Берислав Рончевич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Берислав Рончевич
Berislav Rončević
хорв. Berislav Rončević
Берислав Рончевич Berislav Rončević
Берислав Рончевич
Berislav Rončević
9-й міністр внутрішніх справ Хорватії
12 січня 2008 — 10 жовтня 2008
Президент Степан Месич
Попередник Івіца Кірін
Наступник Томіслав Карамарко
10-й міністр оборони Хорватії
23 грудня 2003 — 12 січня 2008
Президент Степан Месич
Попередник Желька Антунович
Наступник Бранко Вукелич
Народився 23 червня 1960(1960-06-23) (63 роки)
Боровик, Дренє,
СР Хорватія,
Федеративна Народна Республіка Югославія
Відомий як політик
Країна Хорватія
Alma mater факультет права Загребського університетуd
Політична партія Хорватська демократична співдружність

Бе́рислав Ро́нчевич (хорв. Berislav Rončević, нар. 27 грудня 1961, Боровик, Хорватія) — хорватський політик, колишній міністр внутрішніх справ Хорватії і колишній міністр оборони Республіки Хорватії.

Короткий життєпис[ред. | ред. код]

Рончевич народився в селі Боровик, що нині в громаді Дренє Осієцько-Баранської жупанії Хорватії. Закінчивши Загребський університет, здобув диплом юриста. Був членом Хорватського демократичного союзу (ХДС) з 1990 року. Почав свою політичну кар'єру в лавах ХДС в місті Нашиці, після чого був партійним діячем по рідній жупанії. Працював помічником мера, а згодом і самим мером Нашиці. Був депутатом хорватського парламенту з 2000 року. Після парламентських виборів у 2003 році вступив на посаду міністра оборони Республіки Хорватії. У другому уряді Іво Санадера обійняв пост міністра внутрішніх справ Хорватії. Прем'єр-міністр Санадер звільнив його у жовтні 2008 року після ряду критичних зауважень щодо неефективної роботи поліції, а приводом послужило вбивство Івани Ходак, дочки адвоката Звоніміра Ходака та колишньої заступниці прем'єр-міністра Лєрки Мінтас-Ходак.


У грудні 2010 р. засуджений на 4 роки позбавлення волі у справі порушень під час придбання армійських вантажівок в 2004 році.[1][2]


Одружений з Влаткою Рончевич (уроджена Чіндорі), з якою має чотирьох дітей: дочок Ану, Луцію, Марту і сина Міслава.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 грудня 2010. Процитовано 20 вересня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 грудня 2010. Процитовано 20 вересня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)