Аршеневський Василь Кіндратович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аршеневський Василь Кіндратович
Народився 1758[1][3]
Київ, Київська губернія, Російська імперія[1][3]
Помер 27 січня (8 лютого) 1808[1][2]
Москва, Російська імперія[1]
Поховання Старий Донський цвинтар[1]
Країна  Російська імперія
Діяльність математик
Галузь алгебра, геометрія, філософія і тригонометрія
Alma mater Імператорський Московський університетd

Аршеневський Василь Кіндратович (нар.1758, Київ — пом.27 січня 1808, Москва) — український релігійний діяч, просвітитель Тверської Карелії та Московії. Професор вищої математики, викладач, перекладач, магістр філософії.

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався у Києво-Могилянській академії, але не закінчив повного курсу.

1774 перейшов до гімназії при Московському університеті, студентом якого став через три роки. Вивчав математичні науки.

1779 Аршеневський зараховано до числа слухачів Санкт-Петербурзької учительської семінарії, які перебували на утриманні Демидівського пансіону.

Невдовзі запрошено викладачем арифметики у вищому класі гімназії при Московському університеті, а також перекладачем з латинської і німецької мов.

1785 успішно склав іспит на магістра філософії вільних наук.

1788, після смерті свого університетського вчителя математики Д. С. Анічкова, викладав курс математики у Московському університеті.

1789 — ад'юнкт Московського університету, а 1795 — екстраординарний професор математики. Викладав також фортифікацію, артилерію та балістику.

18001801 запровадив у Московському університеті викладання вищої математики.

1804 став першим професором кафедри чистої математики новоствореного факультету фізичних та математичних наук, з 1805 — ординарний професор. Уявлення про курс вищої математики дають його промови: «Слово о начале, связи и взаимном пособии математических наук и пользе оных» (М., [[[1794]]]) та «О связи чистой математики с физикой» (30 серпня 1802), виголошені на публічних зборах Московського університетуту. Це єдині наукові праці Аршеневський, що збереглися. Вся його бібліотекака згоріла в Москві 1812.

Виконував обов'язки ефора (17801790-ті роки).

Після реформи вищих навчальних закладів (1804) обраний від Ради Московського університету інспектором казеннокоштних студентів гімназії при Московському університеті.

Брав участь у відкритті ряду гімназій та в огляді училищ Смоленської і Тверської губерній як візитатор від Училищного комітету.

За багаторічну педагогічну діяльність 1797 надано чин колезького асесора. За організацію гімназій нагороджений трьома золотими табакерками. Похований у Московському Донському Богородицькому монастирі.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Биографический словарь… Московского университета, ч. 1. М., .1855;
  • Аскоченский В. И. Киев с… Академиею, ч. 2. К., 1856.

Примітки[ред. | ред. код]