Бекан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бекан
Becán
Споруда IX
Статус музей
Країна Мексика Мексика
Регіон Кампече
Історія
Датування 550 до н. е.1450
Періоди Класичний період
Археологічна культура мая
Дослідження
Відкрито 1934
Відкривач Карл Рупперт, Джон Денісон
Дата дослідження 1934
Дослідники Карл Рупперт, Джон Денісон
Підпорядкування es:INAH
Бекан (Мексика)
Бекан
Бекан
Мапа
CMNS: Бекан у Вікісховищі

Бекан (ісп. Becán);— археологічна пам'ятка цивілізації мая в Мексиці.

Розташування[ред. | ред. код]

Мапа при вході на територію Бекану, худ. Девід Ф. Поттер

Розташована в центральній частині півострова Юкатан, на території мексиканського штату Кампече, за 8 км на захід від міста Шпухіль, і за 159 км на північ від міста Тікаля. Поблизу лежать руїни таких відомих міст мая, як Баламку, Калакмул, Чиканна. Бекан відомий своєю системою захисту — ровом, приблизно 5 м завглибшки та 10 м завширшки, проритим уздовж фортеці, що повністю оточує місто.

Назва[ред. | ред. код]

Назву Becan пам'ятці дали археологи Карл Рупперт та Джон Денісон у 1934 році під час експедиції в Бекан під егідою Інституту Карнегі у Вашингтоні. Юкатекською Becan означає «рів (або каньйон), утворений водою», назва пов'язана з тим, що Бекан оточує штучний рів.

Історія[ред. | ред. код]

Згідно з археологічними відомостями, Бекан був заселений у середині докласичного періоду близько 550 р. до н. е. і за кілька століть по тому, наприкінці докласичного періоду, він виріс і став великим церемоніальним центром. Населення стало скорочуватися до його повного зникнення близько 1450 року, а масштаб споруд — зменшуватися на початку класичної епохи (близько 250 р. н. е.), хоча в цей час Бекан все ще залишався важливим центром, і в ньому виявлені предмети з Теотіуакана.

У цей час навколо міста було споруджено систему ровів і валів. Площа рову, що оточував місто, становить близько 25 гектарів.

Близько 500 року населення знову різко зросло, було споруджено багато нових великих будинків, в основному в стилі Ріо-Бек. У часи розквіту (600—900 роки), Бекан був панівним центром області Ріо-Бек. Близько 830 р. спорудження великих будівель і елітних споруд зупинилося. Хоча кераміка свідчить про те, що місто ще було населеним якийсь час, однак населення поступово зменшувалось, і остаточно Бекан покинули близько 1450 року.

У ході розкопок на території Бекану було знайдено безліч артефактів цивілізації мая: зброю, предмети побуту, прикраси.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • De la autonomía política y cultural de la provincia de Río Bec [Архівовано 24 вересня 2015 у Wayback Machine.](ісп.)
  • Karl Ruppert, John H. Denison, Jr: Archaeological Reconnaissance in Campeche, Quintana Roo, & Peten. Publication 543. Washington D.C. Carnegie Institution of Washington. 1943 [1] [Архівовано 17 червня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  • Potter, David F. Maya Architecture of the Central Yucatan Peninsula, Mexico. Middle American Research Institute, Tulane University. New Orleans 1977. (англ.)
  • Thomas, Prentice M. Prehistoric Maya Settlement Patterns at Becan, Campeche, Mexico. Middle American Research Institute, Tulane University. New Orleans 1981. (англ.)
  • Webster, David L. Defensive Earthworks at Becan, Campeche, Mexico: Implications for Maya Warfare. Middle American Research Institute, Tulane University. New Orleans 1976. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]