Атлет з Фано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лісіпп ?
Атлет з Фано,
італ. Atleta di Fano
бронза, лиття. Висота: 151, 5 см.
Музей Гетті, Каліфорнія, США

Атлет із Фано (італ. Atleta di Fano) — давньогрецька бронзова скульптура, знайдена неподалік м. Фано, Італія.

Знахідка[ред. | ред. код]

Атлет з Фано - саме так називають давньогрецьку бронзову скульптуру італійські джерела. Скульптуру знайшли випадково влітку 1964 року неподалік Фано в морі[1]. Фано розташоване в Італії неподалік від Ріміні, Пезаро і Анкони і на узбережжі Адріатичного моря, археологічний артефакт був знайдений рибалками траулера Феррі Феруччо (Ferri Ferruccio).[2] Не досить легально скульптура була продана на міжнародному ринку коштовних творів мистецтва. До рідкісного твору придивлялись куратори Музею мистецтва Метрополітен, але кінець кінцем твір придбав музей Гетті в Малібу (Каліфорнія), який має потужні грошові ресурси на придбання античних чи західноєвропейських пам'яток мистецтва за будь-яку велику ціну.

Дослідження. Опис твору[ред. | ред. код]

Гермес з немовлям Діонісом.

Скульптура з втраченими понизу ногами і морськими відкладеннями на поверхні пройшла довгий період розчисток і рестарації. Висота збереженої частини 151, 5 сантиметрів. Постать переможця подана у повний зріст. Його обличчя мало ідеалізоване і зберігає деяку портретність. Піднятою рукою він чи то поправляє, чи то торкається лаврового вінця на голові. Майстерно відтворене треноване тіло спортсмена, моделювання якого нагадує фігуру скульптури «Гермес з немовлям Діонісом» Праксителя. Очі скульптури колись мали інкрустації, які втрачні.

За припущеннями, бронзова скульптура походить з Олімпії, священого містечка Стародавньої Греції, яке прикрашали бронзовими скульптурами переможців в військових і спортивних змаганнях декілька століть. Велика колекція скульптур з Олімпії була пограбована римлянами і морем доправлена в Італію. Частка суден з пограбованими архітектурними фрагментами, майном грецьких храмів і скульптурами затонула, як то свічать знахідки в Пиреї (Греція), Ріаче і Фано (в Італії).

Судові позиви Італії[ред. | ред. код]

Занадто активна закупівельна діяльність музейного закладу Гетті з Каліфорнії викликала підозри в його зв'язках з незаконною торгівлею творами мистецтва. Це обумовило перевірки колекцій Музею Гетті і низку судових позивів до нього з боку Італії, колекції і археологічні знахіки якої постійно грабують. Це призвело до арешту італійського артділера Джакомо Медичи в 1997 році, що роками сприяв продажу крадених творів мистецтва. Перевірки і судові позиви до музею мали наслідком визнання директором музею Гетті Марком Майклом про повернення в Італію двадцяти шести артефактів, однак в їх перелік не увійшов Атлет з Фано.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jiri Frel. The Getty Bronze. Malibu, The J. Paul Getty Museum, 1978–1982. ISBN 0-89236-039-9.
  • Paolo Moreno. Il Bronzo Getty, in Storia e Civiltà dei Greci, 6. Milano, Bompiani, 1979.
  • Paolo Moreno. Tornerà l'eroe?, in Archeologia Viva, 5. Maggio-Giugno 1989, pag. 6-9, fig. 1-5 e copertina. [16] Url consultato il 12 luglio 2007
  • Antonietta Viacava. L'atleta di Fano. Roma, Edizioni L'Erma di Bretschneider, 1995. ISBN 88-7062-868-X.
  • Alfredo Chiappori, Il Porto della Fortuna, Rizzoli, 1997, ISBN 88-17-66423-5.
  • Carol C. Mattusch. The Victorious Youth, in Getty Museum Studies on Art. Los Angeles, The J. Paul Getty Museum, 1997. Commento dell'articolo di Bryn Mawr Classical Review Url consultato il 12 luglio 2007
  • Peter Watson, Cecilia Todeschini. The Medici Conspiracy: The Illicit Journey of Looted Antiquities—From Italy's Tomb Raiders to the World's Greatest Museums. PublicAffairs, 2006, ISBN 1-58648-402-8

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Other well-known underwater bronze finds have been retrieved, generally from shipwreck sites, in the Aegean and Mediterranean: the Antikythera mechanism, the Antikythera Ephebe and the portrait head of a Stoic discovered by sponge-divers at Antikythera in 1900, the Mahdia shipwreck off the coast of Tunisia, 1907; the Marathon Boy off the coast of Marathon, 1925; the standing Poseidon of Cape Artemision found off Cape Artemision in northern Euboea, 1926; the horse and Rider found off Cape Artemision, 1928 and 1937; the Riace bronzes, found in 1972; the Dancing Satyr of Mazara del Vallo, near Brindisi, 1992; and the Apoxyomenos recovered from the sea off the Croatian island of Lošinj in 1999.
  2. "Archeologia in rete". Архів оригіналу за 19 жовтня 2007. Процитовано 21 лютого 2012.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Атлет з Фано

Див. також[ред. | ред. код]