Аскеранська фортеця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майраберд (Аскеранська фортеця)
азерб. Əsgəran qalası, вірм. Ասկերան, Մայրաբերդ
Загальний вигляд фортеці
Загальний вигляд фортеці
Загальний вигляд фортеці
39°56′00″ пн. ш. 46°49′54″ сх. д. / 39.93333° пн. ш. 46.83167° сх. д. / 39.93333; 46.83167Координати: 39°56′00″ пн. ш. 46°49′54″ сх. д. / 39.93333° пн. ш. 46.83167° сх. д. / 39.93333; 46.83167
Країна Азербайджан Азербайджан
Місто Аскеран
Район Аскеранський
Тип форт і пам'ятка культури
Засновник Панах-хан
Дата заснування XVIII століття

Майраберд (Аскеранська фортеця). Карта розташування: Азербайджан
Майраберд (Аскеранська фортеця)
Майраберд (Аскеранська фортеця)
Майраберд (Аскеранська фортеця) (Азербайджан)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Аскеранська фортеця, чи Майраберд, (азерб. Əsgəran qalası, вірм. Ասկերան, Մայրաբերդ) — фортеця у південної околиці міста Аскеран в Нагірному Карабасі. Розташоване у м. Аскеран Ходжалиснького району Азербайджану прямо на трасі Степанакерт — Акн, яка проходить крізь фортецю. Знаходиться в 16-17 км на північний схід від Степанакерта. Може згадуватися також як Аскаран, Аскатран, Аскетран.

Товщина стін фортеці становить 2 м, висота — 9 м. На стінах знаходяться круглі вежі, побудовані з дрібної гальки і колотого вапняку на вапняному розчині. Вежі служили наглядовими пунктами. На стінах були вузькі коридори, що служили для сполучення між вежами. Неприступною фортецею робили подвійні стіни і ландшафт: вона розташована серед гір в ущелині.

До цього дня досить добре збереглися захисні стіни, вхід і башти, що тягнуться по гірському схилу.

У середньовіччі на цьому місці знаходилася фортеця і вірменське селище, що називалися Майраберд (вірм. Մայրաբերդ).

У XVIII столітті з ініціативи Панах-хана для охорони підступів до Шуші тут була побудована потужна фортеця, укріплена подвійними стінами.

Одна зі стін фортеці

У червні 1805 р. під час російсько-перської війни через фортецю проходив шлях наступаючої на Шуші більш ніж 40-тисячної перської армії. З ініціативи генерала Ціціанова в Карабасі були сформовані вірменські добровільні загони. Один з цих загонів на чолі з меликом Вані та Акопом Юзбаши Атабекянами взяв участь у битві поблизу стін фортеці. Загін майора Карягіна, котрий складався з 400 бійців і прямував до Шуші, потрапив в оточення на пагорбі в селі Храморт. Добровольці вивели російський загін з оточення на північ у села Кусапат і Мохратах (нині Мартакертський район). Поставлена жителями Храморта пам'ятна дошка увічнила пам'ять російських і вірменських воїнів, полеглих при обороні Шуші і Аскерана в червні-липні 1805 року.

У 19181920 роках тут знаходився захищаючий Каркарську долину гарнізон під командуванням полковника Бадалкохяна. Фортеця була зруйнована мусаватистами при штурмі міста в 1920 році.

Нині фортеця знаходиться у хорошому стані завдяки реставрації, проведеної у 2002 році.


Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]