Бартоломей Бучацький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бартоломей Бучацький Язловецький
Псевдо Bartosz z Buczacza i Jazłowca
Помер 2 серпня або 2 вересня 1457
·загибель у бою
Підданство Корона Польська
Національність поляк
Місце проживання Бучач
Діяльність військовик, урядник
Конфесія католик
Рід Бучацькі
Батько Теодорик Бучацький Язловецький
Мати Катажина з Язловця
Герб
Герб

Язловецький Бартош (Бартоломей; Бартош з Бучача, Язловця; пол. Bartosz z Buczacza i Jazłowca Jazłowiecki; пом. 2 серпня[1]/2 вересня[2] 1457[3]) — шляхтич, військовик, урядник Королівства Польського. Представник роду Язловецьких.

Життєпис[ред. | ред. код]

Найстарший син магната Теодорика Бучацького-Язловецького[1] та його другої дружини Катажини з Язловця, Мартинова, Монастириська.

Підписався як свідок в угоді (укладеною в Снятині) з молдавським канцлером Міхаєм (Михайлом) разом зі снятинським та коломийським старостою — стрийком Міхалом «Мужилом» Бучацьким. Після батька у 1455 р.[2] став кам'янецьким[4] старостою. Мав посаду генерального старости подільського.

18 вересня 1456 року в Кам'янці-Подільському суддя Зиґмунт з Новосілець та підсудок Ян з Боришківців підтвердили продаж подільським старостою Б. Язловецьким свого села Хмелева на Поділлі (Червоногродський повіт) за 60 кіп звиклої монети Олександру Говоркові[5]. Ярослав Стоцький вказав, що був дідичем Бучача[6][a].

Загинув разом з Іваном (Яном) Лащем у битві з татарами. Після його смерті: кам'янецьким старостою став брат Міхал; молодші брати Міхал, Ян разом успадкували його частину родинних маєтностей (у багатьох документах тих часів, зокрема, в найдавніших записах галицьких судів, записано: Міхал та Ян на Бучачі та Язловці, рідні брати нероздільні.[7]).

Зауваги[ред. | ред. код]

  1. інформація у книзі не має конкретного посилання на джерело, але поки не можна її відкидати, бо в ті часи часто бувало кілька власників навіть у сіл

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Dörflerówna A. Buczacki Teodoryk, h. Abdank (†1456)… — T. 3. — S. 85.
  2. а б Urzędnicy podolscy XIV—XVIII wieków… — S. 126.
  3. Адам Бонецький свого часу датував смерть 1456 → див.: Boniecki A. Herbarz polski [Архівовано 21 серпня 2018 у Wayback Machine.]… — Cz. 1. — T. 2. — S. 218.
  4. подільським
  5. Nowosiółka (5) // Słownik geograficzny Królestwa Polskiego. — Warszawa : Druk «Wieku», 1886. — Т. VII. — S. 277. (пол.) — S. 277. (пол.)
  6. Стоцький Я. Монастир Отців Василіян Чесного Хреста Господнього в Бучачі (1712—1996 рр.). — Львів : Місіонер, 1997. — іл. — С. 38. — ISBN 966-7086-24-0.
  7. Akta grodskie i ziemskie… — T. XII. — № 3073. — S. 283.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Попередник
Теодорик Бучацький Язловецький
Староста генеральний подільський
Наступник
Давид Бучацький