Бакші Кім Наумович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кім Бакші
рос. Ким Наумович Бакши
Народився 1 березня 1931(1931-03-01)
Москва, РРФСР, СРСР
Помер 5 березня 2019(2019-03-05) (88 років)
Москва, Російська Федерація
Громадянство СРСР СРСР, Росія Росія
Діяльність письменник, кінодраматург
Alma mater Філологічний факультет МДУd
Мова творів російська
Роки активності 1957—2019
Напрямок Вірменознавець
Партія КПРС
Нагороди Медаль Мовсеса Хоренаці
Орден Пошани (Вірменія)
Премії Державна премія Вірменії
Премія Нансена
премія Всевірменського благодійного Союзу
Літературна премія імені Ованеса Туманяна
Літературна премія Міжнародного союзу «Текеян»

CMNS: Бакші Кім Наумович у Вікісховищі

Кім Нау́мович Бакші́ (рос. Ким Наумович Бакши; 1 березня 1931, Москва5 березня 2019, там же) — письменник і кінодраматург.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в 1931 році в Москві. Закінчив відділення журналістики філологічного факультету МДУ. Літературну діяльність почав з 1957 року нарисами і розповідями про цілину, де працював трактористом і комбайнером.

Помер 5 березня 2019 року в Москві[1].

Творчість[ред. | ред. код]

З 1963 року займається стародавньою і сучасною культурою Вірменії, вивчає манускрипти, що зберігаються в Матенадарані в Єревані, у Венеції на острові Святого Лазаря, у Відні у мхітаристів, в Бейруті в кілікійському Католікасаті, в Ісфагані в монастирі Христа Спасителя і ще в багатьох інших сховищах стародавніх книг, в найбільших бібліотеках світу. Про вірменські манускрипти і долю народу розповідають його книги «Орел і меч», «Доля і камінь», «Воскресіння святого Лазаря». Книга «Заморожений час» розповідає про мхітаристів Відня, їх стародавніх рукописні скарби. У збірці есе «З монастиря — про любов» говорить про Вірменію, її історію та сьогодення, про традиції та характері вірмен і особливо — про найгостріші проблеми становлення країни і народу. Всього є автором 6 книг, за його сценаріями знято понад 50 документальних і науково-популярних фільмів про культуру Вірменії, деякі з яких отримали міжнародні та регіональні премії.

Нагороди[ред. | ред. код]

Премії[ред. | ред. код]

Ордени та медалі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Скончался армяновед Ким Бакши. PanARMENIAN.Net. 5 березня 2019. Архів оригіналу за 6 березня 2019. Процитовано 5 березня 2019.
  2. Известный российский писатель Ким Бакши удостоен ордена Союза армян России[недоступне посилання](рос.)[недоступне посилання з червня 2019]
  3. Президент Армении вручил Орден Почета известному российскому писателю Киму Бакши [Архівовано 7 січня 2013 у Wayback Machine.](рос.)

Посилання[ред. | ред. код]