Астрагал понтійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Астрагал понтичний)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Астрагал понтійський
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Рід: Астрагал (Astragalus)
Вид:
Астрагал понтійський (A. ponticus)
Біноміальна назва
Astragalus ponticus
Синоніми

Astragalus chartaceus Ledeb.
Astragalus chlorotaenius Freyn & Bornm.
Astragalus idae Grossh.
Tragacantha chartacea (Ledeb.) Kuntze
Tragacantha pontica (Pall.) Kuntze

Астрага́л понті́йський, астрага́л причорномо́рський, астрагал понти́чний, во́вчий горо́шок понти́йський[1] (Astragalus ponticus) — рослина роду астрагал родини бобових.

Біологія виду[ред. | ред. код]

Криптофіт. Багаторічна трав'яниста рослина до 1 м заввишки. Стебла прямостоячі, поодинокі або кілька, борозенчасті, коротко запушені. Листки непарнопірчасті, 10–25 см завдовжки, 4–6 завширшки, з 30–40 довгасто-овальними чи довгастояйцеподібними листочками (0,8–2 см завдовжки та до 1 см завширшки). Суцвіття густі, овально-циліндрічні, багатоквіткові китиці на вкорочених (1–1,5 см) квітоносах у пазухах листків. Приквітки ланцетні, загострені, 1–1,8 см завдовжки, перевищують чашечку, яка м'яко запушена. Віночок жовтий, до 20 мм завдовжки. Боби обернено-яйцеподібні, стиснуті, двогнізді, запушені білими волосками, до 7 мм завдовжки. Насінини 3 мм завдовжки, овальні, гладенькі, коричневі. Цвіте у червні-липні, плодоносить у липні — серпні. Розмножується насінням.

Поширення[ред. | ред. код]

Мала Азія, Балкани, Понтійська провінція Причорномор'я, Нижній Дон, Передкавказзя, Крим.

Поширення в Україні[ред. | ред. код]

В Україні — степова зона, зх. та сх. частини Пд. берегу Криму. Ізольоване місцезнаходження біля с. Устя Кам'янець-Подільського району Хмельницької обл. в місці впадіння р. Смотрич у р. Дністер. За регіонами: Хмельницька, Кіровоградська, Дніпропетровська, Донецька, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АР Крим. Популяції локальні, площею від кількох десятків до сотень м2. Щільність низька, до 5-10 особин на 100 м2. Урбанізація призводить до зникнення окремих популяцій (з околиць міст Кіровоград, Запоріжжя, Миколаїв, Дніпропетровськ вид зник).

Умови місцезростання[ред. | ред. код]

Сухі, еродовані, змиті, чорноземні та коричневі, збагачені карбонатами ґрунти, кам'янисті скелі, осипи, щебенисті схили, сланці. Ценофоб. Ксерофіт.

Охорона[ред. | ред. код]

Занесена до Червоної книги України, природоохоронний статус — вразливий. Необхідні картування та досліджування динаміки популяцій. Культивування. Заборонена знищення місць зростання.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]