Блек-Гіллс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Блек-Гілс)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блек-Гіллс
Зображення
Гірський хребет Скелясті гори
Країна  США
Адміністративна одиниця Південна Дакота
Вайомінг
Найвища точка Блек Елк Пікd
Висота над рівнем моря 2210 м
З матеріалу осадові гірські породи, Глинистий сланець, пісковик, вапняк, аспідний сланецьd, Кварцит і граніт
Історичний період Докембрій, Палеозойська ера, Мезозойська ера, Кайнозойська ера і Третинний період
Площа 12 949 940 551,68 квадратний метр
Мапа
CMNS: Блек-Гіллс у Вікісховищі

Координати: 44° пн. ш. 104° зх. д. / 44° пн. ш. 104° зх. д. / 44; -104

Блек-Гіллс, Південна Дакота
Гарні-Пік, найвища точка Блек-Гіллс

Блек-Гіллс (англ. Black Hills — «Чорні пагорби», лакота-PaȞe Sápa, хідатса-Awaxaawi shiibisha, шеєн.-Moʼȯhta-voʼhonáaeva) — гірський масив, розташований у північній частині Великих рівнин на ​Середньому Заході США, в південно-західній частині штату Південна Дакота і північно-східній частині штату Вайомінг. Найвищою точкою масиву є гора Гарні-Пік (2208 м).

Назву Чорним пагорбам дали індіанці лакота, їхньою мовою Паха Сапа — Чорний Пагорб. Є святинею для індіанських народів лакота і шайєннів.

У 1874 році в результаті експедиції під керівництвом Джорджа Армстронга Кастера в Блек-Гіллс було виявлено золото, після чого уряд США, не зважаючи на раніше укладену з індіанцями угоду висунув ультиматум, за яким індіанці повинні були до 1 лютого 1876 року з'явитися в спеціальні агентства, до яких вони були приписані, для подальшого відправлення в резервації. Угода, знана як договір у форті Ларамі 1868 року визначала гори Блек-Гіллс як такі, що стають частиною резервацій і передаються у виключне користування індіанцям. Ультиматум призвів до Війни за Чорні пагорби.

23 липня 1980 року в справі США проти індіанців сіу, Верховний суд постановив, що Чорні Пагорби були захоплені незаконно і що за них повинна бути сплачена винагорода в розмірі початкової ціни плюс відсотки, на даний час — близько $757 млн. Представники лакота відмовився від такого врегулювання, оскільки вважають Чорні Пангорби своїми, а прийняття рішення суду дозволить уряду США виправдати незаконне володіння Блек-Гіллс.

В масиві знаходяться гора і меморіал Рашмор та Меморіал Несамовитого Коня. Також у районі Блек-Гіллс щорічно проходять літні збори мотоциклістів усього світу, відомі як мотоциклетне ралі в Стурджісі.

Посилання[ред. | ред. код]