Баран Євген Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баран Євген Якович
Народився 28 травня 1932(1932-05-28)
Туровець, Ґміна Войславіце, Холмський повіт, Люблінське воєводство, Республіка Польща
Помер 4 жовтня 2003(2003-10-04) (71 рік)
Діяльність хірург
Alma mater Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького
Заклад Національний Науковий Центр хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова НАМН України
Посада заступник директора з трансплантології
Науковий ступінь доктор медичних наук
Відомі учні Луньова Ганна Геннадіївна

Євге́н Я́кович Бара́н (*28 травня 1932, Туровець — †4 жовтня 2003) — український лікар-клініцист, вчений, хірург-трансплантолог-уролог, піонер клінічної трансплантації нирки в Україні, засновник вітчизняної школи трансплантологів, завідувач (першого в Україні) відділу трансплантації нирки та гемодіалізу Київського науково-дослідного інституту урології та нефрології МОЗ УРСР, доктор медичних наук, професор, заступник директора з трансплантології Інституту хірургії та трансплантології АМН України.[1]

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився 28 травня 1932 р. в с. Туровець, Холмський повіт (Польща) в сім'ї українського селянина У 1956 р.з відзнакою закінчив лікувальний факультет Львівського медичного інститут, Працював хірургом-урологом у Рівненській міській лікарні.

Помер Євген Якович 4 жовтня 2003 року, на 72 році життя в м. Києві.

Наукова кар'єра[ред. | ред. код]

З 1963 до 1967 рр. навчався в клінічній ординатурі, з 1967 — в аспірантурі на кафедрі урології Київського інституту удосконалення лікарів. З 1967 р. працює у Київському НДІ захворювань нирок і сечовивідних шляхів (урології), перейменованому згодом в Інститут урології та нефрології АМН України.

У 1969 р. захистив кандидатську дисертацію, у 1983 р. — докторську.

Наукові дослідження професора Барана Є. Я. присвячені питанням розробки, вивчення і впровадження фізіологічно обґрунтованих принципів в реконструктивну й відновну хірургію нирок і сечовивідних шляхів, пошуку та впровадження ефективних шляхів вирішення актуальних проблем позаниркового гемодіалізу і трансплантації донорської нирки.

Є. Я. Баран створив новий напрямок у вітчизняній трансплантології — вивчення науково обґрунтованих принципів профілактики і лікування реакцій відторгнення та інших післяопераційних ускладнень при трансплантації донорської нирки, базуючись на глибокому та всебічному дослідженні інтимних механізмів її адаптації в організмі реципієнта.

Був провідним вченим серед урологів-трансплантологів в Україні, добре відомим далеко за її межами.

Євген Баран виконав близько 700 трансплантацій нирки, під його керівництвом захищено понад 10 кандидатських і докторських дисертацій. Професор Є. Я. Баран автор більше як 300 наукових праць, у тому числі 10 наукових винаходів в галузі медицини, 4 монографій та 34 робіт, опублікованих у країнах далекого зарубіжжя. У 1986 році під його керівництвом пройшла операція по пересадці нирки з летальним результатом, Євген Якович допустив помилки під час операції, проте покарання він уникнув.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Баран Євген Якович — Енциклопедія Сучасної України. esu.com.ua. Архів оригіналу за 18 січня 2022. Процитовано 18 січня 2022.