Афіша для благодійного базару ляльок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леон Бакст, «Афіша для благодійного базару ляльок»
рос. Большой благотворительный базар кукол
Творець: Леон Бакст
Час створення: 1899
Розміри: 70 x 102 см
Матеріал: літографія ( хромолітографія )
Зберігається: Росія, Санкт-Петербург
Музей: Російський музей

Афіша для благодійного базару ляльок - ранній твір художника і графіка Леона Бакста ( 1866-1924 ).

Средина 1890-х років для Бакста була періодом пошуків і проб себе як художника. Він брався то за акварельні портрети, то за створення театральних програмок, чорно-білих літографій. Йому виповнилося тридцять, а він все ще вагався, шукав улюблену тему, улюблені художні техніки, визрівала і його художня манера. Ніхто не клопотався, аби виховати його ерудиції і він діяльно займався самоосвітою, для чого відбув у Париж. Мистецький центр Західної Європи зустрів чергового художника-початківця - непривітно. Аби мати можливість хоча би бідно мешкати в Парижі, Леон пристосовувався до смаків невибагливого буржуазного осередку і навіть малював поверхневі салонні картинки, солоденькі і приємні голівки, які купували хижаки-маршани для перепродажу. Розуміючи компромісність власної позиції, Бакст вимушено відкладав, переносив творчу наснагу і задуми на майбутнє. В листах з Парижа приятелям у Петербург - скарги на власні поступки - компроміси :

Ліві лапки Цей рік я заборгував перед собою, перед власною художньою совістю, бо я багато грішив. Я повинен виправитися і налагодити себе на шлях, який вказують мені Франсуа Мілле, Теодор Руссо, Каміль Коро... Кепсько ! Тут треба продавати або (престижне ) ІМ'Я - тоді продаси, або цукерки на кшталт Фламенга чи Россі, або порнографію... І за усе це - отримуєш дрібниці, бо паризького імені - нема ! Праві лапки

В ці роки Леон Бакст малював постійно, навіть у часи візитів і без відповідних умов. Рятувало і захоплення театром. Бакст узявся до створення театральних програмок і афіш. Але його першим твором в цій галузі стала афіша для благодійного базару ляльок.

На горизонтально видовженому аркуші він подав пастелями десь побачену сценку. Дівчинка міцно тримає в руках кумедну, гротескну ляльку в костюмі блазня і ніжно цілує свого улюбленця. Дитина присіла на підлозі і нікого не помічає поряд. Бо задля акту кохання оточення може бути неважливим.

Афіша вийшла несподіваною, психологічно теплою, позбавленою зайвої привабливості чи солодкавого присмаку. В дівчинці вбачали навіть Машу з популярної балетної вистави «Лускунчик», хоча лялька на німецьку - нічим не схожа.

Ескіз пастелями перевели у кольорову літографію, що сприяла найбільшому відтворенню фактури і кольорів авторського малюнка. Ескіз пізніше стане надбанням Російського музею у Санкт-Петербурзі.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Пружан И. Н. «Лев Самойлович Бакст». — Л., 1975.
  • Голынец С. В. Л. С. «Бакст», 1866—1924. — Л., 1981.
  • Марк Шагал «Моя Жизнь», Азбука, 2000. — ISBN 5-267-00200-3

Див. також[ред. | ред. код]