Бабін Анатолій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анатолій Васильович Бабін
Народження 1900(1900)
Смерть 1946(1946)
Поховання Парк Вічної Слави
Країна СРСР СРСР
Рід військ  інженерні війська
Роки служби 19211946
Звання  Генерал-майор
Війни / битви Радянсько-фінська війна
Німецько-радянська війна

Анатолій Васильович Бабін (1900 — 1946) — радянський військовий інженер та воєначальник, генерал-майор інженерних військ, заступник командувача — начальник інженерних військ Закавказького фронту.

Біографія[ред. | ред. код]

На військовій службі з 1921 року. У 1922 році закінчив Військово-інженерні командні курси. У 1935-му — Академічні курси технічного вдосконалення вищого та старшого начальницького складу при ВІА РСЧА.

Учасник радянсько-фінської та радянсько-німецької воєн на посаді корпусного інженера, начальника інженерного відділу А, начальника оперативного відділу Інженерного управління фронту, заступник командувача — начальник інженерних військ. Генерал-майор інженерних військ (з 3 травня 1942 року). Заступник командувача — начальник інженерних військ Закавказького фронту.

З 8 серпня 1942 року брав участь у бойових діях з противником на рубежі річки Терек Північної групи Закавказького фронту. У вересні 1942 року — війська Закавказького фронту в запеклих боях зупинили гітлерівців на рубежі Головного Кавказького хребта, а потім у взаємодії з Чорноморською групою відбили триразові спроби противника прорватися до Туапсе.

З 1 січня по 4 квітня 1943 року — забезпечував в інженерному відношенні бойові дії Закавказького фронту, який завдав спільно з Південним фронтом і Чорноморським флотом поразку групі армій «А» і який звільнив всю територію Північного Кавказу, крім Таманського півострова.

Могила А. В. Бабіна

Помер у 1946 році. Похований у Києві на алеї, що веде до меморіалу з пам'ятником Вічної Слави воїнам, загиблим в роки Другої світової війни.

Література[ред. | ред. код]

  • Под редакцией Бирюкова П. И. Инженерные войска. М.: Воениздат, 1982.(рос.)
  • Военный энциклопедический словарь инженерных войск. — М.: ВИА, 2004.(рос.)