Башмет Юрій Абрамович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Башмет)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Башмет Юрій Абрамович
Зображення
Зображення
Юрій Башмет
Основна інформація
Дата народження 24 січня 1953(1953-01-24) (71 рік)
Місце народження Ростов-на-Дону, СРСР СРСР
Громадянство Росія Росія
Національність єврей
Професія альтист, диригент, педагог
Освіта Московська консерваторія
Інструменти Альт
Жанр класика
Колективи Державний симфонічний оркестр «Нова Росія», Камерний ансамбль «Солісти Москви»
Співпраця Берлінський симфонічний оркестр, Берлінський філармонічний оркестр, Нью-Йоркський філармонічний оркестр, Бостонський, Сан-Франциський і Чиказький симфонічні оркестри, Лондонський симфонічний оркестр, Оркестр французького радіо, Паризький оркестр та інші.
Заклад Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Лейбли Deutsche Grammophon
Нагороди

| Орден «За заслуги перед Вітчизною» || Орден «За заслуги перед Вітчизною» |}

Орден Пошани
Орден Пошани
Орден Дружби
Орден Дружби
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Орден «За заслуги» ІІІ ступеня
Командор ордена «За заслуги перед Італійською Республікою»
Командор ордена «За заслуги перед Італійською Республікою»
Офіцер ордена Почесного легіону
Офіцер ордена Почесного легіону
Орден Мистецтв та літератури
Орден Мистецтв та літератури
Офіцер ордена Великого князя Литовського Гядиминаса
Офіцер ордена Великого князя Литовського Гядиминаса
Народний артист СРСР Державна премія СРСР Державна премія Російської Федерації
www.yuribashmet.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ю́рій Абра́мович Башме́т (нар. 24 січня 1953(19530124), Ростов-на-Дону, РРФСР) — російський альтист, диригент, художній керівник оркестру «Нова Росія» та камерного ансамблю «Солісти Москви», народний артист СРСР (1991). Голова журі Першого міжнародного конкурсу альтистів у Москві. Президент Міжнародного благодійного фонду, що присуджує щорічні премії імені Шостаковича. Засновник музичного фестивалю в місті Тур (Франція) і президент музичного фестивалю на острові Ельба.

У 1971 році закінчив Львівську спеціальну музичну школу, в 1976 році — Московську консерваторію, клас Федора Дружиніна. У 1972 році придбав альт майстра Паоло Тесторе (1758), на якому грає до сьогодні. Розпочав активну концертну діяльність після перемог на міжнародних конкурсах в Будапешті (1975), та в Мюнхені (1976). З 1978 року викладає у Московській консерваторії (з 1988 — доцент, з 1996 — професор) 11 березня 2014 року підтримав Російську агресію в Криму, підписавши колективне звернення до російської громадськості «Діячі культури Росії — на підтримку позиції Президента по Україні та Криму»[1].

Відзнаки і нагороди[ред. | ред. код]

Нагороджений орденами «За заслуги» Росії, Італії та України, Офіцер орденів Почесного легіону та літератури і мистецтва (Франція), лавреат Державних премій СРСР (1986) та Росії (1994, 1966).

Башмет Юрій став лавреатом музичної премії «Греммі». За підсумками голосування 20 тисяч членів Американської академії звукозапису, цю премію Юрієві Башмету та його камерному оркестру Солісти Москви вручили за виконання творів Сергія Прокоф'єва й Ігоря Стравинського.

Ставлення до України[ред. | ред. код]

У березні 2014 року підписав листа на підтримку позиції президента Росії щодо російської військової інтервенції в Україну[2].

Реакція України на таке ставлення[ред. | ред. код]

13 березня 2014 року вчена рада Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка ухвалила рішення позбавити Юрія Башмета титулу почесного професора академії:[3]

«Поставивши свій підпис під зверненням на підтримку військової агресії проти країни де він виріс, Юрій Башмет засвідчив, що він не гідний не лише голосних титулів, а й величного наймення «Маестро»/

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Чернова-Строй И. Юрий Башмет — грани совершенства: к 50-летию Маэстро / И. Чернова-Строй. — Львів: Літературна агенція «Піраміда», 2003. — 207 с.: іл.+ 11 л. фото. — Бібліогр.: с. 178—182. — ISBN 966-7188-64-7

Посилання[ред. | ред. код]