілитель землі, посилається Богом для зцілення людей та лікування землі. Рафаїл дав ліки та чарівні формули Ною. Рафаїл теж приносить молитви святих Богу. Корінь імені Рафаїл (Raphael) також присутній в сучасному єврейському слові Rophe, яке перекладається як «лікар», тим самим нагадуючи про традиційно приписуваних цьому ангелу здібностях цілителя. Рафаїл згадується в Біблії а саме в Книзі Товит.

Рафаїл деколи зображується (зазвичай на медальйонах) стоячим зверху великої риби або тримаючи зловлену рибу. Ці ілюстрації — посилання до біблійної книги Товит, де він каже Товії зловити рибу, а потім використовує жовчний міхур аби зцілити очі Товії і вигнати демона, що вбив сімох чоловіків Сарри, дочки Рагуела, геть шляхом спалення серця та печінки.

В книзі Еноха (біблійна апокрифа) Рафаїл зв'язав Азазеля (прототип сатани) під пустелею, що зветься Дудаель, згідно з книгою Еноха 10:5-7:

І знову сказав Господь Рафаїлу: « Зв'яжи Азазеля за руки і ноги і кинь його в темряву: і зроби отвір в пустелі, що в Дудаелі, і кинь його туди. І встанови над ним грубе та тверде каміння, і покрий його темнотою, і нехай він там проживає навіки, і покрий його лице, щоби він не побачив світла. І на день великого суду він буде вкинений у вогонь».

Архангел Уриїл[ред. | ред. код]

Докладніше: Архангел Уриїл

(дослівно з древньєврейської «Божий вогонь») — один із семи архангелів (архістратигів). Уриїл — начальник першого ангельського чину серафимів та херувимів (вищої єрархії), керує безплотними силами та небесними світилами.

Він згадується в Біблії у 3-й книзі Ездри (4:1; 5:20; 10:28). Уриїл був посланий від Бога до юдейського вченого, священика Ездри, для його настановлення та пояснення таємничих Божих шляхів (Езд. III. 4:1).

Архангел Селафиїл[ред. | ред. код]

Докладніше: Селафиїл

Святий архангел Селафиїл (арамейською צלתיאל Целатієль «Молитва Бога»,), . Селафиїл — один зі семи архангелів у східній православній традиції. В іконографії, коли його зображують самим чи з індивідуальними характеристиками, Селафиїла представляють у стані смиренної молитви, з опущеними очима та перехрещеними на грудях руками. Саме молитва є характеризуючою ознакою цього архангела. Православні християни шукають його помочі, коли їхнім молитвам перешкоджають відволікання, неуважність чи холодність. Святий Архангел Селатиїл — " Молитва Бога " -поборює духа нестриманості та пияцтва . Архангел Селатиїл приносить ласки, а в правій руці тримає чашечку з квітами, або знак радості та життя в Богові . МОЛИТВА: Святий Архангеле Божий Селатиїле, давай молитву тому, хто молиться, навчи мене молитися молитвою смиренною, скорботною, зосередженою і розчуленою . О великий Архангеле Божий Селатиїле, ти молиш Бога за людей віруючих, умоли Його Благість за мене, грішну, нехай визволить мене Господь від всіх бід і скорбот, і хвороб, і від наглої смерті, і від муки вічної, і сподоби мене Господь Царства Небесного зі всіма Святими на віки . Амінь .

Святитель Інокентій Херсонський пише про Архангела Селафиїла: «И вот Господь даровал нам целый лик ангелов молитвенных, с их вождем Салафиилом, чтобы они чистым дыханием уст своих согревали наши хладные сердца к молитве, чтобы вразумляли нас, когда и как молится, чтобы возносили самые приношения наши к престолу благодати. Когда увидите, братие, на иконе Архангела, стоящего в молитвенном положении, с очами, потупленными долу, с руками, приложенными с благоговением к персям (к груди), то знайте, что это Салафиил».

Архангел Єгудиїл[ред. | ред. код]

Докладніше: Єгудиїл

Єгудиїл (івр. יהודיאל Yehudiel «хвала Божа») — один зі семи архангелів в традиції православ'я. Це ім'я відомо лише за переданнями. В Біблії та в Євангелії воно не зустрічається. Він часто зображуєтюся на іконах тримаючим корону та батіг. Зображення на іконах: «Архангел Божий Єгудиїл зображується тримаючим в правій руці золотий вінець, як нагороду від Бога за корисну та благочестиву працю святим людям, а в лівій руці бич з трьох чорних шнурків з трьома кінцями, як кара грішним за лінивство до благочестивих труджень.»

Єгудиїл — покровитель усіх, хто старанно працює; корона, яку він тримає, символізує винагороду за духовну працю. Поруч зі своїми підпорядкованими ангелами, він є порадником і захисником усіх, хто працює на славу Господа, зокрема царів, суддів та інших керівних позицій.

Архангел Варахиїл[ред. | ред. код]

Докладніше: Варахиїл

Архангел Варахиїл (івр. ברכיאל‎, англ. Barachiel, благословення Боже) — в православній традиції архангел Божих благословінь, через нього посилається благословення на всяке добре діло.

Ім'я цього архангела відомо лише за переданням. В Біблії (в тому числі в Євангелії) воно не зустрічається. Ікони і згадки зустрічаються порівняно рідко. За звичай зображають з квітами трояндами. У Третій Книзі Еноха він описується як один з ангельських князів з 496 000 миріядами співслужачих йому ангелів. Він вважається за одного з чотирьох правлячих серафимів та за князя Другого Неба. Він теж вважається ангелом блискавки.

Бронзова фігура з квітами троянд в лівій руці роботи скульптора Юрія Григоровича Орєхова, що зображує архангела Варахиїла, розміщена на фасаді південно-західної сторони храму Христа Спасителя у Москві. Іменини

Люди, названі чоловічим іменем Варахиїл і жіночим Варахиїла, відмічають Іменини 21 листопада (8 листопада за старим стилем), в день святкування Собору архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил безплотних. Тільки ченці ставали Рафаїлами, Уриїлами, Селафиїлами, Єгудиїлами, Варахиїлами, Єремиїлами.

Архангел Ієремиїл[ред. | ред. код]

Докладніше: Ієремиїл

Ієремиїл в перекладі з єврейської мови означає — піднесення до Бога, висота Божа.

Його ім'я згадується в другоканонічній третій книзі Ездри: «Не про те ж чи запитували душі праведних в затворах своїх, кажучи: „доки таким чином будемо ми сподіватися? І коли плід нашої відплати?“ На це відповів мені Ієремиїл Архангел: „коли виповниться число насіння в вас, бо Всевишній на терезах зважив вік цей, і мірою виміряв часи, і числом перелічив годинник, і не посуне і не прискорить до тих пір, аж поки не виповниться певна міра“ (3 Езд. 4, 35-37).»

Де він разом з архангелом Уриїл приходив до пророка і відповідав на його питання про кінець світу.

Традиційно архангела Ієремиїла зображують на іконах де він тримає ваги в правій руці.

Архангел Ієремиїл, за переказами, надсилається до людини для сприяння його повернення до Бога. Архангел Божий не тільки відкриває похмуру перспективу гріховного світу, але також допомагає побачити в світі святі зерна життя вічного. Ангели покаяння перебувають у підпорядкуванні Архангела Єремії. Вони нагадують людині про забуті гріхи, допомагають при сповіді, покаянні, причасті, дають людині сили для внутрішньої роботи і перебувають поруч у момент її молитви.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Хто такий архангел Михаїл? — ОНЛАЙН-БІБЛІОТЕКА Товариства «Вартова башта». Архів оригіналу за 3 вересня 2014. Процитовано 1 вересня 2014. 
  2. Луки 1:26-33. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 28 листопада 2013. 


Джерела[ред. | ред. код]

  • Святе Письмо Старого та Нового Завіту. Видавництво отців Василіан «Місіонер», 2005.
  • Томаш Важни Ангели помічники Бога й друзі людини — Львів: Свічадо — 2012. — с. 127.

Посилання[ред. | ред. код]