Басюк Іван Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Басюк Іван Олександрович
Басюк Іван Аляксандравіч
Народився 1 вересня 1942(1942-09-01) (81 рік)
с. Гаревичі, Новогрудський район, Гродненська область
Країна  Білорусь
Діяльність науковець
Alma mater Архангельський державний педагогічний інститут
Галузь історія
Заклад Гродненський державний університет імені Янки Купали
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор історичних наук

Басю́к Іва́н Олекса́ндрович, біл. Басюк Іван Аляксандравіч (1 вересня 1942, с. Гаревичі, Новогрудський район, Гродненська область) — білоруський історик, професор, доктор історичних наук.

Біографія[ред. | ред. код]

Іван Олександрович Басюк народився 1 вересня 1942 року в селі Гаревичі Новогрудського району Гродненської області. У 1972 році закінчив історичний факультет Архангельського державного педагогічного інституту імені М. В. Ломоносова, у 1981 році — аспірантуру Інституту історії, філології і філософії Сибірського відділення АН СРСР у місті Новосибірськ. Наступного року там же захистив кандидатську дисертацію на тему «Становлення і розвиток соціалістичного побуту робочих Західного Сибіру у завершальний період соціалістичної реконструкції нородного господарства СРСР 1933–1937 рр.».

Служив у системі ВНУ Збройних сил СРСР.

З 1987 року працює в Гродненському державному університеті ім. Янки Купали. У 2005 році отримав вчене звання доцента і того ж року захистив у Інституті Історії НАНБ[be] докторську дисертацію на тему «Західний особливий військовий округ — Західний фронт напередодні та в початковий період німецько-радянської війни». У 2007 році отримав вчене звання професора. З 2008 року працює на кафедрі історії держави і права.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Напрямки наукової діяльності: початковий період німецько-радянської війни на території Білорусі; історія білоруської державності; історія політичної та правової думки в Білорусі.

Автор близько 100 наукових праць, в тому числі 3 монографій (одна у співавторстві), 6 навчальних підручників (4 у співавторстві). Нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти Республіки Білорусь (2008).

Література[ред. | ред. код]

  • Заходняя Асобая ваенная акруга — Заходні фронт напярэдадні і ў пачатковым перыядзе Вялікай Айчыннай вайны: аўтарэферат дысертацыі на суісканне вучонай ступені доктара гістарычных навук: 07.00.02 / Басюк Іван Аляксандравіч. — Мн., 2004.
  • Республика Беларусь: энциклопедия. В 6 т. Т. 2. — Минск, 2006.