Баран (рід)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Баран
Товсторіг (Ovis canadensis)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Козлові (Caprinae)
Рід: Ovis
Linnaeus, 1758
Види
Вікісховище: Ovis
Вівці в Патагонії, Аргентина

Баран[1] або вівця[2] (Ovis) — рід ссавців ряду оленеподібних (Cerviformes) з підродини козлових (Caprinae) родини бикових (Bovidae). Включає п'ять видів, у тому числі муфлона, дикого предка вівці.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Барани досягають довжини від 1,2 до 1,8 м, хвіст довжиною від 7 до 15 см. Висота в плечах від 65 до 125 см, вага — від 20 до 200 кг, причому самці завжди значно масивніші самок. Забарвлення вовни варіює від білувато до темно-коричневого і навіть чорного кольору, нерідко трапляється зміна вовни. Самці навколо шиї часто носять своєрідну гриву, але на відміну від козлів не мають борідки. Роги є в обох статей, однак у самок вони дрібніші. Роги самців з віком починають закручуватися по спіралі і можуть досягати довжини 1 м.

Поширення[ред. | ред. код]

Дикі барани зустрічаються в західній, центральній і північно-східній Азії, а також на заході Північної Америки. У Європі вони мешкали на Балканському півострові, але вимерли близько 3 тисячі років тому. Про походження існуючих на деяких середземноморських островах популяціях муфлонів ведуться суперечки, чи є вони справжніми дикими баранами або ж знову здичавілими домашніми тваринами. Більшість баранів мешкає в гірських місцевостях, однак є й такі, які живуть в пустелях, наприклад деякі популяції товсторогів.

Поведінка[ред. | ред. код]

Барани ведуть денний спосіб життя, проте в особливо спекотні дні віддаляються на відпочинок в тінисті місця і переносять пошук їжі на вечірній або нічний час. Самки і молодняк утворюють невеликі стада, які іноді об'єднуються в більш великі. Самці більшість часу живуть окремо від самок, ведучи або одиночний спосіб життя, або будучи частиною виключно чоловічої групи. Всередині такої групи існує сувора ієрархія, яка встановлюється в залежності від величини рогів або в прямих поєдинках. Барани — рослиноїдні тварини і харчуються головним чином травами.

Види[ред. | ред. код]

Ovis ammon Архар
Ovis aries aries[3] Вівця
Ovis orientalis orientalis group Муфлон
Ovis orientalis vignei Уріал
Ovis canadensis Товсторіг
Ovis dalli Баран Далля
Ovis nivicola Баран сніговий

Варто згадати, що систематика баранів через близьке споріднення порівняно розпливчаста і відрізняється в залежності від джерел. Види баранів розрізняються частково і за кількістю хромосом. У архара в диплоїдних клітинах по 56 хромосом, в той час як у більшості інших видів їх 54.

Різне[ред. | ред. код]

Молоді барани називаються ягнятами. Тривалість вагітності становить близько п'яти місяців. У середньому, барани досягають віку від 10 до 12 років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Загороднюк, І. В.; Ємельянов, І. Г. Таксономія і номенклатура ссавців України // Вісник Національного науково-природничого музею. — 2012. — № 10. — С. 5–30.
  2. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 149.
  3. ICZN (International Commission on Zoological Nomenclature) opinion 2027 [Архівовано 22 квітня 2008 у Wayback Machine.]

Література[ред. | ред. код]

  • Ronald M. Nowak: Walker's mammals of the world. 6. Auflage. Johns Hopkins University Press, Baltimore 1999, ISBN 0-8018-5789-9.