Афаліна індійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Афаліна індійська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Інфраряд: Китоподібні (Cetacea)
Родина: Дельфінові (Delphinidae)
Рід: Афаліна (Tursiops)
Вид:
Афаліна індійська (T. aduncus)
Біноміальна назва
Tursiops aduncus
Мапа поширення виду Tursiops aduncus

Афалі́на інді́йська[1] (Tursiops aduncus) — вид морських ссавців роду Афаліна (Tursiops) з родини дельфінових (Delphinidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у теплих прибережних водах Індійського та Тихого океанів від Південної Африки на заході й по узбережжю океану включаючи Червоне море, Перську затоку й Індо-Малайський архіпелаг на схід до Соломонових островів, південної частини Японії і південного сходу Австралії. Іноді зустрічаються у змішаних групах із афаліною звичайною та іншими видами дельфінових.

Біологія[ред. | ред. код]

Харчуються найрізноманітнішими стадними, донними і рифовими рибами, а також головоногими молюсками.

Опис[ред. | ред. код]

Т. aduncus нагадує Т. truncatus, маючи порівняно кремезне тіло, помірно довгий дзьоб і серпоподібний спинний плавець. Тим не менш, Т. aduncus, як правило, менший, має пропорційно більший дзьоб і, що найбільш відмінне, у нього на животі розвиваються плями приблизно в час статевої зрілості. Таксономічний статус Tursiops aduncus був непевний до 1999 року, коли Венг та ін. (1999) підтвердили, що в китайських водах є два генетично різних морфотипи афалін, Т. truncatus і Т. aduncus, що існували в симпатрії. Вони можуть бути знайдені на понад 200 метровій глибині, але зустрічаються найчастіше в водах над 100 м глибиною. Схоже, що найоптимальніша температура води для них: 20-30°С, мінімум, 12 °C. Вагітність триває 12 місяців, малята народжуються 105 см довжини й 15.5 кг ваги. Статевої зрілості самці досягають в 13 років. Вони можуть жити понад 36 років. Розміри географічно варіюють, максимальні зафіксовані розміри: довжина 2.7 метрів при 230 кг.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.

Джерела[ред. | ред. код]