Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бетмен проти Супермена)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості
Batman v Superman: Dawn of Justice
Жанр
Режисер Зак Снайдер
Продюсер
Сценарист
На основі «The Death of Superman», «The Dark Knight Returns» та інших коміксів DC
У головних
ролях
Оператор Ларрі Фонг
Композитор Ганс Ціммер
Junkie XL
Монтаж Девід Бреннер
Художник Patrick Tatopoulosd
Кінокомпанія
Дистриб'ютор Kinomania[1]
Тривалість 151 хв. (Театральна версія)
183 хв. (Розширена версія)
Мова англійська
Країна США США
Рік 2016
Дата виходу Україна Україна — 24 березня 2016
Кошторис 250 млн $[2][3]
Касові збори Домашні (США): 330 360 194 $
В Україні: 1 279 073 $
Загальні: 873 634 919 $[4]
IMDb ID 2975590
Рейтинг MPAA:
IMDb: 6.6/10 stars
Попередній DCEU: «Людина зі сталі» (2013)
Наступний DCEU: «Загін самогубців» (2016)
Сайт фільму
CMNS: Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості у Вікісховищі
Зовнішні відеофайли
Трейлери фільму
Офіційний тизер
Український трейлер №1
Другий трейлер (український)
Фінальний український трейлер

«Бе́тмен про́ти Суперме́на: На зорі справедливості» (англ. Batman v Superman: Dawn of Justice) — американський супергеройський фільм режисера Зака Снайдера, на основі коміксів видавництва DC Comics про Бетмена, Супермена і Диво-Жінку. Є продовженням фільму «Людина зі сталі» і одночасно перезапуском франшизи про Бетмена.

Сценарій написаний Крісом Терріо, спільно зі Снайдером і Девідом С. Ґоєром. У фільмі знялися Генрі Кавілл, Бен Аффлек, Ґаль Ґадот, Емі Адамс, Лоуренс Фішберн, Даян Лейн, Джессі Айзенберг, Джеремі Айронс та Голлі Гантер.

Фільм було анонсовано на San Diego Comic-Con International у 2013 році, після виходу «Людини зі сталі». Снайдер заявив, що натхнення фільм буде черпати з обмеженої серії коміксів Френка Міллера «The Dark Knight Returns». Пре-продакшн почався у Коледжі Східного Лос-Анджелеса у жовтні 2013 року, основні зйомки стартували в травні 2014 у Детройті, штат Мічиган, із додатковими зніманнями Чикаго, штат Іллінойс. Зйомки завершились у грудні 2014 року. Прем'єра у Сполучених Штатах відбулася 25 березня 2016 у 2D, 3D, 4DX, IMAX 3D. Прем'єра в Україні відбулася 24 березня 2016 року[5].

Послідовність[ред. | ред. код]

Фільм є прямим сиквелом фільму «Людина зі сталі» та приквелом фільмів «Загін самогубців», «Диво-жінка» та «Ліга Справедливості».

Сюжет[ред. | ред. код]

Побоюючись дій нікому не підконтрольного і наділеного майже божественною силою супергероя, захисник Ґотема виступає проти рятівника Метрополісу, поки світ сперечається про те, який саме герой йому потрібен. У той час коли протистояння Бетмена і Супермена досягає найгострішої фази, на сцені з'являється третя сила, що представляє загрозу глобального масштабу.[6]

Внаслідок битви між Суперменом і Генералом Зодом у Метрополісі руйнується будівля, що належить Wayne Enterprises. Брюс Вейн стає свідком гибелі працівників своєї компанії та своїх знайомих. Брюс починає вбачати у Супермені загрозу для всього людства. Кларк Кент, вивчивши діяльність Бетмена, який безкарно вдається до лінчування, також починає вважати його методи небезпечними.

Лоїс Лейн намагається взяти інтерв'ю у терористичного ватажка, проте у фотоапараті її супутника Джеймса Олсона знаходять радіопередавач. Фотографа вбивають, а її захоплюють у полон. Поплічників голови повстанців убивають невідомі найманці. Рятувати Лоїс прилітає Кал Ел. Після цього випадку з'являються свідки, які звинувачують Супермена у гибелі великої кількості людей.

Супермен стає головною темою дискусій у ЗМІ та на державному рівні. Дехто вважає його порятунком, месією, а хтось прямою загрозою людській цивілізації. Сенатор Фінч виступає проти непідконтрольних дій Супермена. Від цього хоче отримати вигоду Лекс Лютор, який намагається переконати її дозволити ввіз у країну великого шматка криптоніту, знайденого в Індійському океані, за допомогою якого можливо зупинити Супермена. Але Фінч відмовляється допомагати Лютору в створенні новітньої зброї. Лекс шляхом шантажу та підкупів відкриває собі шлях до залишків корабля криптонців, а також тіла Генерала Зода.

Брюс Вейн викрадає та розшифровує дані LexCorp, у яких знаходить відомості про час прибуття криптоніту в порт міста, а також фотографії та відеозаписи з іншими супергероями. Серед них і Диво-Жінка, з якою Брюс вперше зустрівся на заході Лекса Лютора. При перевезенні криптоніту Бетмен на бетмобілі намагається перехопити цінний вантаж, але його зупиняє Супермен, застерігаючи про неминучі наслідки його неправомірних дій. Бетмен остаточно вирішує зупинити фальшивого бога.

Супермена викликають на публічне слухання з сенатором Фінч і одним із постраждалих у битві у Метрополісі. Лекс Лютор влаштовує вибух у Конгресі. Гинуть всі присутні на процесі. Супермен зникає.

Бетмен викрадає у Лекса Лютора криптоніт і готується до битви з Суперменом. Лекс при цьому планує знищення Людини зі сталі. Божевільний власник LexCorp викрадає Лоїс Лейн, Марту Кент і шантажем змушує Супермена піти на двобій з Бетменом. Кал Ел вилітає у Ґотем, щоб просити про допомогу Бетмена. Темний лицар не вислуховує Супермена. Після нетривалого бою Бетмен завдяки порошкоподібному криптоніту перемагає суперника. Вже готового завдати вирішального удару, його зупиняє ім'я його матері, яке вимовляє Супермен. Але це також ім'я матері Кларка Кента. Брюс нарешті вислуховує свого візаві й вирушає на порятунок Марти Кент.

Лекс з допомогою інопланетних технологій оживляє страшну істоту — Думсдея. Супермен виштовхує монстра у Космос, де в обох влучає ядерна боєголовка, випущена американським командуванням. Проте бомба лише надає ще більше сили створінню і воно продовжує руйнувати місто. У битву вступає Бетмен, який планує заманити Думсдея до Ґотема, де знаходиться криптонітовий спис. З'являється Диво-Жінка і вже утрьох супергерої протистоять чудовиську. Супермен хапає криптонітовий спис та заганяє його монстрові прямо в груди. При цьому герой отримує рану несумісну із життям.

Лекса Лютора заарештовують. Відбувається похорон Кларка Кента, на якому Брюс Вейн і Діана Прінц домовляються знайти інших людей зі суперздібностями та спільно протистояти майбутнім загрозам.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Головні ролі[ред. | ред. код]

Другорядні ролі[ред. | ред. код]

Зак Снайдер, Бен Аффлек, Генрі Кавілл і Ґаль Ґадот на San Diego Comic-Con International, 2014 р.
Актор Роль
Лоуренс Фішберн Перрі Вайт, головний редактор Daily Planet Перрі Вайт, головний редактор Daily Planet
Джейсон Момоа[14] Артур Каррі (Аквамен) Артур Каррі (Аквамен)
Рей Фішер[15][16] Віктор Стоун (Кіборг) Віктор Стоун (Кіборг)
Езра Міллер[а 7][17][18] Флеш (Баррі Аллен) Флеш (Баррі Аллен)
Тао Окамото[19] Мерсі Грейвс Мерсі Грейвс
Гаррі Леннікс Генерал Свонвік Генерал Свонвік
Кевін Костнер Джонатан Кент Джонатан Кент
Джена Мелоун Дженет Кліберн (вирізана з театральної версії) Дженет Кліберн (вирізана з театральної версії)
Джеффрі Дін Морган Томас Вейн Томас Вейн
Майкл Шеннон Генерал Зод Генерал Зод
Каллан Мелвей Анатолій Князев Анатолій Князев
Скут Макнейрі Волс Кіф Волс Кіф
Патрік Вілсон Президент США (голос) Президент США (голос)

Український дубляж[ред. | ред. код]

Дубляж виконано студією Postmodern[20] на замовлення Kinomania.

  • Переклад: Олег Колесніков
  • Режисер дубляжу: Анна Пащенко
  • Звукорежисер: Геннадій Алексєєв
  • Ролі дублювали:
Оригінальний персонаж Актор дубляжу
Брюс Вейн (Бетмен) Юрій Ребрик
Кларк Кент (Супермен) Дмитро Гаврилов
Лекс Лютор Павло Скороходько
Лоїс Лейн Катерина Сергєєва
Альфред Пенніворт Юрій Гребельник
Диво-жінка Наталя Романько-Кисельова
Пері Вайт Олександр Ігнатуша

а також Лідія Муращенко, та інші.

У ході української промо-кампанії відбулась акція, переможцю якої надавалась можливість взяти участь у дублюванні фільму.[21]

Виробництво[ред. | ред. код]

Розроблення[ред. | ред. код]

У червні 2013 року, Warner Bros. анонсувала повернення режисера Зака Снайдера та сценарист Девіда С. Ґоєра для роботи над сиквелом «Людини зі сталі»[22], з наміченим на 2015 рік релізом[23]. Наступного місяця, на San Diego Comic-Con International Снайдер підтвердив, що у продовженні «Людини зі сталі», випуск якого назначений на 2015 рік, вперше на екрані зустрінуться Супермен і Бетмен. Ґоєр і Снайдер спільно працювали над сценарієм, а Крістофер Нолан виступив у ролі консультанта та виконавчого продюсера.[24] Згідно слів режисера, фільм черпатиме натхнення з коміксу «The Dark Knight Returns».[25] Проте, у листопаді 2013 року, Снайдер уточнив, що кінокартина не буде повноцінною адаптацією лише вищезгаданого графічного роману.[26] «Бетмен проти Супермена» став першою появою Диво-Жінки в ігровому кіно.[8] У грудні 2013 року Кріс Терріо був найнятий, щоб переписати сценарій, через зайнятість Ґоєра в інших проектах. Терріо раніше співпрацював з Беном Аффлеком над оскароносним фільмом «Арго». [27]

Офіційну назву[а 8] («Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості») фільму було оприлюднено в травні 2014 р. Генрі Кавілл пізніше заявив: «Я б не назвав це сиквелом Супермена… Це Бетмен проти Супермена. Це абсолютно інше творіння. Це введення Бетмена та розширення всесвіту, яке почалося „Людиною зі сталі“». Forbes відзначив, що хоча фільм виник як продовження стрічки «Людина зі сталі», він був «перероблений у таємного предтечу „Ліги справедливості“ і/або можливого окремого фільму про Бетмена.»

Кастинг[ред. | ред. код]

Генрі Кавілл, Емі Адамс, Даян Лейн, Лоуренс Фішберн, Гаррі Леннікс, і Майкл Шеннон[28] повернулися до ролей, що вони їх виконали у «Людині зі сталі». До них приєднались Бен Аффлек, Ґаль Ґадот[а 9], Джессі Айзенберг, Джеремі Айронс, Рей Фішер, Джейсон Момоа[14], Тао Окамото, Скут Мак-Нейрі, Каллан Мулві і Джена Мелоун.

Новий Бетмен[ред. | ред. код]

Бен забезпечить цікаву противагу Супермену Генрі Кавілла. Завдяки своїй акторській майстерності він створить багатогранного персонажа, людину, яка старша і розумніша за Кларка Кента, яка несе на собі шрами загартованого борця зі злочинністю, але при цьому зберігає властивий Брюсу Вейну шарм. Мені не терпиться попрацювати з ним!
Зак Снайдер про Бена Аффлека.

Шквал негативних відгуків як в інтернеті, так і в ЗМІ посипався на творців нової супергеройської стрічки одразу після оголошення студією Warner, що роль Бетмена отримав Бен Аффлек. Невдоволення фанатів рішенням кінокомпанії досягало абсурдно-високого рівня. Як повідомляє видання Variety, фанати супергероя зажадали у президента США законодавчо «заборонити акторові грати Бетмена на наступні 200 років»[29]. Проте «антиафлеківський» протест не встиг набрати необхідної для офіційного розгляду кількості голосів і петиція була видалена за порушення кількох правил проекту[29].

Розчаруванням для фанів також стала відмова Крістіана Бейла від виконання ролі Темного лицаря. «Нам неймовірно пощастило з трьома фільмами про Бетмена, і цього достатньо. Бетмен як смолоскип, який потрібно передавати від одного актора іншому. Так що із задоволенням дізнаюся, кого оберуть на роль», — заявив Бейл виданню Entertainment Weekly[30].

Навколо новини про відмову Крістіана Бейла від ролі стража Ґотема довгий час ходили різні плітки. Зокрема стверджувалось, що Warner Brothers настільки сильно бажала повернення актора до популярної ролі в сіквелі фільму «Людина зі сталі», що була готова запропонувати йому близько 50 мільйонів доларів[31][32].

Що стосується Бена Аффлека, то він заявив, що очікував такої реакції. «У Warner Bros. показали мені, що писали після призначення акторів на ті чи інші великі ролі. Мені сказали, що спочатку таке буває завжди. Я в курсі, що інтернет мене недолюблює. Якби результатом став ще один „Шибайголова“, я б сам пішов пікетувати будівлю студії Warner разом з усіма! Навіщо мені зніматися у фільмі, в якому я буду погано виглядати?»

Судячи зі слів Бена Аффлека Бетмен в новому фільмі «буде втомленою, мудрою та досвідченою людиною, і перебуватиме в такому стані досить довго»[33].

Новий Лекс Лютор[ред. | ред. код]

Найпрекрасніше в ньому те, що він руйнує стереотипи про лиходіїв. Це складний, багатогранний персонаж, чий інтелект, багатство і популярність допомагають йому стати одним з небагатьох смертних, здатних кинути виклик неймовірній силі Супермена. І Джессі допоможе нам досліджувати цю цікаву динаміку, а також поглянути на Лютора з нових і несподіваних сторін.
Зак Снайдер про Джессі Айзенберга.

Інша мережева істерика виникла з приводу суперечливого призначення на роль головного ворога Супермена — Лекса Лютора.[34] Роль отримав 30-річний Джессі Айзенберг («Соціальна мережа», «Ілюзія обману»). На всі закиди Снайдер відповів так: «Нам відомий матеріал. На жаль, фанам він незнайомий. Ми підбираємо акторів згідно сценарію і сподіваємося, що наші рішення досить оригінальні, щоб вийшло щось свіже і незвичайне. Я розумію всі комікс-канони, я ж не божевільний. І я знаю, що потрібно всім персонажам з міфологічної точки зору. По-моєму, з Джессі вийде відмінний Лекс Лютер. Пам'ятаємо, що його номінували на „Оскар“. Я ж не запросив на цю роль свого приятеля! Джессі Айзенберг — прекрасний актор.»[9]

Дизайн[ред. | ред. код]

Бетмобіль із фільму

Майкл Вілкінсон повернувся до виконання своїх обов'язків як художник по костюмах. Він оновив костюм Супермена з «Людини зі сталі», щоб він «відчувався свіжішим і був слушним для цієї частини всесвіту кінокоміксів Зака Снайдера». Синій колір костюму став світлішим, а жовтий колір нагрудного символу — яскраво-золотавим.[35] Беткостюм створений під впливом «The Dark Knight Returns» [36] і, на відміну від костюмів із попередніх фільмів, зроблений з тканини та не броньований.[37] Зображення костюму Диво-жінки було вперше продемонстровано на San Diego Comic-Con 2014.[38] Кольори костюму стали менш насиченими у порівнянні з тими, що були у коміксах. Другий Беткостюм також оприлюднено на Comic-Con, і на відміну від першого, він уже був броньованим.[39] Образ Аквамена теж зазнав змін: костюм супергероя став поєднанням відтінків чорного, сріблястого та золотого, а тіло вкрите татуювання у стилі візерунків Маорі.[40] Відповідно до заяв Warner Bros. Studios, наступна модель Бетмобіля стане поєднанням обтічної форми класичних Бетмобілів і військового дизайну Тумблера з трилогії «Темний лицар». Спроектований художником-постановником Патріком Татополосом, Бетмобіль має довжину близько 6 метрів та ширину понад 3 метрів.[41]

Зйомки[ред. | ред. код]

У вересні 2013 оператор Ларрі Фонг, який уже раніше працював із Заком Снайдером над фільмами «300 спартанців», «Хранителі» і «Заборонений прийом», долучився до знімальної групи «Бетмена проти Супермена».[42]

Первісна зйомка почалась 19 жовтня 2013 пройшли перші зйомки фільму в навчальних закладах East Los Angeles College і Victor Valley College. Знімальна група Зака Снайдера приїхала на гру з американського футболу серед даних коледжів, де в перерві стадіон перевтілився в стадіон Університету Готема, який приймав у себе команду з Метрополіса.[43]

13 травня Зак Снайдер опублікував у своєму твіттері першу фотографію актора Бена Аффлека в образі Бетмена[44]. Крім того, Снайдер оприлюднив фотографію транспортного засобу, яким користується супергерой, — бетмобіля[45].

Основні зйомки за участю головного акторського складу розпочалися 19 травня 2014 року у Детройті, Мічиган.[46] Додаткові зйомки стартували у листопаді 2014 у Чикаго.[47] Локаціями зйомок стали Кіностудія Мічигану, Університет штату Мічиган, округ Кендалл і Нью-Мексико.[48] Заплановані зйомки у Марокко було скасовано та перенесено до Нью-Мексико у зв'язку зі спалахом Еболи.[49]

Саундтрек[ред. | ред. код]

Batman v Superman: Dawn of Justice
Саундтрек-альбом
Композитор Ганс Ціммер і Junkie XL
Виконавець Ганс Ціммер та Junkie XL
Дата випуску 18 березня 2016
Жанр саундтрек
Тривалість 71:37 (стандартна версія)
90:27 (розширена версія)
Лейбл WaterTower
Продюсер Чарльз Ровен і Дебора Снайдер
Хронологія Ганса Ціммера
Хронологія Junkie XL
Попередній
←
«Дедпул»
Наступний
→

Ганс Ціммер повернувся до написання музики після роботи над «Людиною зі сталі»,[50] при цьому наголосивши, що не буде вдруге використовувати теми закріплені за Бетменом у трилогії Нолана.[51] Звуковий ряд, присвячений Бетмену, створений спільно з Junkie XL.[52][53] Реліз альбому відбувся 18 березня 2016 року.[54]

Стандартна версія[ред. | ред. код]

Диск 1
#НазваТривалість
1.«Beautiful Lie»3:47
2.«Their War Here»4:34
3.«The Red Capes Are Coming»3:32
4.«Day of the Dead»4:01
5.«Must There Be a Superman?»2:01
6.«New Rules»4:02
7.«Do You Bleed?»4:36
8.«Problems Up Here»4:25
9.«Black and Blue»8:30
10.«Tuesday»4:00
11.«Is She With You?»5:46
12.«This Is My World»6:23
13.«Men Are Still Good (The Batman Suite)»14:03
71:37

Розширене видання[ред. | ред. код]

Після прем'єри фільму в інтерв'ю BBC HARDtalk Ганс Ціммер заявив, що покидає написання музики для фільмів про супергероїв.[55] Також лауреат Оскара наголосив, що робота над саундтреком до фільму «Бетмен проти Супермена» була для нього дуже важкою і подякував за допомогу Junkie XL.[56][57]

Прем'єра[ред. | ред. код]

Прем'єра «Бетмена проти Супермена: На зорі справедливості» відбулася 19 березня 2016 року в Auditorio Nacional у Мехіко[58], прокат у Сполучених Штатах і Сполученому Королівстві почався 25 березня 2016 року, в 3D.[59][26] Фільм одночасно вийшов у прокат у Північній Америці, Китаї та Японії, трьох найбільших світових ринках кіно.[60] Дебют стрічки відбувся одночасно на 30 000 екранів у майже кожній великій країні.

Перипетії з датою прем'єри[ред. | ред. код]

В січні 2014 року стало відомо про перенесення прем'єри фільму «Бетмен проти Супермена» з 17 липня 2015 року на 6 травня 2016 року аби дати творцям фільму «час, щоб в повній мірі втілити своє бачення, враховуючи складний візуальний характер історії».[61][62]. За деякими даними зйомки були відкладені через травму виконавця ролі Темного Лицаря Бена Аффлека. У зв'язку з цим знімальна група була відправлена у незаплановану відпустку[63].

Але не сама зміна стала причиною нової хвилі коментарів у ЗМІ, а дата на яку перенесли фільм. Адже ця дата була закріплена спочатку за невідомим проектом студії Marvel, а потім було оголошено, що 6 травня стане прем'єрним для третьої частини серії фільмів про Капітана Америку (студія оголосила про це в квітні 2014 року)[64].

Як стало відомо Marvel не має наміру поступатися датою прем'єри. Про це в інтерв'ю виданню SlashFilm розповів глава компанії Кевін Фейдж. «Ми безумовно залишимо за собою цю дату», — сказав Фейдж[65].

Президент Warner за північноамериканським прокатом Ден Феллман прокоментував[66] ситуацію так: «Одночасна прем'єра двох блокбастерів про супергероїв — якась нісенітниця, але до 6 травня 2016 ще багато часу. Проте на сьогодні ми не плануємо змінювати дату релізу проекту „Бетмен проти Супермена“.»

В серпні 2014 року через високий ризик Warner Brothers остаточно перенесла дату прем'єри на 25 березня 2016 року[67][68]. Очікуваної зустрічі двох фільмів різних студій в прокаті так і не сталось.

Відгуки[ред. | ред. код]

29%
Rotten Tomatoes
44
Metacritic

Кінокритики[ред. | ред. код]

«Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості» отримав переважно негативні відгуки кінокритиків.[69] На вебсайті агрегаторі відгуків Rotten Tomatoes стрічка має рейтинг 29 % (на підставі 294 оглядів) і середню оцінку 5/10.[70] На Metacritic фільм отримав від кінокритиків середній бал 44 зі 100 (ґрунтуючись на 51 рецензії).[71]

Ще одна безглузда оргія CGI з фіналом відкритим настільки, щоб виправдати появу ще десятка продовжень.
Оригінальний текст (англ.)
It's another numbing smash-and-bash orgy of CGI mayhem with an ending that leaves the door open wide enough to justify the next 10 installments.

Кріс Нашаваті, Entertainment Weekly[72]

Фільм, можливо, і вражаючий, але не приносить ніякого задоволення.
Оригінальний текст (англ.)
The film may be imposing, but it's not fun.

Тодд Мак-Карті, The Hollywood Reporter[73]

Після появи негативних відгуків на фільм в інтернеті здобуло велику популярність відео із засмученим Беном Аффлеком, якого інтерв'юер запитує про критику. Ролик супроводжується піснею «The Sound of Silence» дуету Simon and Garfunkel.

Прості глядачі[ред. | ред. код]

Середня оцінка глядачів на сайті IMDb становить 6,6 з 10 (520 024 користувачів).[74] На Metacritic середній бал користувачів рівний 7,0 (6 088 оцінок).[75] Rotten Tomatoes показує, що 63 % аудиторії уподобав фільм Зака Снайдера.[76]

Касові збори[ред. | ред. код]

За перший вікенд фільм зібрав 166 млн $ у Північній Америці та 422,5 млн $ у світі, що дозволило йому посісти четверте місце у списку фільмів із найбільшими світовими касовими зборами за перші вихідні.[77] «Бетмен проти Супермена» також став третім серед фільмів у IMAX[78] із найвищим заробітком за стартовий вікенд, зібравши 36 млн $ на 945 екранах IMAX. Проте, кінокомікс побив ще й антирекорд найбільшого падіння касових зборів, яке склало 58 % (попереднім рекордсменом була стрічка «Фантастична четвірка»).[79] За перший тиждень прокату кінокартина досягла 500 млн $ касових зборів.[80][81]

Кінокомікс заробив 873 260 194 $, що дозволило йому посісти друге місце серед найкасовіших кінокартин перших чотирьох місяців 2016 року (перше місце зайняв анімаційний фільм «Зоотрополіс»). Домашні збори склали 330 360 194 $, а закордонні відповідно 534 млн $.

В Україні[ред. | ред. код]

В українських кінотеатрах стрічка заробила 31 781 348 ₴[82] (1 279 073 $[83]).

Нагороди[ред. | ред. код]

Рік Премія Категорія Номінанти Результат
2017 Сатурн Найкращий фільм, заснований на коміксах Номінація
Найкраще спеціальне DVD чи Blu-ray видання Версія Ultimate Edition Номінація
Золота малина Найгірший фільм Номінація
Найгірший римейк, сиквел, приквел чи плагіат Перемога
Найгірший режисер Зак Снайдер Номінація
Найгірший сценарій Кріс Терріо і Девід С. Ґойєр Перемога
Найгірша чоловіча роль Бен Аффлек Номінація
Генрі Кавілл Номінація
Найгірша чоловіча роль другого плану Джессі Айзенберг Перемога
Найгірша екранна комбінація Бен Аффлек і Генрі Кавілл Перемога

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  1. Уже вдруге Аффлек постає в ролі супергероя (він зіграв Шибайголову в однойменному фільмі 2003 року). Джош Бролін, Раян Гослінг, Метью Гуд, Річард Армітедж, Макс Мартіні, Армі Гаммер, Дженсен Еклс і Джо Манганьєлло розглядалися на роль Бетмена, перш ніж її отримав Бен Аффлек. Бен стане восьмим актором, який приміряє на себе костюм Бетмена.
  2. Одразу після того як з'ясувалося, що роль Бетмена дісталася Бену Аффлек, він став щодня проводити по дві години у тренажерному залі, щоб набрати необхідну фізичну форму для своєї ролі.
  3. Ольга Куриленко розглядалася на роль Диво-Жінки, перш ніж було обрано Ґадот.
  4. Творці фільму під враженням від його акторської гри у «Хмарному атласі» хотіли взяти на роль Лекса Лютора Тома Генкса.
  5. На роль дворецького Альфреда Пенніворта розглядалась кандидатура Тімоті Далтона
  6. Раніше Бен Аффлек і Даян Лейн разом знімалися у фільмі «Смерть супермена» (2006), де Аффлек зіграв Джорджа Рівза, актора відомого роллю Супермена.
  7. На роль Флеша розглядалися кандидатури Бредлі Купера, Кріса Пайна, Раяна Квантена, Меттью Фокса і Скотта Портера. Роль отримав Езра Міллер.
  8. Робоча назва фільму — «Сейдж і Міло» (англ. Sage & Milo)
  9. За допомогою ЗМІ, фанати критикували невелику худу статуру Ґадот, яка значно відрізнялась від войовничої будови тіла Диво-Жінки в коміксах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прокатне посвідченняPDF (1,8 MB)
  2. McClintock, Pamela (3 березня 2016). 'Batman v Superman: Dawn of Justice' Could Soar to $140M Debut. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 22 березня 2016. 
  3. Ben Fritz (10 березня 2016). The Great Comic-Book Movie Debate. Wall Street Journal. Архів оригіналу за 31 березня 2016. Процитовано 26 березня 2016. 
  4. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 28 липня 2019. Процитовано 8 лютого 2018. 
  5. Дарія Сєчкова (24 березня 2016). Битва супергероїв і пристрасті в монастирі - кінопрем'єри 24 березня. Gazeta.ua. Архів оригіналу за 25 березня 2016. Процитовано 25 березня 2016. 
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 травня 2016. Процитовано 30 квітня 2016. 
  7. Ben Affleck Revealed As Batman in Warner Bros. Picture' New Super Hero Feature Film, Now Slated to Open July 17, 2015 (Пресреліз). DC Comics. 22 серпня 2013. Архів оригіналу за 5 червня 2014. Процитовано 17 грудня 2015. 
  8. а б Upcoming Superman and Batman Film Casts Its Wonder Woman. DC Comics. 4 грудня 2013. Архів оригіналу за 5 червня 2014. Процитовано 17 грудня 2015. 
  9. а б в Breaking News: Lex Luthor and Alfred Pennyworth Cast in Upcoming Man of Steel Sequel. DC Comics. 31 січня 2014. Архів оригіналу за 17 квітня 2015. Процитовано 17 грудня 2015. 
  10. Lex Luthor Jr.: Not Just His Father’s LexCorp. Fortune. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 17 грудня 2015. 
  11. а б Kit, Borys (20 липня 2013). Superman and Batman Film Set for Comic-Con Reveal. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 9 квітня 2015. Процитовано 17 грудня 2015. 
  12. Breznican, Anthony (3 квітня 2014). Superman/Batman: Holly Hunter, Callan Mulvey, Tao Okamoto join cast. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 12 листопада 2014. Процитовано 17 грудня 2015. 
  13. Ford, Rebecca; Kit, Borys (15 липня 2015). 'Batman v. Superman' and 'Suicide Squad': Ben Affleck, Will Smith, Cara Delevingne Pose for THR's Epic Group Photo. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 26 грудня 2015. Процитовано 17 грудня 2015. 
  14. а б McWeeney, Drew (14 червня 2014). Jason Momoa will play Aquaman in 'Dawn Of Justice,' and we know how it will happen. HitFix. Архів оригіналу за 1 жовтня 2015. Процитовано 17 грудня 2015. 
  15. Justin Kroll (24 квітня 2014). Ray Fisher to Play Cyborg In Batman-Superman Movie. variety.com. Архів оригіналу за 11 червня 2014. Процитовано 28 січня 2015. 
  16. Lee, Chris (21 жовтня 2014). DC's 'Cyborg,' Ray Fisher, didn't know he was getting his own movie. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 22 жовтня 2014. Процитовано 17 грудня 2015. 
  17. Batman v Superman: Costume Designer Confirms Flash. IGN. 7 грудня 2015. Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 17 грудня 2015. 
  18. Burlingame, Russ (6 грудня 2015). Batman V. Superman: Bruce Wayne Nightmare, Flash Cameo Reportedly Confirmed. Cosmic Book News. Архів оригіналу за 9 серпня 2017. Процитовано 17 грудня 2015. 
  19. Trailer Breakdown – Batman v Superman: Dawn of Justice. DC Entertainment. 27 липня 2015. Архів оригіналу за 6 квітня 2017. Процитовано 17 грудня 2015. 
  20. Бэтмен против Супермена: На заре справедливости [Архівовано 18 травня 2016 у Wayback Machine.] на сайті Postmodern
  21. УМОВИ УЧАСТІ В ПРОМО-АКЦІЇPDF (189 KB)
  22. Finke, Nikki (10 червня 2013). 'Man Of Steel' Sequel Underway With Zack Snyder And David S. Goyer. Deadline.com. Архів оригіналу за 6 грудня 2017. Процитовано 21 березня 2016. 
  23. Fritz, Ben (16 червня 2013). 'Man of Steel' Movie May Give DC Comics More Superpowers. The Wall Street Journal. Архів оригіналу за 7 березня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  24. Rahman, Abid (13 жовтня 2014). Charles Roven: Ben Affleck "Was the First Guy We Went to" for Batman Role. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 14 жовтня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  25. Anders, Charlie Jane (20 липня 2013). They're doing a Superman/Batman movie... but that's not the big news. io9. Архів оригіналу за 22 липня 2013. Процитовано 21 березня 2016. 
  26. а б Johnson, Scott (12 листопада 2013). Zack Snyder Clarifies Batman Vs. Superman Is Not An Adaptation Of Frank Miller's The Dark Knight Returns. Comicbook.com. Архів оригіналу за 21 травня 2015. Процитовано 21 березня 2016. 
  27. Siegel, Tatiana (18 грудня 2013). Batman-Superman Film Enlists 'Argo' Writer (Exclusive). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 4 липня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  28. Sellitti, Renata (19 серпня 2015). Michael Shannon Got Stuck in a Porta Potty on Batman v Superman Because He Had Flippers for Hands. Vulture.com. Архів оригіналу за 21 березня 2016. Процитовано 21 березня 2016. 
  29. а б Rachel Abrams, Marc Graser (23 серпня 2013). Fans Petition Warner Bros. to Remove Ben Affleck as Batman. Архів оригіналу за 12 грудня 2015. Процитовано 28 січня 2015. 
  30. Adam Markovitz (1 липня 2013). Christian Bale says he won't be Batman in 'Justice League' movie. Entertainment Weekly's. Архів оригіналу за 11 січня 2015. Процитовано 28 січня 2015. 
  31. Кристиану Бейлу предложили 50 миллионов за роль Бэтмена. kinonews.ru. 10.08.2013. Архів оригіналу за 4 вересня 2014. Процитовано 28 січня 2015. 
  32. El Mayimbe (9 серпня 2013). Christian Bale Reportedly Offered $50 Million To Reprise Batman. Архів оригіналу за 22 травня 2015. Процитовано 28 січня 2015. 
  33. Dave McNary (12 вересня 2013). Ben Affleck’s Batman Will Be ‘Tired And Weary,’ Says Warner Bros. Chief. variety.com. Variety. Архів оригіналу за 4 січня 2015. Процитовано 29 січня 2015. 
  34. Setoodeh, Ramin; Kroll, Justin (31 січня 2014). Jesse Eisenberg as Lex Luthor? A debate on Batman-Superman's Villain. Variety. Архів оригіналу за 25 грудня 2014. Процитовано 25 травня 2014. 
  35. Zemler, Emily (12 березня 2014). Inside the Evolution of Superman's Look. Esquire. Архів оригіналу за 13 березня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  36. Child, Ben (22 травня 2014). Batman's new costume returns to classic colours, says Kevin Smith. The Guardian. Архів оригіналу за 15 грудня 2015. Процитовано 21 березня 2016. 
  37. 'Batman vs. Superman' Movie Batsuit Made Of Cloth Not Armor, Kevin Smith Says : Entertainment : Headlines & Global News. Hngn.com. 7 липня 2014. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 21 березня 2016. 
  38. Reyes, Mike (26 липня 2014). Don't Get Too Excited About Wonder Woman's New Costume, It'll Probably Change. Cinema Blend. Архів оригіналу за 28 липня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  39. Buchanan, Kyle (26 липня 2014). Comic-Con: We Just Saw Ben Affleck As Batman. Vulture. Архів оригіналу за 27 травня 2015. Процитовано 21 березня 2016. 
  40. Castillo, Monica (20 лютого 2015). ‘Batman Vs. Superman’ Director Zack Snyder Releases First Look At Jason Momoa’s Aquaman Suit. International Business Times. Архів оригіналу за 10 жовтня 2015. Процитовано 21 березня 2016. 
  41. Up-Close Look @ NEW Batmobile! + Catwoman DLC. DC Entertainment. 22 September 2015. Архів оригіналу за 8 січня 2016. Процитовано 21 березня 2015. 
  42. Taylor, Drew (10 вересня 2013). Comic Book Issues: Larry Fong To Photograph 'Man Of Steel' Sequel, Wolverine Was Almost In 'Spider-Man'. The Playlist. Архів оригіналу за 19 травня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  43. Vasquez, Danny (15 жовтня 2013). Batman, Superman step onto the field. East Los Angeles College Campus News. Архів оригіналу за 15 жовтня 2013. Процитовано 21 березня 2016. 
  44. Твіттер Зака Снайдера. Архів оригіналу за 22 вересня 2021. Процитовано 23 червня 2014. 
  45. Zack Snyder just tweeted this teaser of the Batmobile [Архівовано 2 липня 2014 у Wayback Machine.] на imgur.com [Архівовано 23 червня 2014 у Wayback Machine.]
  46. 'Batman Vs. Superman' filming location in Birmingham, MI & first set photos of Gal Gadot & Zack Snyder!. Архів оригіналу за 23 квітня 2015. Процитовано 19 травня 2014. 
  47. World's Greatest Superheroes Returning to Chicago. My Fox Chicago.com. Архів оригіналу за 2 жовтня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  48. Gomez, Luis (20 березня 2014). Batman-Superman movie expected to film in Illinois in mid May. Chicago Tribune. Архів оригіналу за 2 грудня 2015. Процитовано 21 березня 2016. Allen, Jake (24 липня 2015). MSU's scenes in 'Batman v Superman' revealed. The State News. Архів оригіналу за 3 грудня 2015. Процитовано 21 березня 2016. 
  49. Because of Ebola Batman vs. Superman to Relocate from Morocco to New Mexico Desert. Morocco World News. Архів оригіналу за 12 жовтня 2015. Процитовано 21 березня 2016. 
  50. Reynolds, Simon (15 квітня 2014). Exclusive: Hans Zimmer poised to return for Batman vs Superman score. Digital Spy. Архів оригіналу за 11 червня 2015. Процитовано 15 квітня 2014. 
  51. Buchanan, Kyle (16 жовтня 2013). Hans Zimmer Hasn't Been Asked to Score the Man of Steel Sequel Yet. Vulture. Архів оригіналу за 22 жовтня 2014. Процитовано 16 жовтня 2014. 
  52. Huver, Scott (3 листопада 2014). Hans Zimmer on His 'Interstellar' Leap of Faith and Scoring a New Batman. Comic Book Resources. Архів оригіналу за 8 грудня 2015. Процитовано 3 листопада 2014. 
  53. Weintraub, Steve. ‘Batman v Superman’: Hans Zimmer and Junkie XL on the Batman Theme, Collaboration and More. Collider. Архів оригіналу за 16 березня 2016. Процитовано 14 березня 2016. 
  54. Batman v. Superman: Dawn of Justice (Original Motion Picture Soundtrack). Water Tower Music. Архів оригіналу за 22 березня 2016. Процитовано 21 березня 2016. 
  55. HANS ZIMMER OFFICIALLY RETIRES FROM THE SUPERHERO GENRE. ComicBookMovie.com. 29 березня 2016. Архів оригіналу за 3 травня 2016. Процитовано 30 квітня 2016. 
  56. Composer Hans Zimmer retires from 'superhero business на YouTube
  57. Lamarco McClendon (30 березня 2016). Composer Hans Zimmer Retires From ‘Superhero Business’ After ‘Batman v Superman’. Variety. Архів оригіналу за 30 квітня 2016. Процитовано 30 квітня 2016. 
  58. Jay Jayson (15 лютого 2016). Zack Snyder Announces Batman V. Superman Red Carpet Premiere In Mexico City. Comicbook.com. Архів оригіналу за 16 лютого 2016. Процитовано 21 березня 2016. 
  59. Sneider, Jeff; Cunningham, Todd (6 серпня 2014). Warner Bros. Blinks in Marvel Showdown: 'Batman v Superman' Avoids 'Captain America 3'. TheWrap. Архів оригіналу за 7 серпня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  60. Brzeski, Patrick (7 лютого 2016). 'Batman v Superman' Scores Coveted Day-And-Date China Release. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 19 березня 2016. Процитовано 21 березня 2016. 
  61. Warner Bros. Pictures Pushes Batman vs. Superman Back to 2016. ComingSoon.net. 17 січня 2014. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 21 березня 2016. 
  62. Премьера сиквела «Человека из стали» отложена. kinonews.ru. 18 січня 2014. Архів оригіналу за 11 серпня 2014. Процитовано 29 січня 2015. 
  63. Chris Begley (17 січня 2014). Ben Affleck injured, ‘Batman vs. Superman’ production delayed. http://batman-news.com/. Архів оригіналу за 3 січня 2015. Процитовано 29 січня 2015. 
  64. Капитана Америку выставили против Бэтмена и Супермена. kinonews.ru. 7 квітня 2014. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 29 січня 2015. 
  65. Germain Lussier (12 березня 2014). Marvel Won’t Back Down From ‘Batman vs. Superman’ Release Date. slashfilm.com. Архів оригіналу за 13 січня 2015. Процитовано 29 січня 2015. 
  66. Anousha Sakoui, Christopher Palmeri (8 квітня 2014). Captain America Sequel on Collision Course With Superman. bloomberg.com. Архів оригіналу за 9 липня 2014. Процитовано 29 січня 2015. 
  67. ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ Moves to March 2016. IMDB. 6 серпня 2014. Архів оригіналу за 9 серпня 2014. Процитовано 29 січня 2015. 
  68. Justin Kroll (6 серпня 2014). ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ Moves to March 2016. Variety. Архів оригіналу за 19 квітня 2015. Процитовано 29 січня 2015. 
  69. 'Batman v Superman: Dawn of Justice' gets mixed reviews from critics. Newsweek. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 23 березня 2016. Early ‘Batman v Superman’ Reviews: What the Critics Are Saying. Variety. Архів оригіналу за 7 червня 2016. Процитовано 23 березня 2016. The first reviews of 'Batman v Superman: Dawn Of Justice' are out… and it's a mixed response from the critics. Irish Examiner. Архів оригіналу за 4 квітня 2016. Процитовано 23 березня 2016. 
  70. Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Rotten Tomatoes. Архів оригіналу за 2 червня 2017. Процитовано 1 квітня 2016. 
  71. Batman v Superman: Dawn of Justice reviews. Metacritic. Архів оригіналу за 29 березня 2016. Процитовано 1 квітня 2016. 
  72. Batman v Superman: Dawn of Justice: EW review 'Is it too late to demand a rematch?'. Архів оригіналу за 22 березня 2016. Процитовано 23 березня 2016. 
  73. 'Batman v. Superman: Dawn of Justice': Film Review. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 23 березня 2016. 
  74. Станом на 8 лютого 2018.
  75. Відгуки користувачів [Архівовано 30 березня 2016 у Wayback Machine.] сайту Metacritic. Процитовано 8 лютого 2018.
  76. Відгуки глядачів [Архівовано 2 червня 2017 у Wayback Machine.] на Rotten Tomatoes. Процитовано 8 лютого 2018.
  77. Brevet, Brad (27 березня 2016). 'Batman v Superman' Dominates the Box Office, Opening With $420 Million Worldwide. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 29 березня 2016. Процитовано 2 квітня 2016. 
  78. 1. «Зоряні війни: Пробудження Сили» (48 млн $);
    2. «Світ Юрського періоду» (44 млн $).
  79. Rob Cain (Mar 28, 2016). 'Batman v Superman' Sets Record With Worst Friday-Sunday Drop For A Superhero Pic. Forbes. Архів оригіналу за 1 квітня 2016. Процитовано 2 квітня 2016. 
  80. Scott Mendelson (29 березня 2016). Box Office: 'Batman V Superman' Tops $500M Worldwide Faster Than A Speeding Bullet. Forbes. Архів оригіналу за 3 квітня 2016. Процитовано 2 квітня 2016. 
  81. Pamela McClintock (30 березня 2016). Box Office: 'Batman v. Superman' Flies Past $500M Worldwide. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 1 квітня 2016. Процитовано 2 квітня 2016. 
  82. Бокс-офіс № 16. Архів оригіналу за 13 серпня 2016. Процитовано 30 квітня 2016. 
  83. Ukraine Box Office [Архівовано 3 квітня 2016 у Wayback Machine.] на Box Office Mojo

Посилання[ред. | ред. код]