Бенінська затока

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бенін (затока))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Затока Бенін
англ. Bight of Benin
названо на честь Бенінське царство
Затока Бенін (Bight of Benin) на карті Гвінейської затоки.
5°00′ пн. ш. 2°05′ зх. д. / 5.000° пн. ш. 2.083° зх. д. / 5.000; -2.083Координати: 5°00′ пн. ш. 2°05′ зх. д. / 5.000° пн. ш. 2.083° зх. д. / 5.000; -2.083
Частина від Гвінейська затока
Прибережні країни Гана Гана Того Того Бенін Бенін Нігерія Нігерія
Довжина 640 км
Вливаються
  • Моно, Веме, Форкадос, Осун
  • Міста та поселення Ломе, Котону і Лагос
    ідентифікатори і посилання
    GeoNames 2303181
    Затока Бенін. Карта розташування: Земля
    Затока Бенін
    Затока Бенін
    Затока Бенін (Земля)
    Мапа

    Бені́н (англ. Bight of Benin) — затока в Атлантичному океані, на південному узбережжі Західної Африки, складова частина Гвінейської затоки.

    Простягається на 640 км на схід від мису Сент-Пол (Гана) до гирла річки Нігер. Берег низинний, заболочений, з лагунами і протоками. У гирлах річок і по берегах лагун — мангрові зарості, за ними вторинні савани (на заході) і вічнозелені ліси (на сході). Води затоки Бенін омивають узбережжя Гани, Того, Беніну, Нігерії. Затока Бенін отримує частину стоку річки Нігер, а також стік річок Сіо, Моно, Веме, Форкадос, Осун та інших річок. Основні порти на узбережжі затоки: Ломе, Котону і Лагос.

    Історія[ред. | ред. код]

    Узбережжя затоки відомо як одним з головних районів работоргівлі в Африці в XVI–XVIII століттях і мало назву «Невільничий берег».

    До 1830 року основним видом економічної діяльності була торгівля пальмовою олією, і вона зберегла своє значення. Нафта, виявлена в кінці 1950-х в районі дельти річки Нігер, в даний час є основою економіки Нігерії. Експортуються також пальмові горіхи, какао, кава, деревина та каучук.

    Посилання[ред. | ред. код]