Баґдоґра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аетопорт Баґдоґра
Bagdogra Airport
Громадянський аеродром Баґдоґра
ІАТА: IXB  • ICAO: VEBD
Загальні дані
26°40′52″ пн. ш. 088°19′43″ сх. д. / 26.68111° пн. ш. 88.32861° сх. д. / 26.68111; 88.32861
Тип публічний / військовий
Оператор Управління аетопортів Індії / Повітряні сили Індії
Обслуговує
Розташування
Висота над р. м. 126 м / 412 фт
Вебсайт aai.aero/en/airports/bagdogra
Злітно-посадкові смуги
Напрямок Довжина Тип поверхні (PCN)
фт м
18/36 9035 2754 бетон / асфальт
Ідентифікатори і посилання
6301067
IXB. Карта розташування: Індія
IXB
IXB
Мапа
CMNS: Баґдоґра у Вікісховищі

Аеропорт Баґдоґра (англ. Bagdogra Airport або Civil Aerodrome Bagdogra, ІАТА: IXB, ІКАО: VEBD) — військовий аеропорт в Індії, частково відкритий для громадянських рейсових польотів, розташований за 16 км від міста Сіліґурі в штаті Західний Бенгал. Аеропорт є важливим транспортним вузлом регіону, звідти здійснюються рейси до Колкати, Нью-Делі, Ченнаї і Ґувахаті. Аеропортом користується велика кількість туристів, що прибувають сюди з метою відвідування гірських міст Дарджилінг і Калімпонґ та штату Сіккім.

З аеропорту також здійснюються гелікоптерні польоти до столиці Сіккіму Ґанґтоку компанією Sikkim Tourism Development Corporation. Іноземці можуть оформити дозвіл на відвідування штату прямо в аеропорту. Загалом в аеропорті працюють 5 авіакомпаній: Indian Airlines, Kingfisher, Air Deccan, SpiceJet і Jet Airway.

Комплекс аеропорту зараз перебудовується для додання нових елементів інфраструктури, таких як центр зберігання вантажів, що псуються, відкриття останнього планується в 2009 році. Крім того, розглядається можливість надання аеропорту міжнародного статусу через його стратегічне розташування між кордонами з Бангладеш, Бутаном, Непалом і КНР.

Також в аеропорті базується 20 ескадрилья Повітряних сил Індії, озброєні винищувачами МіГ-21 і гелікоптерами (ще одна гелікоптерна база розташована за 15 км, в Севоке). Разом з аеропортом в Хасімарі, аеропорт відповідає за повітряні операції над територією Сіккіму, Західного Бенгалу та, у разі необхідності, Бутану. Неподалік від бази знаходиться база Індійської армії.

Посилання[ред. | ред. код]