Асоційована школа ЮНЕСКО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Асоційована школа ЮНЕСКО — загальноосвітні навчальні заклади, що беруть участь у міжнародному Проекті асоційованих шкіл ЮНЕСКО, діяльність яких направлена на посилення гуманістичних, етичних, культурних і міжнародних аспектів освіти.

Проект асоційованих шкіл ЮНЕСКО започаткований у 1953 р. Головна мета Проекту — забезпечення глибоких знань у галузі прав людини, демократії, міжкультурних зв'язків та захисту довкілля в системі ООН. На сьогоднішній день налічується понад сім тисяч Асоційованих шкіл ЮНЕСКО у 172 країнах-членах Організації.

Основним документом, що засвідчує статус навчального закладу як асоційованої школи ЮНЕСКО, є сертифікат підписаний Генеральним директором ЮНЕСКО.

Асоційована школа ЮНЕСКО в Україні[ред. | ред. код]

Роботу асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні координує Національна Комісія України у справах ЮНЕСКО через Міністерство освіти і науки України та Координаційну раду проекту асоційованих шкіл ЮНЕСКО України. Наказом Міністерства освіти і науки України від 31.01.2001 р. № 32 затверджено Примірне положення про асоційовані школи ЮНЕСКО в Україні (Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України № 23 2001 р.).

Робота асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні реалізується за чотирма основними темами дослідження, визначеними ЮНЕСКО:

  • вивчення світових проблем і роль системи Організації Об'єднаних Націй в їхньому врегулюванні;
  • права людини;
  • інші країни та культури;
  • людина і довкілля.

Асоційовані школи ЮНЕСКО в Україні беруть участь у міжнародних освітніх проектах; розвивають молодіжну і дитячу дипломатію; вивчають і відзначають пам'ятні дати ООН; проводять міжнародні (або з міжнародною тематикою) семінари, конференції, фестивалі, літні табори.

На початку XXI ст. в Україні працює 58 різних типів навчальних закладів асоційованих шкіл ЮНЕСКО: школи-дитячі садочки, середні загальноосвітні школи, спеціалізовані школи з поглибленим вивчення іноземних мов, гімназії, ліцеї, професійно-технічні училища. Першим навчальним закладом України, що приєднався до проекту асоційованих шкіл ЮНЕСКО була Слов'яногірська середня школа Донецької області (1967 р.).

Освітні заклади-учасники проекту знаходяться в 15 регіонах України.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]