Береза темна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Береза темна
Кора берези темної
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Букоцвіті (Fagales)
Родина: Березові (Betulaceae)
Рід: Береза (Betula)
Вид:
Береза темна (B. obscura)
Біноміальна назва
Betula obscura

Бере́за те́мна (Betula obscura А.Kotula) — дерево родини березових 9-12 м заввишки, з чорно-сірою, сірою або чорно-коричневою гладкою корою. Занесена до Червоної книги України. Центральноєвропейський вид з нез'ясованим таксономічним статусом. Таксономічна самостійність і доцільність виділення у видовому ранзі лишаються дискусійними.

Загальна біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Фанерофіт. Молоді гілки вкриті залозками, або іноді трохи опушені. Листки яйцеподібні, пилчасті або двічі пилчасті, шкірясті. Квітки зібрані в сережки. Плідні сережки циліндричні, 3-4,5 см завдовжки, 0,6-0,8 см діаметром, на коротких ніжках до 1 см завдовжки, повислі. Плід горішок з плівчастими крильцями; горішки довгастоеліптичні, світло-коричневі, плоскі по краях й опуклі по центру, тверді, однонасінні; крильця разом з горішком 2,8 мм завширшки, в 1,5- 2 рази ширші від горішка. Луски 4,2-5 мм завдовжки, 3,8-4,5 мм завширшки, з клиноподібною основою, бокові лопаті округлокутасті, дещо відхилені донизу; середня лопать 1,5-2 мм завдовжки. Цвіте у квітні — травні, плодоносить у серпні — вересні. Розмножується насінням.

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал виду: зрідка в Західній, Центральній та Східній Європі.

В Україні спорадично трапляється на Прикарпатті, Поділлі, Поліссі, у Лісостепу.

Охорона[ред. | ред. код]

Вид включено до Червоної книги України. Охороняється у природних заповідниках: «Розточчя», «Медобори» (філіал «Кременецькі Гори»); у пам'ятці природи «Буковинка» (Надвірнянський район Івано-Франківської області). Вирощують у Національному ботанічному саду ім. М. М. Гришка НАН України.

Посилання[ред. | ред. код]