Аспід арлекіновий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аспід арлекиновий
Аспід арлекиновий
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Serpentes
Родина: Аспідові
Рід: Кораловий аспід
Вид: Аспід арлекиновий
Micrurus fulvius
Linnaeus, 1766
Синоніми
Coluber fulvius
Elaps fulvius
Посилання
Вікісховище: Micrurus fulvius
Віківиди: Micrurus fulvius
EOL: 962855
ITIS: 174354
МСОП: 64025
NCBI: 8637

Аспід арлекиновий (Micrurus fulvius) — отруйна змія з роду Кораловий аспід родини Аспідові. Інша назва «східний кораловий аспід».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина сягає 1 м (максимальна довжина — 122 см). Голова маленька та коротка. Тулуб стрункий та довгий. Забарвлення тулуба складається з широких червоних й чорних кілець, відділених одна від одної вузькими жовтими кільцями. Шия чорна. Черево світліше за спину.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє савани, чагарникові зарості. Активна вночі. Зустрічається на висоті до 800 м над рівнем моря. Веде потаємний спосіб життя. Усе життя проводить на землі. Харчується ящірками та дрібними зміями.

Це яйцекладна змія. Самиця відкладає 2—12 яєць.

Ця змія становить небезпеку, тому що при своїх вона може несподівано вкусити людини. При укусі аспід міцно вчеплюється зубами й сильно стискає щелепи. Відсоток смертельних випадків від укусів досить великий. Якщо не вжити необхідних заходів, то людина помирає зазвичай протягом 20—24 годин після укусу. Отрута впливає головним чином на нервову систему (параліч, колапс), пухлини немає, але в області укусу виникає різкий біль.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає на північному сході Мексики та у південно-східних штатах США, на північ до штатів Індіана й Кентуккі. Зустрічається у штатах Флорида, Північна та Південна Кароліна.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Link, Goethe 1951. Records of the coral snake, Micrurus fulvius, in Indiana and Ohio Natural History Miscellanea (92): 1-5
  • Словник-довідник із зоології. — К., 2002.