Битва в Яванському морі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва в Яванському морі
Друга світова війна, Війна на Тихому океані
Японський крейсер «Хагуро», який потопив голландський крейсер «Де Рейтер», флагман ударного з'єднання
Японський крейсер «Хагуро», який потопив голландський крейсер «Де Рейтер», флагман ударного з'єднання

Японський крейсер «Хагуро», який потопив голландський крейсер «Де Рейтер», флагман ударного з'єднання
Координати: 5° пд. ш. 111° сх. д. / 5° пд. ш. 111° сх. д. / -5; 111
Дата: 27 лютого 1942 року
Місце: Яванське море
Результат: Перемога японських військово-морських сил
Сторони
Союзники:
Нідерланди Нідерланди
США
Велика Британія Британська імперія:
Японська імперія
Командувачі
контр-адмірал Карл Доорман Такео Такагі
Військові сили
2 важких крейсери
3 легких крейсери
9 есмінців
2 важких крейсери
2 легких крейсери
14 есмінців
40 транспортів
Втрати
2 крейсери потоплено
5 есмінців потоплено
2300 осіб загинуло
потоплено 4 транспорти, завантажені військами

Битва в Яванському морі — морська битва, що відбулася 27 лютого 1942 року між флотом ABDA (Голландії, США, Англії та Австралії) і японським флотом під час Голландсько-Ост-Індської операції на Тихоокеанському театрі бойових дій Другої Світової війни.

До кінця лютого 1942 року японці вже захопили північну частину Малайського архіпелагу та готувалися до захоплення Яви, найважливішого острову, на якому знаходилася столиця Голландської Ост-Індії — Батавія.

Значною проблемою Союзників була катастрофічна нестача авіації. По кількості літаків японці мали перевагу над супротивником більш ніж в 10 разів. 27 лютого американський авіатранспорт «Ленглі» з 40 винищувачами на борту, на які покладали великі надії, був потоплений японцями. В даних умовах навіть досить численний союзний флот був приречений на поразку.

Хід бою[ред. | ред. код]

Отримавши інформацію про появу японських конвоїв з десантом на Яву недалеко від острова, ударна ескадра Союзників під командуванням контр-адмірала Доормана вийшла в море.

Перед останнім боєм з'єднання мало в своєму складі:

27 лютого в 16:10 головні британські есмінці першими побачили японців. Японці до того часу завдяки своїй розвідувальній авіації вже знали точну позицію кораблів Союзників.

Склад японського з'єднання:

На початку битви, в 16:30 крейсер «Де Рейтер» отримав пряме влучання японського снаряду. Через деякий час 6 японських есмінців пішли в торпедну атаку. В 17:10 англійський крейсер «Ексетер» отримав пряме влучання 203-мм снаряду. 6 із 8-ми котлів крейсера були виведені з ладу, загинуло 14 осіб. В 17:15 був торпедований есмінець «Кортенар». Англійські есмінці намагалися прикрити відхід пошкодженого «Ексетера». Один з них — «Електра» важко пошкодив один з кораблів супротивника, але сам отримав значні пошкодження і потонув.

Основна частина ескадри на всіх парах рушила на схід, а потім повернула на північ. Проте японська авіація слідкувала за переміщеннями Союзників і як тільки їх дії почали загрожувати транспортам на горизонті з'явилися японські кораблі. В 19:30 4 японських крейсери відкрили вогонь. У 20:10 контр-адмірал Доорман повернув своє з'єднання на південь, до Яви. У 21:30 англійський есмінець «Джюпіте» був торпедований японським підводним човном (за іншою версією підірвався на міні).

У 23:15 знову з'явилися японські важкі крейсери. Відновилася запекла перестрілка, під час якої голландські крейсери «Де Рейтер» та «Ява» отримали спочатку артилерійські, а потім і торпедні влучання та потонули. Своїм останнім наказом адмірал Доорман заборонив підбирати екіпажі «Де Рейтера» і «Яви» щоб не піддавати небезпеці залишки своєї ескадри.

Решта кораблів ударного з'єднання на повній швидкості відійшла в порт Таджунг-Пріок (Батавія).

Союзники не змогли зупинити конвої з японськими військами, що рухалися до Яви. Більша частина ударного з'єднання загинула. Загинув і контр-адмірал Доорман. Японський флот при цьому не зазнав значних втрат.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dull, Paul S. (1978). A Battle History of the Imperial Japanese Navy, 1941-1945. Naval Institute Press. ISBN 0-87021-097-1.

Література[ред. | ред. код]