Бертольд Шварц

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бертольд Шварц
Народився 1318
Фрайбург, Баден-Вюртемберг
Помер 1384
Країна Німеччина
Діяльність чернець, хімік, алхімік
Знання мов німецька
Конфесія католицька церква

Бертольд Шварц[1][2] [3] або Бертольд Чорний (нім. Berthold Schwarzлат. Bertholdus Niger, справжнє ім'я Константин Анклітцен) — німецький францисканський монах, який жив у XIV столітті і вважається європейським винахідником пороху.

Біографія[ред. | ред. код]

Бертольд народився наприкінці XIII або на початку XIV століття у Фрайбурзі-в-Брайсгау (за іншими даними — в Дортмунді). Займався хімією; за легендою опинився в тюрмі за звинуваченням у чаклунстві, він продовжував там свої досліди і випадково винайшов порох.

Його справжнє ім'я було Константин Анклітцен (нім. Konstantin Anklitzen); Бертольдом він іменувався в чернецтві, а прізвисько «Шварц» отримав за свої заняття хімією. Деякі вважають, що він був ченцем в Майнці, інші — в Нюрнберзі; Винайдення пороху сталося за одними даними, в Кельні, за іншими — у Госларі. Час винайдення — близько 1330 року (радше, не раніше 1313 року і не пізніше 1359 р.). У Фрайбурзі-в-Брейсгау йому встановлено пам'ятник (47°59′45″ пн. ш. 07°50′57″ сх. д. / 47.9960194° пн. ш. 7.8493306° сх. д. / 47.9960194; 7.8493306)

У літературі[ред. | ред. код]

  • В романі швейцарського письменника Фрідріха Дюрренматта «Правосуддя» образ Бертольда Шварца як легендарного винахідника пороху використовується для містифікації сімейної історії виробників вогнепальної зброї Штайєрманів.
  • У «Сценах з лицарських часів» Пушкіна Шварц змальований просто під іменем алхіміка «перпетуум мобіле» Бертольда.
  • У книзі письменників Ільфа і Петрова «Дванадцять стільців» Остап Бендер пожартував, що гуртожиток студентів-хіміків названо іменем Бертольда Шварца (насправді — імені Семашка).
  • В романі Володимира Набокова «Solus Rex» Фальтер згадує Бертольда Шварца".. я комбинировал различные мысли, ну вот скомбинировал и взорвался, как Бертольд Шварц".
  • У фантастичному романі Дмитра Скирюка «Осінній лис» чернець Бертольд Шварц є дійовою особою. Відповідно, історичний образ переглянуто.
  • У повісті Наталени Королевої «1313» Бертольд Шварц (Константин Анклітцен) є головною дійовою особою, а сама історія винайдення пороху набуває містичного забарвлення.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Автори псевдонаукової історичної концепції «Нова хронологія», при аргументації тотожності Сергія Радонезького і Бертольда Шварца стверджують, що  переклад імені Berthold Schwarz на російську мову дає ім'я Варфоломій Чорний або Варфоломій чернець (монах). Ім'я Варфоломій в миру носив відомий православний святий Сергій Радонезький. Однак німецьке ім'я Berthold походить від давньогерманського імені Berhtwald (Berhtald, Bertold), в основі якого лежать слова beraht, berht (світлий) + wald, walt (влада, сила).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Все о Германии. Знаменитые люди Германии. Великие немецкие изобретатели. Бертольд Шварц — изобретатель пороха. Биография
  2. Шварц, Бертольд // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  3. Бертольд Шварц— RuData.ru

Посилання[ред. | ред. код]