Басараби (династія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Басараби
Волощина
Країна: Волощина
Титули: Воєвода, Господар
Засновник: Басараб I
Останній правитель: Міхня III (Дракулешті , 1658-1659)

Мойсе (Данешті , 1529-1530)

Рік заснування: 1310
Рік зникнення: 1659
Національність: волохи
Руїни Куртя-Векє — резиденції Басарабів у Бухаресті — з бюстом найзнаменитішого представника династії, Влада III Цепеша

Басара́би (рум. Basarabi) — династія правителів (господарів[1]) князівства Волощина з моменту його заснування на початку XIV століття до середини XVII століття. Назва походить від імені родоначальника — Басараба (судячи з імені, людина тюркського, можливо, кипчакського походження).

Герб князівства Валахія в 14 столітті за перших Басарабів
Басараб I — засновник династії

У XV столітті династія Басараб розділилася на дві конкуруючі гілки — старша носила назву Денешті (на честь засновника, Дана I), а молодша — Дракулешті (на честь Влада II Дракула). Престолонаслідування з роками ставало все більш хаотичним, бо влада передавалася не від батька до сина, а легітимізувати боярським радою (хоча ці вибори найчастіше носили формальний характер). Монополію Басараб на правління Валахією перервав в 1592 році Александру II Злий — представник династії Мушатів, що традиційно правили Молдовою. На початку XVII століття кілька разів на волоський престол піднімалися представники роду Могил та Крайовеску, причому останні вважали себе спадкоємцями згаслої лінії Басараб-Данешті. Згодом домагання Крайовеску на приналежність до старшої гілки Басарабів успадкували родинні їм Бринковяну. Останнім з нащадків Влада II на волоському престолі був Міхня III (у 1659 р.).

Ім'я Басарабів парадоксальним чином закріпилося за назвою області Бессарабія, більша частина якої історично входила до складу Молдавського князівства й управлялася не Басарабами, а Мушатами,але менша на крайньому півдні все ж таки належала за перших Басарабів у XIV столітті до Волощини та відповідно до керівної родини Басарабів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Рід:Басараби. Родовід. Архів оригіналу за 6 травня 2012. Процитовано 31 січня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |datepublished= (довідка)
  • Родовідне древо будинку Басарабів [Архівовано 27 грудня 2003 у Wayback Machine.]
  1. Гапотій, В. Д.; Попенко, Я. В. (2014). Термінологічний словник-довідник з дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» (українською). Мелітополь. с. 250. ISBN 978-617-7055-47-0.