Коркове дерево амурське

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бархат амурський)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Коркове дерево амурське
Phellodendron amurense
Morton Arboretum acc. 568-27*3
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Рутові (Rutaceae)
Рід: Коркове дерево (Phellodendron)
Вид:
Коркове дерево амурське (P. amurense)
Біноміальна назва
Phellodendron amurense
Rupr. (1857)[1]

Ќоркове де́рево ам́урське[2] (Phellodendron amurense) — дерево родини рутових (Rutaceae), заввишки до 20—25 м і 60—75 см в діаметрі, з густою кроною і світло-сірою зморшкуватою оксамитовою корою, що має добре розвинутий корковий шар.

Давніше називалося також: бархат амурський, пробкове дерево амурське, пробкове дерево[2].

Листки непарнопірчасті, з неприємним запахом.

Квітки дводомні, невеликі, зеленуваті, зібрані в китицю; плід — чорна кістянка. Коркове дерево амурське — добрий медонос, цвіте в кінці червня. В теплу й вогку погоду бджолина сім'я за час цвітіння назбирує до 8-12 кг меду[3].

Росте коркове дерево амурське в Японії, Китаї, у Росії (на Далекому Сході і півдні острова Сахалін). Інтродуковане у Європейській частині Росії, а також в Україні. В парках, штучних лісових насадженнях та лісосмугах. Міцна деревина коркового дерева йде на виготовлення меблів, фанери, лиж тощо. З кори одержують корок. Якщо при знятті коркової плити не було пошкоджено луб'яний шар, то корок відростає вдруге, і має кращу якість. Через швидкий ріст, невибагливість, інтенсивне розмноження та довговічність у деяких країнах вважається інвазійним видом[4].

В Україні[ред. | ред. код]

На території України існують культурні насадження рослини в парках, розсадниках, у південно-західній частині також у лісових насадженнях[5]. Окремим деревам та насадженням місцевими органами влади був наданий природоохоронний статус, наприклад: Бархат амурський (Хмельницька область) або Ділянка лісу (Волинська область).

На батьківщині[ред. | ред. код]

У традиційній китайській медицині листя коркового дерева амурського здавна вважалось цілющим і зараховувалось до обов'язкових «50 цілющих засобів». Використовувалось у лікуванні менінгіту, запалення легень, туберкульозу.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Phellodendron amurense information from NPGS/GRIN. Архів оригіналу за 20 січня 2009. Процитовано 11 лютого 2008.
  2. а б Phellodendron amurense // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  3. Алексєєнко Ф. М.; Бабич І. А.; Дмитренко Л. І.; Мегедь О. Г.; Нестероводський В. А.; Савченко Я. М. (1966). Кузьміна М. Ф.; Радько М. К. (ред.). Виробнича енциклопедія бджільництва (українською) . Київ «Урожай». с. 33.
  4. [Vanessa Meyers/ 20 invasive trees (англ.). Архів оригіналу за 21 вересня 2018. Процитовано 21 вересня 2018. Vanessa Meyers/ 20 invasive trees (англ.)]
  5. Бродович Т. М., Бродович М. М. Атлас дерев та кущів заходу України. — Львів: Вища школа, 1973. — С. 174—175.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]