Байдак Микола Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Байдак Микола Дмитрович
Народився 1850
Олександрійський повіт, Херсонська губернія, Російська імперія
Помер невідомо
Країна  Російська імперія
Діяльність політик
Alma mater Інститут інженерів шляхів сполучення[d]
Посада депутат Державної думи Російської імперії[d]

Микола Дмитрович Байдак (нар. 1850 — пом. ?) — представник українського дворянського роду, громадський діяч, земський гласний, депутат Державної думи Російської імперії I скликання.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у дворянській родині в Олександрійському повіті, спадковий шляхтич.

Батько — Дмитро Олександрович (предводитель дворянства Олександрійського повіту у 1869—1874[1]) похований у збудованій його ж коштом церкві у селі Байдаківці Олександрійського повіту Херсонської губернії, де його родина була землевласником.

Закінчив Київський університет та Петербурзький інститут інженерів шляхів сполучення. Інженер, працював на залізничних дорогах, дослужився до керуючого Московсько-Віндавською залізницею.

Засновник у 1902 році залізничного училища (нині технікум) у місті Великі Луки. Землевласник. Крім того, був земським начальником в Олександрійському повіті, кілька триріч обирався гласним Олександрійського повітового земського зібрання, а також почесним мировим суддею[2].

15 квітня 1906 року Микола Байдак був обраний до І Думи від загального складу виборщиків Херсонського губернського зібрання. Позапартійний, з тяжінням до октябристів. Член комісій: аграрної, бюджетної, розпорядчої.

Після розгону царем І Думи подальша доля невідома.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Список уездных предводителей дворянства
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 25 грудня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]