Ася (фільм, 1928)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Про однойменний фільм див. Ася (фільм, 1977)

Ася
Ася
Жанр драма
Режисер Олександр Івановський
Сценарист Михайло Блейман
Юрій Тинянов
Юліан Оксман
У головних
ролях
Ольга Розевська
Костянтин Хохлов
Надія Скарська
Катерина Корчагіна-Александровська
Оператор Михайло Каплан
ОлександрРилло
Павло Паллей
Художник Борис Альмендінген
Микола Суворов
Кінокомпанія СОВКІНО (Ленінград)
Тривалість 77 хв.
Мова німе кіно
Країна СРСР СРСР
Рік 1928
Дата виходу 12 листопада 1928
IMDb ID 0312390

«Ася» — авантюрно-любовна драма режисера Олександра Івановського, знята на кіностудії Радянське кіно (м. Ленінград) 1928 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Авантюрно-любовна драма незаконної дочки І. С. Тургенєва Асі, котра втекла з маєтку до Петербурга з коханим, переплітається з дійсними фактами життя письменника. Фільм не має нічого спільного з однойменною повістю.

У ролях[ред. | ред. код]

Критика[ред. | ред. код]

Михайло Блейман і Юліан Оксман (не без благословення Юрія Тинянова, як свідчить у спогадах Олександр Івановський) написали, використовуючи деякі факти з біографії письменника, дивний сценарій, в якому Ася виступає в ролі незаконної дочки Тургенєва, Авдотья Панаєва — в ролі рятівниці Асі і покровительки Поліни Віардо, а сам Іван Сергійович у ролі такого собі безпорадної і нерозумної людини, пригніченого деспотизмом царизму і власної матері. Як будь-який твір, зроблене з позицій вульгарного соціологізму, фільм «Ася» здається сьогодні нестерпно примітивним, що ділять все в житті тільки на «чорне» і «біле». Для Іванівського він став уроком на все життя — ніколи більше він не змінить своєї закоханості в російську літературу, іманентним законам мистецтва, непримиренним з вульгарною соціологією[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 20 режиссерских биографий. М.: Искусство. — 1971. — С.121